De igen, többször is, és ugyanabba a folyóba

2011. január 28. 12:50 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Igen, lehet :-) A számítógépes megtévesztések, csalások, vírusok, kártevők evolúciójának egyik jellegzetessége, hogy miközben számuk elképesztő mértékben gyarapszik és mindig egyre új változatok bukkannak fel, a korábbiak ezzel együtt sosem tűnnek el teljesen, hiszen a régieknek is marad mindig valamennyi esélye.

Ha pedig nem vírusirtóval felismerhető kódról, hanem újra felbukkannó social engineering trükkről van szó, akkor sokszor ez a matematikai esély nem is annyira kicsi. Írtunk már korábban sokféle csalásról, próbálkozásról, banki adathalász levelekről, sőt a mostani módszer elődje is terítéken volt már, de a célcsoport gyaníthatóan akkor sem azon gondolkodott el igazán, vajon érkezhet-e az új jelszó egy kéretlen levél EXE mellékleteként.

A mostani "vadonatúj" kampánylevélben arról tájékoztat bennünket látszólag a Facebook csapata, hogy accountunkat feltörték. Ezért hát éppen itt az ideje megváltoztatnunk a jelszavunkat valamilyen bonyolultabbra - az persze igaz, ha nagyon fapados az a password, akkor könnyen kitalálható, mint azt láthattuk olyan jelentős és híres politikusok esetében is, mint Sarah Palin, vagy Szerencsés István - ám az már kevésbé szokványos, hogy a levél mellékleteként küldjék el az újat egy ZIP-ben. Jön az 5 százalék, kattint és ezzel valóban igazzá válik a levél: most már tényleg feltörték, mi magunk indítottuk el a kártevőt, nyomtunk önként és dalolva entert.

Egyik előző életemben együtt laktunk a megboldogult idős drága nagymamával, akinek az volt a szokása, hogy boldog-boldogtalan ismeretlen embereket beengedett (nyilván szeretett beszélgetni). Ezért aztán egy sokadik ilyen alkalom után megbeszéltük ezt, és megígértettem vele, a továbbiakban amíg mi dolgozunk és nem vagyunk otthon, addig nem enged be senkit, bárki csöngessen is. Egyetlen nap telik csak el, hazamenve megint ott ül egy vadidegen valaki, aki mikor meglátott, jó érzékkel nyomban el is köszönt, és sietve távozott. Kérdem tőle, mondtam-e vagy nem mondtam én teneked, hogy ne engedj be senkit, bárki csöngessen? Mire azt válaszolta "Így is volt, de ő kopogott fiam".

Szóval érdemi és jelentős változást a megtévesztés fronton egyesegyedül az hozhat, ha a gondolkodásunk módja mechanikus helyett alapvetően óvatosabb, gyanakvóbb lesz, ellenkező esetben az emberiség megérett a végső pusztulásra, és már nincs semmilyen további reménye.

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skj Joe 2011.01.28. 20:39:50

a vírus az egyik legrégebbi élőlény,
persze ettől még nem kell szeretni :)
én se szeretem

biga156 2011.01.28. 20:54:07

Én szeretem őket. Az elmúlt tíz évben nagyrészt abból éltem, hogy a júzerek gépéről pucoltam őket. Külön öröm volt, mikor valami újjal találkoztam, ami akár egy-két, vagy akár három teljes napi melót is jelentett nekem :) Felüdítő volt az egyébként mindennapos szimpla "tömegvírusok" írtása közben :)

Szóval én szeretem őket, elszórakoztatnak és mellé pénzt is hoznak a házhoz :) De az én gépeimen "valamiért" soha nincsenek vírusok ;P

Nomante 2.0 2011.01.28. 21:18:08

Bezzeg régen mikor One_half és társai szennyezték a rendszereket, azok még kérdezni sem kérdezgettek:)

Egyébként egy jó vírusírtó az ilyen "ingyensörörökélet.exe"-nél már sikongat, szóval egy józan paraszti ésszel megáldott user, nem tölti le. A többi meg akkor is letölténe, ha világító zöld betükkel írná ki hogy "virus vagyok, töltsél le engem és kapsz egy mazsi-drazsit mellém"

Sőt van még ennél is rosszabb fajta...

Erre hadd legyen egy személyes tapasztalatom. Egyik barátomnak szarakodott a gépe, ha már nála jártam egyik nap megnéztem. Nos a srácnak kb 2000 óta van gépe kb. nézegetem a gépét, gyors egy helyzetjelentést a msconfig-ból h. mik indulnak együtt a windowssal... hát volt egy pár gyanús elem. Mondom neki...

- Te s a vírusirtód nem fogdossa meg ezeket a szarokat? Mit használsz.
- Én? semmit. Minek az csak lelassítja a netet!

2000 óta van gépe, online játékokkal játszik, szóval átlagos user. Én azért felraktam neki egy ingyenes virusírtót.

szóval igen, vannak ilyenek is :)

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2011.01.28. 22:29:52

A posttal egyet értek, a nagymamás történet különösen tetszett, de azért publikálás előtt át lehetne olvasni, mert néhány "n" betűvel mintha több lenne itt-ott.
süti beállítások módosítása