Hamis Adobe Flash frissítés hoax a Facebookon

2012. február 01. 07:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ahogy sajnos Bill Gates nem ajándékozza nekünk a vagyonát, sajnos nem a lájkjainkra fizetett dollárokból végzik el a beteg gyerekek szívműtétjeit, úgy a Zynga játékok kapcsán keringő állítólagos hamis Adobe Flash frissítés is egy álhír, sem elhinni, sem továbbküldözgetni, sem megosztani nem szükséges.

Rengeteg Facebookos üzenet keletkezik, és ebbe a 900 millióba már csak statisztikailag is mindig keveredik nem kívánatos tartalom. A legjobb hoax, azaz álhír egyébként az, aminek van valami icipici valóságalapja, amitől az áldozat jobbal bedől, és a rémhír jobban szárnyal. Nos ha mi is visszatekerünk egy kicsit az időben, 2008-ban lelünk rá erre a bizonyos valóságalapra. Ekkor szerepelt a posztjaink közt az a csalás a hagyományos interneten, hogy hamis Adobe Flash frissítést adtak ki csalók, ne kattintsunk rá.

Most hasonló Barba trükk jött elő a Zynga játékok kapcsán, és a felhasználók csupa jóindulatból máris bőszen küldözgetik egymásnak a temérdek figyelmeztetést az állítólagos hamis Flash frissítésről:

"WARNING to all: If you get an Adobe Flash Player Update message that pops up when you click on Zynga games (mafia, farm, poker HC etc) – DO NOT RUN IT….it is could be a Trojan and it looks very authentic..!!!!…..Re-post to all our neighbors please!!!!!!!….Thanks".

Egy igen részletes Mafiawars-os elemzésben viszont azt láthatjuk, semmi bizonyíték arra, hogy valóban trójai lenne a Zynga játékokban, ami inkább kártékony, az a hamis riadalomkeltés tömeges továbbküldözgetése. Ha van is valamilyen rendellenesség, az a posztíró szerint nem trójai, hanem inkább a nem frissített flash player miatt lehet. Amit viszont ugye minden jóérzésű felhasználónak mindig és kizárólag csakis az Adobe weboldaláról illik letöltenie. Igazából ez a Facebookon terjedő Flash frissítés is már egy szakállas módszer: legalább négy éve már, hogy időről időre jelennek meg a közösségi oldalakon is Adobe-os csalások.

Sajnos azt szűrhetjük le végül, hogy ez egy végeláthatatlan macska-egér harc, egy neverending story: mindig lesznek becsapásos próbálkozások, és mindig lesz hozzá figyelmetlen vagy tapasztalatlan felhasználó is. Mi mindössze annyit tehetünk, hogy nem tartozunk közéjük, nem dőlünk be hoaxoknak, sem fontos 2012-es VISA frissítésnek - magyarul óvatosan és figyelmesen tesszük a dolgunkat.

Emellett pedig nem küldözgetünk tovább megalapozatlan rémhíreket: ezzel csak felesleges pánikot okozunk, és igazából nem segítünk vele senkinek sem.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása