A Twitter bejelentkező oldala. Vagy mégsem?

2011. augusztus 15. 17:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Osama Bin Laden él, vírul, sőt horgászik. Aki nem hiszi, az vethet egy pillantást azokra a kéretlen Twitter üzenetekre, amikre kattintva nem érdemes begépelni Twitteres accountunkat.

Pedig látszólag milyen érdekes, hogy vadidegen ismeretlenek milyen gálánsan - és kéretlenül - átadják nekünk ezeket a páratlan infókat, ez az amire vágytunk.

A linkekre kattintva azonban érdekesebb a helyzet, nem kártevő jön, hanem a Twitter bejelentkező oldala. Vagy mégsem? Pedig a kinézet már szép munka, nem magyar bankos fércmunka, simán megjelenhetne a Füles Vedd észre a két kép között az 5 különbséget című rovatban.

Tetézi a "szép" kivitelezést, hogy az adathalász webhely az úgynevezett Typosquatting terén is mutat fel érdemi erényeket, hiszen az oldal URL címe ugyanis mindössze néhány betű eltéréssel igyekszik hasonlítani az eredetire. Mit is takar ez a szépcsengésű fogalom?

Typosquatter az az úriember, aki kihasználva a nagyforgalmú, nagylátogatottságú webhelyeket, tudatosan ezek URL neveihez egy-két betű eltéressel hasonló domaineket foglal, és ezzel visszaélve adathalászik, kártevőt terjeszt, vagy éppen csak hirdetéseket tesz ki, ami az elgépelés miatt elképesztő mennyiségű látogatást produkál. Az egyik leghíresebb ilyen oldal például a Goggle.com.

Újabban már az is divatba jött, hogy az unicode karakterekkel jelölt URL neveknél kinézetre elgépelésmentes, teljesen azonosnak látszó weboldalakat is hamisítsanak. Bár jelen esetben a "twitter" "itwittiler" formájú elgépeléséhez előzőleg már elég sok korsó sört meg kell inni, azért a sötét szándék lólába így is vastagon kilóg.

Most, hogy az idő vasfoga így elrepült fölöttünk, tanácsaink a szokásosak: sok sör elfogyasztása után még véletlenül se gépeljük félre a Twitter urlt;-), ha pedig esetleg mégis belefutnánk egy hasonmás oldalba, vegyük észre ha azt mondjuk Kínában hosztolják. Ha léprementünk, akkor pedig mihamarabb váltsunk erős Twitter jelszót.

Ha pedig netalántán azok táborába tartozunk, akik mindenhol egyforma és ráadásul gyenge jelszót használnak, akkor pedig mindenhol...

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása