2010 trendjei

2010. december 28. 12:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Mik voltak a vezető kártevők, csalás típusok a hamarosan záródó esztendőben? Milyen böngészővel nézték legtöbben az Antivirus.blog-ot? Mik lesznek a jövő heti lottószámok? Összesítésünkből minden kiderül.

Ha a magyarországi adatokra alapozott havi toplista adatok "rémét" keressük, nem kell sokáig kutakodni, ez egyértelműen a Conficker féreg volt. 2010-ben mindegyik hónapban az a Conficker féreg állt az első helyen, amely az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed. Vezető helyét immáron 2009 novembere óta tartja, és a december havi, még le nem zárt adatok szerint most is az élen fog végezni.

 

Ha az év legnépszerűbb csalási formáját keressük, úgy a hamis antivírusok és társaik komoly eséllyel lehetnek dobogósak ebben a versenyszámban. Az ál antivírusok böngészés közben, fertőzött linkek, bannerek, weboldalak segítségével terjednek. Természetesen nem egy hagyományos ismert vírusirtóról, hanem egy kártékony, az embereket becsapó és gépeinket megfertőző programról van szó, amely – nem mellékesen – még a pénztárcánkat is megcsapolhatja. A nevüket már szinte képtelenség listába foglalni, havi több száz névvariációval bővül, és a bűnözőknek igencsak megéri ezt a kétes foglalatosságot űzni. Ezért szinte minden 2011-es kártevő előrejelzés ezek további erősödését jósolja. A pénzügyi adatok kifürkészése, a kémprogramok alacsony ára, és széles körű felhasználása komoly problémákat fog okozni.

Az ESET 2011-es jóslatai szerint a Facebookon és más egyéb közösségi oldalakon is erőteljesebb kártevő tevékenység várható, és nagy valószínűséggel emelkedik majd a kereső találatok mérgezése, manipulálása (Blackhat SEO) is, valamint a social engineering módszerek továbbra is favoritok maradnak.

A blogunkra visszatérve a látogatóink böngészőinek tekintetében a néhány havonta ellenőrzött és most a legutóbbi hónap grafikonját megnézve egyértelműnek látszik a Firefox letaglózó fölénye. Sajnos az OS felmérésünk hamvába holt a poll-r.hu leállásával, így ezt újra kellett kezdenünk egy másik helyen. Ezekből egyértelműen látszik, hogy a Windows tortaszelete a legnagyobb.

Kevésbé édesszájúaknak az alternatív operációs rendszerek világából ott a Linux és a Macintosh. És bár az év vége az OS X-re megjelent biztonsági csomagoktól volt hangos, 2010-ben (még?) nem történt olyan mennyiségi áttörés, ami jobban ráirányította volna a figyelmét a kártevőterjesztőknek, illetve számuk még mindig az alatt a küszöb érték alatt lehet, hogy egyelőre nem éri meg rá tömegesen kártevőket fejleszteni.

Mindenesetre az biztosan látszik, hogy lesz bőségesen téma a következő Boldog Új Esztendőre is, így a blog szerzőjének internetes támadások vagy érdemi téma híján 2011-ben sem kell majd posztírás helyett díszműáruk és képes levelezőlapok terjesztésével vagy dohány, tabak és gyarmatárú nagykereskedéssel foglalatoskodnia.

12 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.12.28. 16:03:27

avg 2011-es vírusirtóját használom. nekem bevált, ingyenes

Walter Hartwell White 2010.12.28. 16:57:26

Ezt nem illik, itt az ESET termékeit kell futtatni. :) (Bocs Rambo, nem lehetett kihagyni a szurkapiszkát.) Egyébként a 2011-es AVG-ben van rootkit-védelem?

Cockpuncher · http://bornirt.blog.hu/ 2010.12.28. 17:24:56

Az AVG Internet Security 2011-ben van rootkit-védelem. De úgy látom, a free edition-ben is: www.avg.com/us-en/free-antivirus

Walter Hartwell White 2010.12.28. 17:25:56

A free-re gondoltam, nem tudok áldozni fizetős cuccokra. Kösz az infot!

Walter Hartwell White 2010.12.28. 17:27:35

Bár ahogy elnézem az oldalán, szegény free-t eléggé kiherélték, nem tudom, megéri-e lecserélni az Avira-t?

rotfl · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.28. 18:40:44

Meglepő a szavazás szerinti 15%-os linux használat.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.12.28. 19:30:05

@rotfl

Sziasztok!

Hát igen, ez engem is meglep, mindig a Macet várnám másodiknak a summa windows után.

Gondolom ez valójában azt jelenti, hogy akik sokat olvasgatják ezt a blogot, azok közül sokan linuxoznak, és semmiképpen nem azt reprezeltálja, hogy magyar viszonylatban ennyire népszerű lenne. Ott úgy 3-5 százalékra saccolnám az arányt - legalábbis desktopilag.

Walter Hartwell White 2010.12.28. 22:19:39

Szerintem a linux elérhetőbb a nagy tömegeknek, a Mac-nél azért erős a sznobfaktor, amit az árak is tükröznek.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.12.29. 08:28:42

Egyetértek Viva La Ondaval. Ha nem nézzük most a wares aspektust, és ha az ember nem játékmegszállott, továbbá munkája miatt nem kényszerül olyan pajzánságokra, mint SAP, Macromedia Flash, AutoCAD, hajszál pontos Office kompatibiltás és hasonlók, akkor igenis lehet jó választás a Linux.

Ebben a nagy monetáris restrikcióban ;-) szinte nem is lehet olyan megoldandó számítógépes feladatot találni, amire ne lenne ingyenes linuxos megoldás itt, míg a Win és Mac világban igen könnyű beleütközni a "ja ezt már csak fizetős program tudja" dolgokba, ami kétségkívül egy kellemes tiszta, száraz érzés.

BenkovicsTomi 2010.12.29. 14:53:44

@Viva La Onda:
Szerintem a "sznob-faktor" nem olyan döntő tényező, mint sem, hogy mit kapsz a pénzedért... Csak nézd meg a kapott ingyenes szoftvereket, az energia takarékosságot, az Apple által nyújtott terméktámogatást, (ez lehet MO-n nem olyan jó, de azt nem tudom...) és nem utolsó sorban a design-t!
A sznobizmus szerintem a Bentley-nél kezdődik, ami kényelmetlen, sokat fogyaszt és még ronda is.

Walter Hartwell White 2010.12.29. 19:56:04

Sejtettem, hogy megtalál a rajongótábor. :)

rotfl · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.30. 10:56:38

@Csizmazia István [Rambo]:

Lehetett több választ is adni? Mert mégis csak furcsa, hogy a linuxosok szeretnek olyasmit olvasgatni ami nem is érinti őket. :)
Én inkább arra tippelnék, hogy linuxot is használnak miközben wines rendszereket gyógyítgatnak esetleg vagy ilyesmi. Én is linuxot használok itthon, de nem szoktam vírusokkal kapcsolatos híreket olvasgatni, pedig napi szinten wines rendszerekkel vagyok kapcsolatban.
Egyébként az egy hónapos otthoni NOD-os licenc nem fog esetleg változni? Eléggé sok home gépet láttam ahol rég lejárt licenc mellett kapták be a sok nyalókát a júzerek, mert elég körülményes móka a havi csere-bere. Bevallom, az avast módszere szimpatikusabb.
süti beállítások módosítása