Privátlét ellenőrzés

2010. május 19. 18:00 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Kazinczy legyen a talpán, aki a kesztyű, lábtyű, facebooktyű után a privacy szóra is találó, elfogadott magyar kifejezést talál vagy alkot. Mindenesetre akárhogy hívják is, védeni azt kell, és a rendszeres ellenőrzés is segíthet abban, hogy nehogy nagyon eltoljuk a kalapács nyelet a beállításoknál és véletlenül túl sokat fedjünk fel.

A Facebook érdekességeiről már itt a blogban is beszéltünk sokszor, sőt még annál is többször. Ezeken felül még kitérünk majd rá a júniusi PC World cikkben is, most azonban az adatvédelmi beállításainkról lesz szó. Sokan vannak, akik még arra sem veszik a fáradtságot, hogy a Facebookon beállítsanak olyan alapvető biztonsági opciókat, mint pl. az "Események az alkalmazásokban és a játékok kezelőfelületein" rész. Emiatt aztán a Farmwilleben a napi ötszöri aratásról folyamatosan küldik az értesítést összes barátjuk, ismerősük, de főnökeik felé is.

A dolog persze ennél bonyolultabb, hiszen filozófiailag ugye nem létezik olyan vírusirtó sem, ami a vírusok 100%-át képes lenne kiszűrni. Így olyan beállítás sincs, ami garantáltan minden adatszivárgást, személyiséglopást meg tudna akadályozni, de azért ettől még törekedni kell rá, és javítani mindig lehet. Két féle teszt módszert is találtunk, az egyiket az F-Secure blogjában mutatták be, a másikat a Webisztánon láttuk.

Lényeg a lényeg, a dolog haszna egyértelműen az lenne, hogy aki esetleg már állítgatott ezt-azt, az lemérje, jól csinálta-e. De a többség valószínűleg most először csodálkozik rá ezekre az adatvédelmi beállításokra, nekik pedig mindenképpen jól jöhet, ha rendezik a dolgaikat. Amiről mi tehetünk, azt lehetőleg csináljuk jól, aztán a többi már úgysem rajtunk múlik, például a naponta változó apróbetűs rész, amivel személyes és kapcsolati adatainkat aztán majd jól kimérik egyszer kilóra.

A végére egy bombabiztos adatvédelmi recept következik, melyet - mintha csak egy Dr. Bubó epizódot zárnánk - akár aranyba is foglalhatunk: "Ursula, kérem jegyezze fel, az adatok a legnagyobb biztonságban akkor vannak, ha egyáltalán fel sem töltjük őket..."

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neomatsek 2010.05.19. 23:52:54

Hali!Az ismerősök kéretlen hülyeségei ellen a legegyszerűbb,ha te magad letiltod és kész,mivel a legtöbb ember baromira nem veszi a fáradtságot,h foglalkozzon a beállításokkal.Nekem elegem lett abból,h a főoldalam tele volt napi paraszt,napi idézet és egyéb alkalmazások üzeneteivel,ezért egyszerűen az adott üzenet jobb felső sarkában rákattintottam a megjelenő hide szóra,majd még egyszer a felkínált hide xy gombra,ennyi:D

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.05.20. 08:44:17

Szia Neomatsek!

Félreértetted a dolog célját. Nem tudom mások hogy vannak vele, de én szeretem az üzenőfalat, egyáltalán nem tekintem hülyeségnek a kapott üzeneteket, idézeteket, sőt olvasom. Persze ebben biztos benne van már a jungi szinkronicitás, a Menneyei prófécia könyv (hogy semmi sem véletlen, jönnek az útjelzők, ami nem útelagázózásódás ;-)

Az írás célja az, hogy senki ne osszon váéletlenül olyat, amivel tudtán kívül maga alatt vágja a fát.

Egy jó kis posztot ütött össze Caracalla itt, szerintem érdemes megnézni:
caracallablog.blog.hu/2010/05/03/eletek_a_facebook?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+caracallablog+%28Caracalla+blogja%29

neomatsek 2010.05.20. 14:43:38

@Csizmazia István [Rambo]:

Bocs,azért reagáltam arra a kis részletre,mert én is farmvillezek és nem egy ismerősöm szólt már,h kezd elege lenni a sok tojásból,állatkából és egyébből főoldalon,és mindegyik meglepődött,amikor megkérdeztem,h miért,szerintük én annyira örülök a sok idézetnek,szívnek,virágnak és baromságnak?Sokan nem is tudják,h ezeket a dolgokat el lehet rejteni,az átlag emberke osztja az észt a farmvillesnek,és fordítva,holott pár kattintással meg lehetne oldani a dolog,és mindenkinek meglenne a lelki békéje.Csupán ezt szerettem volna jelezni:D:D:D
süti beállítások módosítása