Restore, Recovery és Repair elmentek vadászni

2011. szeptember 13. 12:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nem az az igazi újdonság, hogy az álantivírusok készítői rendre új vízeken is kipróbálják magukat, az érdekes inkább az, hogy szemlátomást bejött nekik ez az új vadászterület, és most már nagyüzemileg ontják a változatos nevű hamis rendszerkarbantartó programokat. A választott antivírus alkalmazás mellett ezért érdemes alaposan átgondolni azt is, milyen segédprogramban bízunk meg a Windows karbantartásnál.

A jó név félsiker, mondta egyszer egy nagy ember ;-) Ma már rengeteg féle, kitalált és már meglévő termék nevére hasonlítani akaró csaló program terjed a fertőzött weboldalakon keresztül, így a nagyobb, mentesítést segítő tanácsadó oldalak hozzácsapták a hamis antivírusok mellé az álrendszerkarbantartó programokat is.

Az elve analóg a hamis antivírussal: mindenféle bajt és rendellenességet jelzek a naiv felhasználónál felugró ablakban (például a frappáns hangzású "Exception Processing Message 0x0000013"), majd ha rendbe szeretné tenni a gépet, ahhoz előbb fizetni kell - ugyebár a semmiért.

Sokasodnak az új nevek a korábbi Smart Defragmenter, HDD doctor és hasonlók mellett: Windows Restore, Windows Recovery, Windows Repair, Windows XP Recovery, és lehetne folytatni napestig. A megoldás érdekében használjunk naprakész igazi vírusirtót, ne telepítsünk ismeretlen rendszerkarbantartó programot, pláne nem netezés közben felugró ablakban kéretlenül megjelenő fizetőset.

Ám a különféle segédprogramokkal kapcsolatos csalási módok ezzel még nem merültek ki, hiszen ha például diagnosztikai vagy benchmark programot keresünk, akkor is könnyen belefuthatunk olyan kétes alkalmazásokba, amelyek trójait, kémprogramot, de legalább egy kéretlen reklámkomponenst megpróbálnak feltelepíteni a felhasználók gépére. A megoldás itt is az lehet, hogy előzetesen alaposan utánanézünk, milyen programot válasszunk erre a célra, például a magyar fejlesztésű Aida64 alkalmazással elkerülhetjük az ilyen csapdákat.

Magyarán nem csak az antivírusnál, de a rendszerkarbantartó programoknál és tulajdonképpen bármilyen alkalmazásnál is érvényes, hogy alaposan ellenőrizni kell a programot még telepítés előtt. Kik a fejlesztők, van-e elérhetőségük, telefonszámuk, postacímük, telephelyük, nyújtanak-e igazi terméktámogatást, miként vélekednek a programról a neten, és vajon az alkalmazás nevét begépelve a Google találatai nem mind "How to Remove"-val kezdődnek-e. Ha erre is odafigyelünk, az már egy újabb jólirányzott tégla a biztonságtudatosság falában.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása