Anyád napja

2011. január 14. 11:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sajnos régóta ismert, hogy az iskolákban csak cyber bullying - ezt leginkább számítógépes eszközökkel elkövetett zaklatásnak, vagy lelki terorrnak fordíthatnánk - eléggé elterjedt szabadidős tevékenység, és néha az áldozat öngyilkossága is előfordul miatta. A híradásokból az is jól látszik, a tanárok ilyesfajta zaklatása sem ritka.

Az már szinte nem is számít újdonságnak, ha valamilyen lövöldözés történik egy amerikai oktatási intézményben, ez Magyarországon ha nem is példa nélküli, de szerencsére ritka. A tanulók virtuális kiközösítése, zaklatása azonban már gyakrabban előfordul, és időnként a tanárok is célkeresztbe kerülhetnek.

Egy friss híradás szerint egy nevadai iskolában, Carson Cityben az egyik 12 éves tanuló szervezett a tanáraik ellen ilyen elektronikus támadást, aminek még nevet is adott: "Attack A Teacher Day". Barátaihoz és osztálytársaihoz intézett felhívást - mintegy száz tanulóhoz - hogy csatlakozzanak és együtt hajtsák végre azt. Tizennyolcan jó bulinak tartották - egyikük még azt is írta, hogy halál rá - és válaszukban támogatásukról biztosították a középiskolás lányt.

Hatukat azonban a tervezett nap előtt felkeresték a hatóságok és letartóztatták őket. A lányok azzal védekeztek, hogy mindez csak ártatlan tréfa volt, és a rendőrség szükségtelenül túl komolyan vette azt. Egy angliai iskolai szervezet, az ATL felmérése szerint a tanárok mintegy 15 százaléka szenvedett már el 2009-ben valamilyen számítógépes zaklatást tanulóiktól vagy azok szüleitől, negyedüket pedig vádolták már meg hamisan.

Hogy a tanárok helyzete úgy általában véve is egészen más, mint mondjuk jó húsz-harminc éve, az jól kiderült abból, amit Bodó Balázs mesélt valamelyik Hacktivity-n. A diákok ma már nem csendben ülnek, hanem előadás közben folyamatosan neteznek, csetelnek, messengereznek, facebookoznak, sőt valós időben ellenőrzik a tanár mondandóját a Google-val és beszólnak, ha szerintük esetleg téved valamiben. Egy biztos, a tekintélyre nehezebben, de legalábbis merőben másképpen tudnak szert tenni, mint évekkel korábban.

Az is nyilvánvaló, hogy bárkinek a fotóival vissza lehet élni, hamis profilt, vagy az illetőt rossz színben feltüntető álhíreket lehet létrehozni - ebből a hamis pedofilvád a legdurvább -, vagy üzenetekben fenyegetni is könnyű, és ezeket pusztán technikailag megakadályozni gyakorlatilag lehetetlen. Antivírus nem véd ellene, maximum a feltöltött, megosztott személyes adataink alapos szűrésével, és a közösségi portálokon a megfelelő biztonsági beállításokkal védekezhetünk valamennyire.

Azt mindenki döntse el maga, hogy ezek a változások mennyiben jók, mennyiben újak, mások mint régen: a Facebookos lejáratások csupán átvették a székre tett rajzszög helyét, vagy egy egészen új irányt vett a tanár-diák viszony, amit valamilyen szinten muszáj kordában, egészséges határok és törvényes keretek között tartani.

Ha valaki ismer idevágó megbízható magyar adatokat, statisztikákat, kommentelni ér.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kravitz 2011.01.14. 16:55:02

"Tizennyolcan jó bulinak tartották - egyikük még azt is írta, hogy halál rá - és válaszukban támogatásukról biztosították a középiskolás lányt."

:DDD
Igen komoly f*szverés, hogy egy 300milliós országban kivonul a SWAT, mert pár kamasz aszonta, "aBakónéfulladjonmeg!!!".

BenkovicsTomi 2011.01.15. 07:13:31

itt mindenre kivonulnak.... csak kiálts a gyermekedre, egy szomszéd hívja a zsarukat... szvsz ez igaz...

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2011.01.15. 09:09:47

Szia Kravitz! Üdv a blogon :-)

Egyetértek veled abban, hogy mindent a helyén kell kezelni, és mondjuk alaptalan fenyegetéseknél gondolhatjuk, inkább a gyilkosakat, rablókat üldöznék.

De ... hehe, ugye érezted, hogy lesz egy de is? Szóval szerintem mindez nem ok arra, hogy ha nem világháború van, gyilkosok üldözése, akkor a kisebb dolgokra nem kell egyáltalán figyelmet fordítani. Gondolj csak a szemetelésre, vagy a kutyaürülékre az utcán. Ezek is kezelni kell, hogy ne járjunk benne térdig.

A másik pedig az, hogy szerintem az a helyes hozzáállás, ha valaki akkor is tud empatikus lenni, ha nem vele történik a baj, nem őt magát fenyegetik. Itt van például ez a vicces video:
auto.indavideo.hu/video/Hulye_kamionsofor

Ha megnézed, lehet, hogy még nevetsz is, esetleg megrökönyödsz. De ha ő miatta, vagy egy hasonló alak miatt vétlenül meghalna a csecsemőkorú gyereked a feleséged szembejövő vétlen kocsijában, már nem is tartanád annyira viccesnek. Az érett gondolkodás közvetlen saját veszteség nélkül is objektíven értékel.

Úgyanígy ha valakire rászállnak, és ki akarják csinálni, az nem jó dolog, még ha nem is a te lányod, vagy a tanár mamád az, aki sírva jön haza az iskolából. Amikor valaki felakasztja magát, akkor utólag meg mindenki okos, hogy miért nem tettek valamit, miért figyeltek jobban.

Abban neked is és Tominak is igaza van, hogy mindez az USA-ban (ne rakd a macskád a mikróba) már túlzás szinten működik, sőt van is már swatting nevű terminus technicus arra, ha valakire ártatlanul úgynevetett "viccből" küldenek ki kommandósokat.
www.virushirado.hu/hirek_tart.php?id=1215

Ennek ellenére mindig minden egyes esetet érdemes megnézni, ahogy a nincs olyan bombariadó, amit ne ellenőriznének, bármelyik fenyegetés végződhet rosszul, ha nem ellenőrzik.
süti beállítások módosítása