Béták reggelire III.

2011. május 09. 11:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Vigyázni kell az egyoldalú táplálkozással, ezért igérjük, egy ideig most nem lesz több bétareggeli, vagy ha lesz is, legalább egy gamma vagy delta virít majd a tányéron. Ami miatt azonban most mégis itt ülünk piritósunkkal a reggeliző asztalnál, annak a NOD32 és az ESET Smart Security vadonatúj, 5.0-s bétájának nyilvános megjelenése az oka.

Mi most az ESS-t választottuk ki a nézegetéshez, a letöltött csomag egyaránt használható aktív érvényes licenckulccsal, vagy pedig a mellékelt beépített időkorlátos bétateszt kulcsot is igénybevehetjük. Telepítés a szokásos, figyelmeztet, hogy ne fusson másik valósidejű antivírus vele egyediőben, ha mégis lenne ilyen, azt előtte okvetlenül uninstalláljuk.

Dönthetünk a felhőalapú ESET ThreatSense.Net engedélyezéséről, ezt bepipálva a gyanús állományok gépünkről anonim elüldésre kerülnek további alaposabb elemzésre, statisztikára, és innen értesülhetünk mi is, ha egy olyan vadonatúj kártevő jelentkezik, amely még az adatbázisban esetleg nem szerepel, de itt már születtek róla bejelentések.

A másik szintén  telepítési procedúra alatti szokásos választási opció a kéretlen alkalmazások blokkolása/engedélyezése kérdés, amit szintén a felhasználónak kell eldöntenie. Ennek okát már többször is kiveséztük, ezért most erről röviden annyit: jogi megfontolások miatt történik ez ilymódon.

A program következő verziójának feature listájában a Gamer mód, az észlelési teljesítmény és sebesség növelését, felhő technikát, és szülői felügyelet menüpontot látunk kitűzött célként a korábbi funkciók, például a spamszűrési hatékonyság, illetve a tűzfalas védelem továbberősítése mellett. Ez utóbbinál a HIPS megjelenése jelenthet további érdekes fejleményt a részletekbe szívesen belemerülő, haladó felhasználók számára.

Az emlegetett gamer módnál pedig nem csak a játékokra kell okvetlenül gondolni, hiszen lehet ez éppenséggel egy Powerpoint prezentáció is, ahol ilyenkor semmilyen üzenetet nem szeretnénk látni a teljes képernyős üzemmódban. A szülői felügyelettel pedig egyszer később még hosszasabban is el fogunk még játszadozni, kísérletezgetni.

Az 5.0 verzióban külön figyelmet szenteltek a fejlesztők a hordozható médiákon egyre rafináltabban és kifinomultabb módszerekkel terjedő Autorunos kártevők hatékonyabb ellenőrzésére is, ezért a cserélhető USB eszközök, CD illetve DVD lemezek vizsgálata még részletesebben beállítható, illetve blokkolható lesz. Kellemes további újdonság, hogy a programcsomag frissítés menüpontja alól is ellenőrizhető mostantól, van-e a programnak frissebb, letölthető változata.

Aki szeretné próbálgatni az 5-öst, az az ESET.EU weboldaláról tudja letölteni a 32, vagy 64 bites csomagot azzal a kiegészítéssel, hogy ez egy előzetes béta kiadás, használata kizárólag fejlesztőknek és tesztelőknek ajánlott!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása