Hatásos és eredményes mód a személyiséglopás

2010. április 12. 15:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A kockázatok ismertetésénél többször is szó esett már az úgynevezett identity theft, azaz személyiséglopásról, de ennek jelentőségét valószínűleg sokan rendre alulértékelik, úgy vélik, olyan ez, mint a közlekedési baleset vagy a vakbélgyulladás: velünk soha, mindig csak mással fordulhat elő. Hát nem így van, a mostani bűnöző csapat pénzügyi eredményeit látva talán sikerül ehhez egy kis "Aha élményt" okozni.

Ugyan mit árthatnak nekem, hiszen én csak egy egyszerű hétköznapi ember vagyok. A most horogra akadt arizónai csapat bevétele vastagon rácáfol az ilyen álnaív megközelítésre. Mi az hogy, nem csak hogy lehet, de ráadásul igen sok pénzt lehet így szerezni, már ha 4 millió dollárt annak tartunk ;-) A bűnszervezet kifinomult trükkökkel hamis adóbevallásokat nyújtott be ellopott azonosítókkal, illetve elhunyt személyek adataival visszaélve.

A nyomozás adatai szerint legalább három éven keresztül végezték üzelmeiket, és ehhez számos nevet, társadalombiztosítási számot, cégnevet és adóazonoító számot használtak fel. A mintegy 1900 benyújtott hamis adóbevallásból úgy tudtak pénzt csinálni, hogy az ottani gyors reagálású elektronikus bevallási rendszer szerint lehetőség van az adóvisszatérítést rövid időn belül bankkártyára visszautalva megkapni, és az ilyen kérelmekből óriási mennyiséget kell viszonylag rövid idő alatt tömegesen feldolgozni - és mindezt érdemi ellenőrzés nélkül.

Most a börtönben ülve gondolkodhatnak el az 5.5 millió dolláros büntetésen, de vélhetően nem azt sajnálják majd, amit elkövettek, hanem csak azt, hogy végül lebuktak. Tegyük azért hozzá, ha valaki rendezetlen szabályozású országokból (Kína, Ukrajna, Vietnám, stb.), többszörösen láncolt proxykon keresztül hajtja végre jól eltervezett cselekményeit, jó eséllyel megúszhatja.

A lebukási ráta sajnálatos módon még mindig roppant alacsony, a bizonyítási procedúra pedig - különösen nemzetközi vegyes bűnelkövetői kör esetén - elképesztően körülményes. Ebben a konkrét esetben a szervezetbe beépült titkosügynökök tették lehetővé az áttörést a nyomozásban, illetve segítették elő a leleplezést, és a vádemelést.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeToXXX 2010.04.12. 17:02:32

ha nem lennének kapzsik le sem buknának :P
süti beállítások módosítása