Adathalász levelek a Wikipedia nevében

2010. július 05. 15:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nem maradt ki a szórásból az angol Wikipedia sem, ismeretlenek arra kérik a címzetteket, legyenek olyan kedvesek ellenőrizni egy ottani állítólagos accountot.

Az emailben küldött linkek aztán különféle kártékony, fertőző vagy csak kéretlen reklámoldalakra mutatnak. Nyilván az kell, hogy ilyenkor mindenkinek pavlovi reflexként eszébejusson, hiába nem bank vagy hatósági szerv küldte ezt most, akkor sem kattintunk ilyen kéretlen linkre. Ott vannak szépen a saját böngészős könyvjelzőink, az oldalra való belépéshez használjuk mindig azt.

Ez amiatt is jobb megoldás, mert előfordulhat, hogy a link preview ablakban nem mindig olyan ordítóan és nyilvánvalóan gyanús URL-ek jelennek meg, mint például "hxxp://regisztracio-microsoft-akcio.984download.com.cn" vagy hasonlók. Sokszor a csalók az o és nulla, az 1 és az l betű cseréivel, egyéb betűcserékkel, szándékos elgépeléssel, meg egyéb trükkökkel - lásd Raural furmány - a linket kinézetre az eredetihez nagyon hasonlóra igyekeznek elkészíteni.

Egyre gyakoribb a hivatalosnak látszó és hihetőnek tűnő linkek használata, de emellett sűrűn fordul elő a már jól ismert linkrövidítés is. Tulajdonképpen minden egyszerű lenne, továbbra se kattintsunk kéretlen linkekre, oszt jónapot.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2010.07.05. 19:13:09

Én ma a yahoogroupstól kaptam egy levelet, hogy xy feltett pár linket, amire neivan rányomtam, cserébe minden ismerősöm kapott egy viagrareklámot... :((
Közben kiderült, hogy az illető tényleg feltette al inkeket, és a link is a yahoogroupsra mutat... Akkor hogy kaparinthatták meg a címjegyzékemet?
süti beállítások módosítása