Emlékezés 9/11-re kattintással

2011. szeptember 10. 22:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Éppen antivírust telepítettünk a Paksi Atomerőműben, mikor az egyik ott dolgozó felénk fordította monitorját a képen egy égő toronnyal. Mivel átverős photoshopolt képeken nőttünk fel, eleinte nem is hittük el, de aztán mikor az Index, Origó portálokon és az előkapott Junoszty rendkívüli híradásában is ezt lehetett látni, már éreztük, hogy valami olyan rendkívüli és félelmetes dolog történt, aminek a következményei beláthatatlanok.

Sokszor és sokat beszéltünk már arról, hogy az évfordulók, ünnepek, valódi és kitalált tragédiák azok az apropók, amit a kártevőterjesztők remek érzékkel kihasználnak. És nincs ez másként az éppen tíz esztendeje történt New York-i eseményekkel kapcsolatban sem, szemlátomást belendült a gépezet, és igyekeznek meglovagolni az érdeklődést. Nyilván a szeptember 11-e önmagában is minden évben a középpontban van, de a kerek évforduló még ezen is tud erősíteni.

Frissiben regisztrált kétes weboldalak a legkülönbözöbb ötletekkel operálnak: van kéretlen levél, amelynek URL-jében érdekes tartalmat kínálnak: "Bin Laden mégis él", "Új ismeretlen részletek a terrorista támadásról" vagy "A rendőrségi nyomozás végeredménye". A próbálkozások aztán innentől már vegyesek, van amelyik kártevőt terjeszt, van adathalász kísérlet, hamis antivírus oldalra is juthatunk video helyett, de a biztonsági szakemberek már hamis adománygyűjtő oldallal is találkoztak, sőt az állítólagos "eredeti helyszíni ereklyék" árverési piaca is pezseg a csalók hamis tárgyaitól.

Nyilvánvalóan az érdeklődést tovább fokozza, hogy sok megmagyarázhatatlan furcsaság kísérte ezt az egész történetet, emiatt aztán az összeesküvés elméletek kedvelői is hozzátették a maguk véleményét, sőt a Fahrenheit 9/11 című film is  egy elgondolkoztató darab volt Michael Moore-tól. Ennek ellenére a kártevős kampányokat figyelve South Parkosan úgy fogalmazhatunk: az évforduló rossz, mert az évforduló rossz: ilyenkor ugyanis jelentősen sűrűsödnek a támadási kísérletek. És a java, a naptár szerinti évforduló csak most jön még.

Emlékezhetünk, alig halt meg Amy Whitehouse, máris megjelent a nevével kapcsolatos csalás. Karácsony vagy Valentin nap közeledik? Jönnek a kéretlen linkek állítólagos üdvözlőlapokról, vicces videókról, szenzációkról. A sor a Haiti földrengéstől kezdve Osamáig töretlen, és jöjjön a rossz hír: a kéretlen küldözgetésnek az "egy újszülöttnek minden vicc új" elve alapján  sosem lesz vége.

Ami biztos, hogy nekünk magunknak kell megváltozni, nem mindent elhinni, óvatosabbnak lenni, kéretlen dolgokra nem kattintani. A végére tartogatott jó hír pedig az, hogy mindez tanulható: a saját vagy más kárán, szóval még választani is lehet.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter Hartwell White 2011.09.10. 23:41:46

Ez a Whitehouse direkt volt? :)

Egyébként újfent nem lepődtem meg, az aljas emberek minden apropót kihasználnak.
süti beállítások módosítása