JavaScriptke és a hét elgyötört trójai

2011. április 15. 12:50 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit.

Ezúttal hét trójait is találunk a toplistában, amely fontos figyelmeztetés lehet arra, hogy a böngészés illetve telepítés mennyire fontos és kritikus területe a számítógépes biztonságunknak. A Conficker "bérelt" első helyén, és egy minimális sorrend cserén kívül csupán egy újonc kártevő felbukkanása bontotta meg a szokásos képet. A JS/TrojanClicker.Agent trójai egy olyan kártékony JavaScript, amely lefutva kártékony kódokat helyez el a Windows kulcsfontosságú (Windows, Windows/System32) mappáiba, és az ott el található fertőző komponensek automatikus lefutását biztosító Registry bejegyzéseket készít, amelyek a számítógép minden újraindítása után lefutnak. Ezen felül hátsóajtót nyit a rendszerben, és további kártékony komponenseket próbál meg letölteni különféle távoli weboldalakról.

Összességében elmondhatjuk, az internetes böngészés közben - de ahogy a múlthavi statisztikában láthattuk, akár egy PDF megnyitásnál is - komoly esély van rá, hogy különféle, kártékony kódokkal vagy adatlopással kapcsolatos JavaScriptek próbáljanak meg automatikusan lefutni számítógépünkben. A már szokásos naprakész vírus- és kémprogramirtó használata, valamint az operációs rendszer és programjaink rendszeres biztonsági frissítésein felül így az is nagyon fontos, hogy a böngésző kliensük megfelelően legyen beállítva biztonsági szempontból. Ez természetesen okoz némi plusz feladatot, odafigyelni valót, viszont kezünkbe adhatja a hatékony védekezés további lehetőségét.

Az alapértelmezett böngészőkliens állapothoz képesti sebezhetőségünkön például akár már egy olyan egyszerű beállítás is sokat segíthet, mint amilyen a "Harmadik féltől származó sütik elfogadása: megerősítés minden alkalommal" opció. Természetesen emellett számos opció és külön telepíthető Plugin is segíthet nekünk ebben, például a megfelelően beállított NoScript kiegészítő szinte minden káros Facebook kód vagy fertőzött bannerhirdetés kiszűrését el tudja végezni, így érdemes lehet vele megismerkednie annak, aki esetleg még nem használja.

Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2011 márciusában a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 18.76%-ért.

1. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 5.84%
Előző havi helyezés: 1.


Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

2. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 2.98%
Előző havi helyezés: 2.


Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

3. Win32/PSW.OnLineGames trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.92%
Előző havi helyezés: 3.


Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponensei is vannak, melyek segítségével igyekeznek állományaikat és működésüket a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. A kártevőcsalád ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21psw-onlinegames

4. JS/TrojanClicker.Agent trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.51%
Előző havi helyezés: -


Működés: A JS/TrojanClicker.Agent trójai egy olyan kártékony JavaScript, amely lefutva kártékony kódokat helyez el a Windows kulcsfontosságú (Windows, Windows/System32) mappáiba, és az ott el található fertőző komponensek automatikus lefutását biztosító Registry bejegyzéseket készít, amely a számítógép minden újraindítása utánlefut. Ezen felül hátsóajtót nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni különféle távoli weboldalakról.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/!trojanclicker-agent

5. Win32/HackMS trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.34%
Előző havi helyezés: 4.


Működés: A Win32/HackMS alkalmazás eredetileg egy kalóz kulcsgeneráló eszköz, amely azonban kártevőt is tartalmaz. A program telepítésekor rejtett állományokat és olyan bejegyzéseket is létrehoz a rendszerleíró-adatbázisban, amelyek a hálózati beállításokat és a keresési eredményeket titokban módosítják a számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/hackkms-a

6. Win32/VB féreg
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.28%
Előző havi helyezés: 7.


Működés: A VB.EL (vagy más néven VBWorm, SillyFDC) féreg hordozható adattárolókon és hálózati meghajtókon terjed. Fertőzés esetén megkísérel további káros kódokat letölteni az 123a321a.com oldalról. Automatikus lefuttatásához módosítja a Windows Registry HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run bejegyzését is. Árulkodó jel lehet a sal.xls.exe állomány megjelenése a C: és minden további hálózati meghajtó főkönyvtárában.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adattároló (USB kulcs, külső merevlemez stb.) csatlakoztatásával terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21vb

7. Win32/Shutdowner trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.23%
Előző havi helyezés: 6.


Működés: A Win32/Shutdowner trójai fertőzés esetén módosítja a rendszerleíró-adatbázisban az automatikus lefutás egy kulcsát, hogy a kártevő minden rendszerindításkor lefuthasson. Rootkit komponenssel is rendelkezik, így működése során fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha ezek az állományok nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Legfőbb és legszembetűnőbb hatása, hogy büntetőrutinja lekapcsolja az éppen futó Windows rendszert, és ezzel zavarja a munkát, de akár adatvesztést is okozhat.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.
Bővebb információ:  http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/shutdowner-aa

8. Win32/Tifaut trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.15%
Előző havi helyezés: 5.


Működés: A Wind32/Tifaut fájlokat hoz létre a C:\Windows\System32 mappában csrcs.exe és autorun.inf néven. A kártékony EXE fájl automatikus lefuttatásához külön bejegyzést is készít a rendszerleíró-adatbázisban. Működése során több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21tifaut

9. Win32/RegistryBooster trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 0.77%
Előző havi helyezés: 10.


Működés: A Win32/RegistryBooster alkalmazás a hamis antivírus programokhoz hasonlóan hamis riasztásokkal igyekszik rábeszélni a felhasználókat a „program” fizetős változatának megvásárlására.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött weboldalról települ, vagy a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ:
http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/registrybooster

10. HTML/ScrInject trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 0.74%
Előző havi helyezés: 9.


Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása