Az ATM védelem új útjai

2011. június 14. 18:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Láttunk már korábban kártevővel fertőzött pénzjegykiadó automatát, aztán volt a történet a bárki által szabadon megvehető/vizsgálható/akár üzembeállítható használt ATM-ekről is, és végül, de nem utolsó sorban az alapértelmezett jelszóval kapcsolatos trükkökről is megemlékeztünk. Ezúttal brit tudósok orosz szakértők új módszerekkel próbálják a csalókat kiszűrni a pénzjegykiadó automatáknál.

Elképzelésük szerint az ATM ujjlenyomatfelismeréssel is kiegészítené a kártya technikai és a begépelt PIN kód ellenőrzést, de emellett rendelkezne egyéb módszerekkel, például hangfelismeréssel is, ami a csalók ideges hangját vagy a hazugságot lenne hivatott kiszűrni.

Maga az elképzelés érdekes, például a háromdimenziós arcfelismerés, az ujjlenyomatok eltárolása, az útlevél beolvasási képesség mind hasznosnak látszik. Hogy aztán a hangdetektor mennyire képes valóban megkülönböztetni a normális és kártékony idegességet, nem tudni, emellett pedig adatvédelmi, adatkezelési szempontból is jelentkezhetnek még aggályok a tervezett módszerrel kapcsolatban.

Meglátjuk, mi lesz belőle a Sperbanknál folyó élestesztelés után, és hogy a gyakorlatban mennyire bizonyít jól az ilyesfajta kiegészítő szűrés.

Végül pedig további jó kérdés lehet még, hogy mit lép majd arra, mikor komor tekintetű szótlan egyének drótkötéllel a kezükben közelítenek a pénzjegykiadó automata felé ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása