A számítógépes védekezés 4 aranyszabálya

2011. november 09. 17:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Mit tegyünk, ha négy pontban kellene összefoglalni azokat a legfontosabb dolgokat, amikkel a támadásokat, vírusfertőzéseket megelőzhetjük? Az "ismétlés a tudás jó édes anyukája" jegyében jöjjenek a tippek, amiből három a magyar igazság, és egy a ráadás.

1. A vírus- és kémprogramvédelmi programok azért vannak, hogy használjuk őket.
Tűzfallal kiegészítve, vagy még inkább komplett Internet Security csomagként pontosan az a feladata, hogy a már ismert, vagy ismeretlen, de gyanús viselkedésű programokat távol tartsa a számítógépünktől. Az persze igaz, hogy nincs 100%-os védelem, de még így is nagy szolgálatot tesz a védelmi program.

Szokott még ezzel kapcsolatban egy olyan hiedelem lenni, hogy ha van vírusirtó telepítve, akkor letudtunk minden feladatot. Ez nem igaz, ezt ki kell egészítse a biztonsági javító frissítések, úgynevezett patchek naprakész telepítése, különben sebezhető marad a rendszer. Nyilván az is fontos, milyen védelmi programot választunk, ebben pedig AMTSO elveknek megfelelő tesztek eredményei segíthetnek, és semmiképpen nem felugró ablakban kéretlenül ajánlkozó ismeretlen, hamis antivírusok.

2. Használjunk erős jelszavakat
A "kellően erős" és a "könnyen megjegyezhető" nagy valószínűséggel nem közeli rokonok, ám ennek ellenére érdemes megtenni ezeket az erőfeszítéseket, és valamilyen nehezen kitalálható (nem kutya, macska, gyerek neve, születési dátuma), nem túl rövidke (legalább >8), vegyes karaktereket  (kisbetű, nagybetű, szám, valamint extra jeleket +-.%_ stb.) is tartalmazó jelszó a kellően erős, aminek ahhoz, hogy megfelelően betöltse szerepét, még további kívánalmaknak kell megfelelnie.

Ne tudja rajtunk kívül más, ne legyen ki postitelve a monitor szélére, és ne használjuk sehol máshol, magyarul minden egyes helyen külön bejáratú másik egyedi jelszót használjunk. A jelszót gyanú esetén azonnal, míg incidens nélkül is valamilyen rendszerességgel (havonta, negyedév, félév) változtassuk meg.

3. Saját adatok rendszeres mentése külső adathordozóra
Bármilyen szoftvert megvehetünk újra, de a saját munkánkat, saját dokumentumainkat, elveszett családi fotóinkat nem kaphatjuk meg senkitől és sehonnan. Az adatok elvesztésének oka különböző lehet: felhasználói hiba, hardver meghibásodás, vagy számítógépes kártevő, ám az eredményt tekintve ugyanaz: ha van mentés, és van mit újratelepíteni, mentésből helyreállítani, akkor jó, ha nincs ilyen, akkor megáll az élet, vagy pótolhatatlan veszteségeket szenvedünk el.

A gyakoriság ebben az esetben a felhasználás módjától függ, munkavégzés esetén napi részmentés indokolt, havi teljes, inkrementális mentéssel kiegészítve, míg egy csak játékra és szórakozásra használt otthoni computernél elég lehet a negyedéves vagy akár a semmilyen is. Lehetőségek itt is tágak, ma már felhőben is tárolhatunk mentéseket, de a külső adathordozók árai is elérték azt a szintet, hogy mindenki által elérhető legyen egy külső HDD vagy egy méretes USB kulcs.

4. Legyünk biztonságtudatosak és óvatosak
Ide tartozik már az is, milyen programokat telepítünk, hogyan választunk megbízható alkalmazásokat. Mindent telepíteni, minden kéretlen linkre, üzenetre, tartalomra, levélre kattintani felelőtlenség és veszélyes. Ilyen üzenetek érkezhetnek nem csak ismeretlen feladótól, hanem közvetlen ismerőstől is, ám ez sem oka arra, hogy gondolkodás nélkül mindent elhiggyünk.

Az óvatos telepítés nem csak a kéretlen hamis antivírusokat jelentheti, hanem újabban már Windows rendszerkarbantartó programok között is vannak scarewarek, trójai pedig tulajdonképpen bármi lehet, akár egy Adobe telepítőnek látszó fájl egy rosszindulatú weboldalon. Igyekezzünk alaposan utánanézni, ha valamilyen programot keresünk, a biztonságos letöltéshez pedig a gyártó közvetlen weboldala a legfelelőbb.

Ha névvel és jelszóval jelentkezünk be egy oldalra, tegyük ezt lehetőség szerint titkosítva (HTTPS-en keresztül), ingyenes wifi elérésnél ne lépjünk be sehova, otthoni vezeték-nélküli routerünket pedig mind a setup beállítási, mind a webes adatok forgalmi részénél lássuk el erős jelszóval.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása