Te melyik celebre hasonlítasz?

2012. április 10. 13:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Magunk részéről már egy "remélhetőleg egyikre sem" válasszal is maximálisan elégedettek lennénk. Régi-új átverős alkalmazás terjed a Facebook fedélzetén, érdemes tehát résen lennie annak, akinek nem hiányzik a "Csita 80%, Justin Bieber 101%, Geronazzo Mária 69%" überintellektuális végeredmény, valamint nem akar a saját nevében az üzenőfalra posztoló, és ismerőseit szénné spammelő alkalmazásra boldogtalanító igent mondani.

A "What celebrity do you look alike" nevű alkalmazás azt ígéri, teljesíti régi vágyunkat abban az esetben, ha az pont éppen úgy szól, mindenáron tudni akarjuk, melyik celebre hasonlítunk szerfelett, enélkül élni sem tudunk.

A linkre kattintás után az alkalmazás engedélyeket kér (Kismalac, engedj be, hadd posztoljak a Facebook oldaladra), majd átirányít egy Captcha oldalnak látszó szánalmas survey oldalra, ahol pizza és McDonalds mellett még autóhitelt is ajánlgatnak nekünk. Felsőoktatási szlenggel szólva, itt még vegyük észre azt is, hogy a nemzetközi helyzet egyre fokozódik, hiszen az erős infláció hatására ;-) itt már csak 500 dollár a korábbi 1000 dolláros Victoria's Secret ingyen ajándék.

Az ilyen Facebook alkalmazások általában a hőn áhított válasz megismerése előtt kérnek és kapnak engedélyt, hozzáférést az ismerőseink adataihoz, aztán pedig mindenki ártatlan félmosollyal csodálkozik, ha nevükben posztolnak az üzenőfalra, újabb áldozatokat, újabb kattintásokat keresve (Még, még, jöhetsz, igen, biztos, jó elég, és most szállj ki, nézd meg mit csináltál :-).

Szóval, aki nem nem akarja, hogy bianco engedélye birtokában egy ismeretlen fejlesztő a nevében posztolgasson az ismerőseinek az üzenőfalra, az ilyesmire ne nagyon kattintson. Amellett, hogy az ilyen sekélyes, értelem nélküli idiótikus dolgokra elvből nem kattintunk, biztonságunk érdekében még több egyéb mást is tehetünk. Az adatvédelmi beállításainknál a "Hogyan használhatják fel az emberek az adataidat az alkalmazások használata közben" beállításoknál lehet tavaszi gyomlálást tartani. A túl sokszor és idegesítően mindenre kattintó ismerősök szanzsén törlése is lehet egyfajta célravezető végső megoldás, ha az illető a "Facebook is riddled with silly apps like this, and we strongly advise that you avoid them all." alapelveket huzamosabb idő elteltével sem képes sikeresen agyilag a magáévá tenni. És végül az engedélyezett alkalmazásaink közt is érdemes szétnézni főleg ilyenkor, meg persze rendszeres időközönként csak úgy máskor is, és szükség szerint selejtezni.

Jó lenne, ha már mindenki jobban képben lenne, mire is számíthat valójában, ha például a heti trükkös applikációk már éppen ezredszerre ígérik azt, hogy ugyan tudjuk már meg, ki is nézte a profilunkat. Ehhez akár érdemes lehet kicsit beleolvasgatni korábbi tippjeinkbe, például amelyben a biztonságos Facebook használathoz igyekeztünk összefoglalni a legfontosabb jó tanácsainkat. Hogy aztán később a "Tudd meg, mi az indián neved" és hasonszőrű elmés sorskérdésekre már lehetőleg ne "átvert balek" legyen a válasz.

8 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.04.10. 23:06:06

Tényleg van még olyan, aki ezeket megeszi?

MissX 2012.04.11. 07:32:13

@chipanddale74: nem is kevesen. és ami meglepő volt számomra, hogy még olyan is, akit ettől értelmesebbnek gondoltam.

halál megdöglessz kinyírunk ® · http://href.hu/x/73ug 2012.04.11. 07:32:51

pont az ilyen szarok miatt van egyre kevesebb ismerősöm, aki nálam ilyenekkel jön azt rövid figyelmeztetés kíséretében kibaszom

2012.04.11. 07:47:42

a magyar informatrikai kultura egyenesen igényli ez ilyent.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.11. 08:13:35

Maximálisan nem érdekel sem az indián nevem, sem az, hogy hányan látogatták a profilomat. Nem is értem azokat, akik ilyen marhaságokra ugranak, hogy nem fogják fel, mit csinálnak, amikor hozzájárulnak hogy nemcsak a saját, de az ismerőseik adataihoz is hozzájuttatják az alkalmazás készítőit..kösz, az enyémhez ne..

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.11. 08:14:54

@cadmagician: ja, hát mikor kapsz egy kör-emailt, amiben a tiéden kívül még 73 emberl címe szerepel, akkor tényleg megerősödik ez a bizonyossággá vált hit az emberben..:(
süti beállítások módosítása