Apple frissítés Mac Defender ellen

2011. május 25. 14:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ezt is megértük, biztonsági frissítést ad ki az Apple hamis antivírus trójaiak ellen. A Mac Defender, Mac Protector, Mac Security nevű programok miatt a support is több segítségkérést kap, és ezek eltávolításával kapcsolatban egy knowledgebase bejegyzés is született már a weboldalukon.

Ami remélhetőleg sokáig ott marad a 2008-as antivírus program használattal kapcsolatos emlékezetes bejegyzéssel szemben ;-) A bejegyzés lépésről lépésre részletesen leírja, hogyan lehet eltávolítani a rendszerből a megtévesztő trójait.

A tervezett frissítés pedig eltávolítja a számítógépen jelenlevő esetleges kártevőt, illetve állítólag arra is képes lesz, hogy a jövőben felugró ablakban figyelmeztessen majd az incidensnél.

Nyilvánvalóan a megtévesztéses social engineering az egyik legkomolyabb támadási forma, és a felhasználóknak a legkülönfélébb ténykedéseknél kell "észnél lenni", legyen az állítólagosan hiányzó video kodek, kétes iWork trójai csomag letöltése, kéretlen email nyitogatás, megmondom ki törölt a Facebookon App telepítése, mérgezett Google Image találatok böngészése, szimpla bárgyú figyelmetlenség vagy bármi egyéb korszerű brejzli. Ma már szerencsére szinte mindegyik antivírus cég megjelent a Maces megoldásával, és jelen van vele az Apple Store-ban, így aki akar, tud miből választani.

Összefoglalva: változni látszik a helyzet, már vannak apró szurkák, szervezettnek tűnő próbálkozások az alternatív platformok területén is. Figyelni és őrt állítani platformfüggetlenül sosem értelmetlen, amíg mindannyian ugyanazt a netet nézzük. Lehet, hogy az egyre sikeresebb és mind szélesebb körben elterjedtebb Mac lassan közeledik ahhoz a kritikus méretű tortaszelethez, ami héba-hóba bekapcsolja majd őket ebbe a "vérkeringésbe".

Természetesen nem riogatás vagy főcimvadászat akar ez lenni, hanem inkább csak figyelemfelhívás. Az egyáltalán nem sebezhetetlen OS X és a Linux pedig még mindig egy idális mennyei hely a Windowshoz és az ő százmilliós kártevő mennyiségéhez képest. A biztonság elhanyagolása vagy gőgős lekicsinylése azonban mindig képes fájón megbosszulni magát.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása