Fényképünk a Facebookon - átverés

2012. április 21. 11:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Újabb kattintásmágnes nyomába eredünk, vajon kell-e aggódni, ha úgy kapunk hagyományos emailt, vagy éppen Facebook üzenetet, hogy a levélíró állítólag a mellékletben küld meztelen fotókat rólunk, vagy egy másik családbarát variációban egyenesen exbarátnőnkről?

Aggódni lehet, de korántsem sem biztos, hogy éppen a kétes fotók miatt. Sokkal inkább a "ne kattintsunk mindenre ész nélkül" vezérlő elv kontra kínzó kíváncsiság összecsapásának végeredménye lehet az érdekesebb. A fotókról beszámoló üzenet több variációban is terjed, van "Re: hát ezt a képet meg miért tetted ki online?", "Vége a privát szférádnak, tele a Facebook a meztelen képeiddel!", "Kukkantsd meg a mellékletet, hát erre most mit lehet reagálni" vagy "Re: ezt a mellékelt képet feltétlenül meg kell nézzed!" és kismillió hasonszőrű társa.

Veterán avblog olvasók már fújják, mi lehet a mellékelt IMG*.ZIP-ben. Azok nyertek, akik a trójai kártevőt karikázták be fekete ceruzájukkal. Ha össze kellene foglalni a gyanús jeleket, akkor azért jól láthatóan jelen van a tipikus social engineering kíváncsiság felkeltő módszer. Ezt már üdvözölhettük korábban az állítólagos tilos parkolásunkról készített fotónál, a csomagküldő szolgálat nekünk küldött állítólagos sikertelen kézbesítési értesítésében, vagy az állítólagos gyors adóvisszatérítési átverés is egy érdekesnek tűnő ajánlattal kezdődik.

Vagyis folyamatos a töprengés az ellen oldalon, mi lenne a pillanatnyi vonzó csali tartalom - az olimpia idején majd biztosan az olimpia lesz az. Ha esetleg mégis van valami, ami ugyan "naked", ennek ellenére biztonságos és érdemes lehet rákattintani, az sokkal inkább a nakedsecurity ;-)

Szerencsére azért sokan vannak, akiknek ez a "Hey Dude, OMG, check this out!" alapsémára építkező hetvenezredik fantáziátlan újrapróbálkozás már a könyökükön jön ki, és álmukból ébresztve is a "tuti átverés" az első zsigeri reakciójuk. Ám ha ezzel szemben mi esetleg "a mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem" csoportba tartozunk, ideje kicsit átgondolni egérkezelési szokásainkat.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása