Piszkos hadviselés

2024. október 15. 10:00 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Már igen hosszú ideje léteznek honeypotok, vagyis olyan fertőzhető csali weboldalak, szerverek, hotspotok, amelyek sokat segítenek a szakembereknek a biztonsági tesztelésben, valamint a kibertámadások észlelése és kutatása céljából. Néha azonban ennél lényegesen aktívabb szerepet is vállalnak a szereplők, ha az internetes bűnözők leleplezéséről van szó.

Talán sokaknak emlékezetes lehet az pár éve történt eset, mikor az FBI egy fedőművelet keretében először működtetett saját titkosítási eszközöket gyártó céget ANOM néven. Az anonimitást és feltörhetetlen titkosítást ígérő szolgáltatás évekig igen népszerű volt a bűnözők körében, senki nem ismerte az eredetét.

Több, mint 12 ezer ilyen eszközt értékesítettek hozzávetőleg száz országban, köztük 300 körüli bűnszervezetnek, nemzetközi kábítószer-kereskedő csoportoknak, olasz maffia szereplőknek, motoros bandáknak. Amikor aztán 2021-ben kiderült az igazság, két nap alatt mintegy 500 letartóztatás történt világszerte az így lehallgatott és dokumentált kommunikáció alapján.

Kicsit hasonló ez a mostani történet is, ahol szintén az FBI titkos kísérleti tervét váltották valóra. A hatóság amiatt hozott létre egy új kriptovalutát, hogy a gyakorlatban is alaposan megfigyelhesse az ezzel történő visszaéléseket. Így hát színre lépett a NexFundAI nevű Ethereum-alapú token, amely aztán hamar belefolyt az itteni szokványos kereskedelmi műveletekbe.

Az akciót az FBI berkeiben végül sikeresnek ítélték, ugyanis 18 magánembert és jogi személyt vádoltak meg a kriptovaluta piacokon elkövetett folytatólagos csalás és manipuláció miatt. Vádat emeltek Bostonban négy kriptovaluta pénzügyi szolgáltató cég (úgynevezett "piacjegyzők": a Gotbit, a CLS Global, a MyTrade és a ZM Quant) és az említett cégek alkalmazottai ellen.

A ZMQuant például a Brit Virgin-szigeteken volt bejegyezve, de a vádiratban megnevezett alkalmazottak eközben Hongkongban dolgoztak. A Gotbit pedig sehol nem volt bejegyezve, az alkalmazottairól azt gyanítják, hogy oroszok.

Az ügyben négy vádlott már bűnösnek vallotta magát, a hatóságok pedig további három másik vádlottat fogtak el a héten Texasban, az Egyesült Királyságban és Portugáliában. Összesen több mint 25 millió dollárnyi kriptovalutát foglaltak le, és több olyan kereskedési botot deaktiváltak, amelyek több millió dollár értékben bonyolítottak le kriptovalutával kapcsolatos kétes ügyleteket.

Az FBI képviselője úgy nyilatkozott, hogy korlátozott volt az érmével kapcsolatos kereskedési tevékenység, de nem volt hajlandó megosztani az ezzel kapcsolatos részletes információkat.

Illetve arra sem válaszoltak, hogy a fedett művelet során az FBI együttműködött-e bármilyen másik kriptográfiai céggel ebben a projektben.

A piaci manipulációk során egyébként tipikus az olyan ténykedés, amikor a kereskedők hamis vételi és eladási látszat megbízásokat indítanak, hogy a befektetők előtt a kereslet illúzióját keltsék. Elemzők becslése szerint valójában az egyes kripto tőzsdék kereskedési volumenének akár 50%-át is az ilyen manipulált, kamu üzelmek teszik ki.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása