2011. legjelentősebb IT eseményei

2011. december 29. 13:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Lassan elfogy a 2011-es esztendő, és visszatekintve a gyorsan elrepült évre elmondhatjuk, bővelkedett eseményekben. Összességében talán a legjelentősebb hír az volt, hogy elveszítettük az Apple alapító guruját, Steve Jobsot. Megtapasztalhattuk politikai forrongások, események kapcsán, hogy a közösségi média mind jobban a tiltakozások jelentős eszközévé nőtte ki magát, valamint különféle hackercsoportok is komoly akcióikkal hallattak magukról az idén. Visszatekintő, összefoglaló következik.

Steve Jobs vezetői szerepe, látnoki és cégvezetői képességei megkérdőjelezhetetlen eredményeket produkáltak az évek során, melynek olyan ötletekkel és eszközökkel gyarapította a technológia fejlődést, amikkel aztán irányt mutatott, de a versenytársaknak is alaposan feladta leckét. Kütyüit világszerte sokan vásárolták, vagy lettek a karácsonyi ajándékozás hőn áhított tárgyai, mint például az iMac, az iPod, az iPhone vagy éppen az iPad. Hogy mi lesz aztán Apple további sorsa, és Jobs nélkül is meg tudja-e őrizni az újítási képességét, sikerességét, majd elválik.

Felértékelődött ugyanakkor a közösségi kapcsolattartás, amelyre már a 2010 év végén induló Arab Tavasz, vagy az egyiptomi  események is ráirányították a figyelmet. A Facebook, Twitter és YouTube sikeresen adtak naprakész és hiteles képet távoli országok veszélyes eseményeiről. Ugyanakkor az is kiderült, bűnözői körök is hatékonyan felhasználhatják ezt a lehetőséget, hiszen emlékezetes, hogy a londoni zavargások során BlackBerry telefonokon futó Messenger segítségével zajlottak a résztvevők közti egyeztetések, kapcsolattartás.

Aki eddig nem ismerte volna, 2011-ben biztosan megismerkedett Guy Fawkes maszkjával, amit a V mint vérbosszú című kult filmből ismerhetünk.Az Anonymus és a Lulzsec hackercsoportok minden korábbi évre rácáfolva rengeteg betörést, és ezzel párhuzamosan rengeteg bizalmas adat publikussá tételét hajtotta végre, benne olyanokkal, mint kormányzati anyagok vagy éppen rendőrségi információk, személyes anyagok, levelezések. Ugyancsak bebizonyosodott, hogy a hackertámadások hatalmas károkat, presztízsveszteségeket, és ezáltal óriási anyagi veszteségeket képesek okozni, ez lehet a Sony elleni támadássorozat egyik nagy tanulsága.

Ami más piaci szereplőknek nem sikerült, azt az Apple diadalra vitte. A tabletgépek minden korábbi várakozást felülmúlva tarolnak a piacon, és lassan már a hagyományos asztali, illetve noteszgépek piacán is felülemelkednek. Bár a szereplők állandó piaci és szabadalmi csatározásban is vannak egymással, amely harc továbbra is nyitott, egy szereplő mégis tudott ebben a helyzetben robbantani, ez pedig nem volt más, mint az Amazon Kindle Fire dömping áras gépe.

A Facebook elképesztő és folyamatos fejlődése továbbra is a leglátogatottabb közösségi oldalként jelenik meg, és bár a közben megjelent Google+ is egyre gyorsabb ütemben gyarapszik, a magánemberek között, illetve a vállalati eszköztárban egyelőre elkerülhetetlen piacvezető szerepe van a Facebooknak. Adatvédelmi gyakorlatuk folyamatos kritika tárgyát képezte már régóta, ami miatt aztán az FTC, azaz a U.S. Federal Trade Commission idei döntése alapján mostantól változtatásokra, illetve egyúttal minden második évben való rendszeres adatvédelmi felülvizsgálatra is kötelezték.

A már korábban is emlegetett szabadalmi csatározás minden eddigi mértéket meghaladóan a reneszánszát éli, szinte nincs is olyan érdemi piaci szereplő, aki ne próbált volna beperelni mindenki mást. Például az Apple, a Google, a HTC, a Microsoft, a RIM és a Samsung is részese ennek a harcnak, amely miatt egyes országokban még be is tiltottak gyártmányokat, például a Samsung Galaxy Tabot. Sokaknak lehet érdekes az is, hogy a Microsoft már olyan sok szabadalom, patent birtokosa, hogy tulajdonképpen a forgalomba hozott Androidos készülékgyártók mintegy fele félelemből inkább fizet nekik jogdíjat, mintsem bizonytalan szabadalmi vitákba keveredjen.

A Google+ idei megjelenése idővel esetleg átszabhatja valamennyire a közösségi oldalak területét, de ehhez a versenyben maradva alaposan fel kell kötnie a felkötendőt. Emlékezetes, hogy folyamatos fejlesztések híján végül a MySpace is elvérzett ezen a fronton, igaz a jelenlegi jóslatok alapján talán éppen a Google lehet majd a Facebook valódi érdemi versenytársa. Mint ismeretes, a Bloomberg szerint jövő év végére elérhetik a nem csekély 400 milliós felhasználói tábort.

Már érintettük részben Jobs halála kapcsán, hogy minden várakozást meghaladóan sikeres volt az Apple, és ez az eredmény pénzben is egyértelműen kifejezhető volt, hiszen a világ legértékesebb vállalata lett. Hogy aztán Jobs nélkül is sikerül-e töretlenül megőrizni ezt a pozíciót, azt majd a jövő és a részvénypiac döntik el.

Ugyancsak idei hír volt, hogy az IBM Watson nevű számítógépe februárban sikerrel vette az akadályokat a Jeopardy nevű televíziós műveltségi vetélkedőn, ami az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb műsora. Amint azt az IBM weboldalán is olvashatjuk, az IBM gépe képes egy kérdés kapcsán mérhetetlen adatmennyiséget átvizsgálni, majd precíz megoldási javaslatot tennia lehetséges válaszokat megbízhatóságuk szerint is rangsorolva, ami mindenképpen fontos mérföldkő a mesterséges intelligencia területén.

Végül, de nem utolsósorban a Facebook és a Spotify bejelentett együttműködése szintén egy jelentős epizód a közösségi zenehallgatásban, melynek segítségével a Facebook profil birtokában például on demand jelleggel használható a streaming zeneszolgáltatás. Amennyiben ez az izgalmas integrációs modell sikeres lesz, jelentős mértékben előretörhet a birtoklás helyetti online hozzáférést biztosító módszer, amely egyúttal állítólag a kalózkodás mértékét is képes csökkenteni. Mindenesetre az, hogy egy ilyen rendszer megmutatja, mit hallgatnak éppen a barátok, ismerősök, széles körben képes megismertetni különféle zenei anyagokat, bevált modellé válhat.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása