Dél-Korea is kínai behatolást gyanít

2010. október 18. 10:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Többször is adtunk már hírt hasonló angliai, amerikai és németországi esetekről, az egyik éppen Angela Merkel kínai utazása alatt történt. Most Dél-Korea ismételten rádöbbenhetett, potenciális és vonzó célpontja a kínai hackereknek.

A hamis, látszólag saját minisztériumoktól érkező emailek mellékleteiben lapuló kártevőkkel, kémprogramokkal állítólag stratégiai fontosságú hivatalos dokumentumokat, gazdasági prognózisokat sikerült az ismeretlen támadóknak eltulajdonítaniuk például a dél-koreai Külügyminisztériumból.

Korábban 2008-ban és idén augusztusban is felmerült már a gyanú, hogy az ellenséges viszonyban lévő Észak-Korea esetlegesen katonai titkokat szerzett meg szintén hasonló módszerekkel. Akkor különféle nukleáris rakéták tervei, és más stratégiai haditechnikai eszközökkel kapcsolatos információk kerülhettek rossz kezekbe. Azonban sem akkor, sem most nem lehetett a támadások forrását kétséget kizáróan beazonosítani, még ha sokszor el is jutnak például kínai IP címekig.

Bár biztonsági szakértők okkal feltételezik, hogy mind Kína, mind pedig Észak-Korea többezer főnyi hivatalos katonai hacker egységet tart fent erre a célra, a támadások mindig olyan földrajzilag vegyes elhelyezkedésű fertőzött zombigépekről történnek, ahol a támadások konkrét irányítóit nehéz, vagy éppenséggel lehetetlen egyértelműen beazonosítani.

Lassan már valóban nem is az lesz a kérdés, hogy az egyes országokban az Egyesült-Államokhoz hasonlóan szintén szükséges-e kiberhadsereg létrehozása vagy sem, hanem inkább az, hogy mikor és mekkora létszámmal álljon fel az minél hamarabb.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoldbeka55 2010.10.18. 13:23:58

Ez most komoly, hogy hackerakcióval nukleáris titkokhoz lehet jutni? Hogy őrzik ezeket? Eleve mi értelme, hogy ezeket internetre kötött számítógépeken tárolják? (Gondolom különben nehéz lenne hozzáférni, majdhogy nem lehetetlen, mert ki az, aki telepátiával le tud csenni bármit, egy hálózathoz nem csatlakozó gépről?) Jó, hogy nem egyenesen a Facebook-ra töltik fel a cuccot... Nem értem ezt a dolgot...

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.10.19. 09:14:40

@zoldbeka55: sőt egyszerűbb bombák elkészítéséhez Te Magad is találhatsz instrukciókat a neten, még hackelned sem kell.
Én egy bio-bomba leírását tudom: kell hozzá egy nagyméretű, félgömb alakú öntöttvas tárgy (pl. bogrács tökéletes), kell hozzá hagyma, paprika, bab, só, víz, marhahús, zöldségek. A félgömb alakú öntöttvas tárgy alatt tüzet gyújtva, benne vizet forralunk, az összetevőket beledobáljuk, és várunk 3-4 órát. Ezután az elkészült bombalét jóízzel elfogyasztjuk, alszunk rá két órát, majd buszra szállunk és a tömegben nincs más dolgunk, mint hogy ellazulunk. A bomba hatása néhány percen belül észrevehető lesz.
Üdv!
Laci Today
-egy hétköznapi lacilap, a humor hevében-
süti beállítások módosítása