Növekszik a Mac-es és Android-os kártevők száma

2012. május 24. 11:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A McAfee első negyedéves jelentése szerint az egyéb, nem Windows platformokon is ugrásszerűen emelkedett a rosszindulatú szoftverek száma.

Beszámolójuk szerint kétségkívül a Windows az abszolút csúcstartó a maga 83 millió egyedi mintájával (a tavaly év végi számérték "csak" 75 millió volt), ám ha nem is ilyen brutális mértékben, de érezhetően növekszik az egyéb területek érintettsége is. Ez a mobil kártevőkre vetítve azt jelenti, hogy csak az idei esztendő első negyedévében mintegy 8000 új kártékony kód bukkant fel. Bár ez önmagában nem egy gigászi szám, de ha mindezt a 2011. negyedik negyedéves 600 darabhoz viszonyítjuk, akkor ez tulajdonképpen már 1200 százalékos növekedést jelent.

Az Android esetében - ahol tulajdonképpen bárki lehet fejlesztő - csak részben jelent védelmet az, ha a legnagyobb veszélyforrást, azaz a megbízhatatlan helyekről történő programtelepítést kiiktatjuk, hiszen ha viszonylag rövid ideig, de akár a hivatalos Google Play kínálatában is bukkannak fel időről időre kártékony alkalmazások.

A helyzet eszkalálódásához kétségkívül az Android népszerűsége és széleskörű elterjedtsége is hozzájárult, hiszen a támadóknak is ott érdemes rendszeresen és tömegesen támadni, ahol már anyagilag is megéri nekik. Csak továbbront a helyzeten az is, hogy a felhasználók döntő többsége nem is olvassa el, milyen hozzáféréseket, engedélyeket hagy jóvá egy-egy alkalmazás telepítésekor.

Csorbult a sokáig érinthetetlennek gondolt Mac helyzete is, igaz a klasszikus fertőző-terjedő vírusok helyett a sebezhetőségeket kihasználó kémprogramok, trójaiak, botnetes kártevők jelentik az igazi kihívást. Van amikor ez az Apple javítások lassúságán-gyorsaságán is múlik, de gyakran az Adobe (PDF, Flash Player) és Oracle (Java) fejlesztőktől kíván javítófoltot, vagy újabb kiadást. Itt szerencsére azért még mindig lassú a növekedés, a tavalyi negyedik negyedéves 150-hez képest idén 250 új egyedi OS X alatti mintát regisztráltak, de figyelni, vigyázni azért itt is kell, erre intő példa lehet a Mac alapú botnet, amely 600 ezer gépet megfertőzött.

Ha így haladunk, lassan mindkét helyen nélkülözhetetlen kellék lehet a hatékony védekezéshez a vírusvédelmi program, vagy egy megfelelő biztonsági alkalmazás - persze a kötelező óvatosság mellett, hiszen a social engineering még mindig platformfüggetlen.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása