Ingyen jegy Disneylandbe

2012. május 02. 12:35 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nem kell sok a felnőttek megtévesztéséhez, elég felajánlani egy ingyen bármit vagy csupán megkérdezni tőlük, kíváncsiak-e az indián, cowboy, hillbilly, stb. nevükre, és a legalább 5%-os "eredmény" garantált. Nos ennél is egyszerűbb a kiskorúakra célozni, akikből a Facebookon is rengetegen vannak, és ehhez egy vagy több ingyen jegy Disneylandbe éppen megfelelő csali lehet.

Nagyokat "mélyen szánalmas"-oztunk már, mikor beteg gyermekek nevében és ürügyén próbáltak egyesek lájkokat begyűjteni, de tulajdonképpen minden gyerekek becsapását, kihasználását elítéljük. Egy mostani Facebookos megtévesztésben ezúttal nem elsősorban a felnőttek, hanem sokkal inkább a kisebbek kíváncsiságát igyekeznek célzottan meglovagolni.

Az üzenet szerint a Disney World elérte a 2 milliárd dolláros bevételi határt, ezért jutalmul ingyen jegyeket osztogatnak, ehhez a személyes adatainkat, a lájkunk kérik és még mindössze azt azt "apróságot", ugyan spammeljük már meg az ismerőseinket, mert minden 50 meghívott barát után állítólag jár egy ingyen jegy - na persze. A mosolygó Mickey Mouse figura természetesen nem garancia arra, hogy felnőttek egyáltalán ne kattintsanak rá, és aki már bizonyított Indián név és Victoria's Secret fronton, itt is biztosan megállja majd a helyét ;-)

Miután az ingyen nyeremény miatti üzenetküldözgetés okozta heves izgalmi állapotunk alábbhagy, meglátogathatjuk a javasolt rövidített linket (a líbiai bit.ly oldalt hagyományos célokra már nem igazán szokták használni, valószínűleg egy Disney sem tenné, a rövidítési oldal hosszútávú sorsa politikai okokból pedig erősen bizonytalan, ám ide a csalóknak az ilyen pár órás kampányokra éppen megfelelő).

A rövidítést kibontva a link az exclusive-prizes.com/disneyland.php oldalra mutat - amely a biztonsági kutatók cikkének írásakor még működött, de mi ma reggel már úgy tapasztaltuk, hogy azt időközben már sikeresen törölték. Rutinos 419 vadászok már a viszonylag friss domain regisztráción is szagot foghatnak, de a fő csalási elem mégis az, hogy a linken nem a jegyünket vehetjük át csak úgy simán és egyszerűen, hanem előtte (helyette?) van még egy kis ungabunga.

Ez abból áll, hogy be kell gépelni az emailcímünket (spamek millióira önként feliratkozva), a telefonszámunkat is beírva (nevünkben várhatóan emelt díjas szolgáltatásokra iratkoznak fel, de SMS spamre is felkészülhet az, aki itt mobilszámát nagy naivan megadja), ezen felül érdemes figyelni még a "GET YOUR FREE TICKETS NOW - Testing and Participation required. Read below for details." szövegre is. Ez a lenti apróbetűs kiegészítésre utal, ahol is azt írják, az email címünk megadásával automatikusan elfogadjuk a Privacy Policyt és a "játék" felhasználói szerződését.

Magyarán pénzért kell játszani, fizetni és feliratkozni kell ahhoz, hogy később esetleg talán talán "ingyen" ajándékot kaphassunk, vagy sorsoljanak ki nekünk, ez itt a kőkemény lényeg, az üzleti modell alapja, hogy a balekok regisztrációja termeli nekik a bevételt.

Az n+1-dik megtévesztési akció folyományaként újabb szép számok fognak megjelenni, sikerül tartani az Ötéves Terv szerinti napi egymilliárd elküldött Facebook üzenet mennyiséget, csak éppen az értelmet nem hiányolja benne senki, és a valóságtartalmat meg a megtévesztést is csak oly kevesen reklamálják meg az ilyenekben. Egy biztos, nem az utolsó ehhez hasonló kísérletet láttuk - sajnos.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása