Nyertünk

2012. március 07. 12:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Szinte halljuk is a Queen nóta "We are the Champions" sorait a felejthetetlen Freddy bácsival. Na ki a király, ki a szerencse fia, az eddigi több millió jelentkezőből egyenesen mi kerültünk kisorsolásra! Erről kaptunk kéretlen emailes értesítést is, de akár Facebookozás közben is belefuthatunk eme örömhírbe. A kérdés már csak az, valóban örülhetünk-e mindennek?

Nézzünk magunkba, ha most arra a kérdésre keresnénk a választ, milyen kívánatos nyeremény lenne egy social engineeringhez megfelelően vonzó, az első háromban biztosan lenne egy Samsung Galaxy, tuti kattintás mágnes. Természetesen nem kizárt, hogy a lentebb ismertetett módon valóban lehet nyerni, talán látott már valaki olyan embert, aki látott olyan embert, aki így jutott ingyen nyeremény telefonhoz, azonban érdemes figyelmesen megnézni az ilyen fantasztikus örömhíreket, aztán a részvételi döntést persze már ki-ki maga hozhatja meg.

Szóval az úgy volt, hogy kéretlen levelet hozott a villany posta, benne az alábbi örömhírrel.
"Gratulálunk!
Az eddigi több millió jelentkezőből Te kerültél kisorsolásra!
Ezzel csupán pár lépés távolságba kerültél egy fantasztikus nyereménytől, ami ebben a hónapban nem más, mint egy új, kártyafüggetlen Samsung Galaxy S II okostelefon!
Ez még nem minden, hiszen a szerencsés nyerteseknek a telefonszámla miatt sem kell aggódniuk, mivel az első három hónapban azt is átvállaljuk!
Ragadd meg ezt a páratlan lehetőséget!"

Hmm, pedig nem is jelentkeztem?! Aztán a weboldal feltesz egy egyszerű kérdést, és aki egy Samsung Galaxyt szeretne, az mondjuk nem is árt ha valóban tudja, gyengéd super AMOLED fogja hamarosan bizsergetni az ujjbegyeit. Nyerés helyett aztán jön a következő kérdés, milyen memória kártya jár hozzá, jól van na, majd mikor erre is válaszolunk, és mégis újabb kérdés bukkan fel, addigra kezdjük magunkat kissé kényelmetlenül az öreg űrlap kitöltögető legkisebb fiának érezni.

A harmadik kérdés aztán az utolsónak is bizonyul -  nem, nem Symbian fut az Androidos készüléken - mire is aztán végre kiderül, nyerhetünk persze, ám előtte egy kis ungabunga: ahhoz előbb egy emeltdíjas játékban kell részt venni.

Aki még nagyon fiatal, annak bizonyára feltűnik, hogy az idősebbek szeme, látása idővel meggyengül, a közértben gyakran látni a konzervek apróbetűs feliratait böngésző vásárlókat. Hát naná, persze hogy, a gyártók pedánsan eleget tettek szigorúan vett törvényi kötelezettségüknek, rajta van minden előírt információ, a tápanyag tartalom is, sőt középkategóriájú pásztázó elektronmikroszkóppal a 2.5 milliméteres betűk még remekül olvashatóak is. Valami hasonlót láthatunk a nyereményjáték oldalon is, a lap alján, amihez görgetni kell, szürke alapon, szürke hangyagenitálé méretű betűkkel olvasható is: "Az SMS ára bruttóilag 2032 forint", szóval az előírt törvényi kötelezettség itt is kipipálva. Esetleg a kresztáblákat is hasonló méretben, szürke alapon szürke betűkkel, egy gyufás skatulyán kellene kihelyezni a lámpa nélküli kereszteződésekbe.

Ugyanebbe a jó kis Portugáliában hosztolt weboldalba a Facebookon keresztül is simán beleütközhetünk, az ingyen nyeremény ott is jó egészségben fungál, sőt az eredeti weboldal alján egy külön link visz magára a Facebookra, hogy idézzük: "... és add tovább barátaidnak is ezt a remek lehetőséget!" Hiába no, magunk közt szólva nincs is szebb, mint önfeledten megosztani az élményeket az ismerősökkel. És ha már nyertem, akkor mit és miért kell véglegesíteni? Tulajdonképpen az lenne a lényeg, hogy minden ilyen szédületes nyereményjátéknál érdemes elgondolkozni, miért jó ez annak, aki szervezi. Ő egy olyan Róbert bácsi, akinek a pénz egyáltalában nem is számít? Nem valószínű, sőt, ezek üzletemberek, akiknek ez így nagyon is megéri.

Természetesen minden nagykorú és cselekvőképes dönthet úgy, hogy ő alaptermészeténél fogva szereti Fortunát, ő egy vérbeli Homo Ludens, önként és örömmel imádja a szerencsejátékot, a lényeg, hogy minden ilyen döntés az esélyek és a költségek alapos felmérése, elolvasása, ismerete birtokában szülessen, ne pedig ezek hiányában - akkor nincs baj. Ám ehhez az átlag felhasználónak figyelmesebbnek, és kevésbé hiszékenynek kellene lennie, meg persze gyorsan és jól kell tudni olvasni a plusz egérgörgetés után a szürke alapon szürke apró betűkkel a kockázatokat és mellékhatásokat. És persze még emellett az is jól látszik, manapság nincs érdemi biznic Facebookos jelenlét nélkül.

Még gyerekkoromból emlékszem egy olyan amerikai esetre, ahol elektromos vezeték nélküli takarítóeszközt lehetett rendelni utánvéttel X dollárért, ám mikor a delikvensek a pénz feladása után megkapták a várva várt csomagot, kibontva nem mást találtak benne, mint egy közönséges söprűt.

Ezen aztán jól felháborodtak, beírtak a különféle újságokba, sőt feljelentést is tettek. A perben később az "élelmes" vállalkozónak sikerült bebizonyítania, hogy nem volt itt semmilyen átverés, hiszen a seprű valóban egy vezeték nélküli takarítóeszköz, a többiek pedig saját kárukon remélhetőleg megtanulták mindebből a leckét. 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.03.18. 17:41:54

Én csak azt nem értem, hha én vagyok a szerencsés, aki több millió jelentkező közül megnyertem a Samsung Galaxyt, úgy, h nem is jelentkeztem, akkor miért is osztanám meg azt a fantasztikus lehetőséget a barátaimmal, hisz én vok a nyertes, ők már nem nyerhetnek. Szal inkább az ellenségeimmel :)
süti beállítások módosítása