Helyesírásból felmentve

2012. június 21. 13:48 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egyre gyakoribbak a mobiltelefonunkra érkező spamek, amelyek már nem szimplán kéretlen reklámok, hanem többnyire valamilyen nyereményt, "ingyen pénzt" ajánlanak. Ki tud ennek ellenállni? Talán az, aki már túl van élete harmadik angol óráján, és ezért furcsának találja, ha azt írják neki: "Congradulations".

Emlékezetes, hogy Victoria's Secret ingyen 1000$ ajánlattól kezdve mindenféle nyereményről kaphatunk kéretlen üzenet, ám mindez nagyságrendekkel veszélyesebb, és zavaróbb, ha a telefonunkra érkezik SMS-ként. Veszélyesebb, mert a kicsinyített - és sokszor automatikus URL rejtéssel kijelzőhelyet spóroló böngészők esetében könnyebb áldozattá válni, és persze okos böngésző kiegészítők sem őrködnek ilyenkor, mint egy asztali PC-s gép esetében. Zavaróbb is, mert az email spameket már valamennyire megszoktuk, szűrni kell, nincs mit tenni, na de mi van az SMS szűréssel? Egy idő múlva már valószínűleg ilyesmire is szükség lehet, jó hír, hogy számos okostelefonos vírusvédelmi csomagnak ez már sok esetben része .


Ha a blog múltjában kicsit turkálunk az SMS spamekkel kapcsolatban, nem túl sok bejegyzés kerül elő. Érdekes adalék, hogy Nagy Britanniában már 2003-ban megtiltották az SMS spammelést. 2009-ben autópálya matricát ajánlgattak, és tegye a szívére a kezét az, ki az, aki mikor szerződést köt, azonnal letiltatja az úgynevezett "Tipp Info promóciós SMS szolgáltatást", vagy ezt az ügyfélszolgálatos tőle közben jól megkérdezi? Maximum az első ilyen kapás után vörös fejjel letiltatja, alap állapota pedig ugye, mi más is lenne, mint "opt out", csak nekünk, csak értünk.

Az autószervizes történet pedig úgy esett meg, hogy az autójavításkor felvett munkalap telefonmező adatáról úgy gondolták, azt simán használhatják kéretlen reklámcélra, hát nem. Mellettük szól persze az, hogy a jelzésemre elnézést kértek, és gyorsan eltávolítottak a listáról. Végül 2011-ben aztán jött az első fecske Nokia névvel, nyeremény, promóciós kód, miegymás, és ez lett a jövő útja.


Ez utóbbi szál tűnik fel újra és újra, hol egy ingyen 1000 dolláros Walmart nyeremény formájában, hol pedig a már korábban is emlegetett "Congradulations", az imént nyertünk egy 1000 dolláros Bestbuy ajándékkártyát, hurrá. A link persze itt sem igazi, átirányít a bdtz.biz/ oldalra, amit na mikor regisztrált Günther von Kartoffelgemüse? Igen, 2012. június 3-án. Általános gyakorlat sajnos az is, hogy a privacy policy utolsó bekezdésében, az üveghegy innen, az el nem olvasott apró betűsön túl azt is leírják, a nyereményhez bekért személyes adatok el lesznek adva más hirdetési cégeknek - na itt már nem is annyira hurrá, ugye?


Összefoglalva: az erő legyen velünk, de közben a giftcard ne legyen velünk. Emellett okostelefonra - ha az Symbian, Windows Mobile vagy Android alapú, használhatunk például ESET Mobile Security programot is. Sajnos nem mindig, de néhányszor kilóg a lóláb a gyenge helyesírás miatt is, ám kétségtelen, hogy egyre gyakoribbá fognak válni az ilyen és hasonló SMS spamek, amelyek jobb esetben reklámokat, rossz esetben kártevőt vagy ezekre mutató linkeket hordoznak, vagy "csak" személyes adatainkat adják el kilóra hirdetőknek.

Az pedig már mindenkinek a saját megítélésére van bízva, hogy egyes szolgáltatásoknál - például a Facebook - megadja-e a mobiltelefon számát is arra hivatkozva, hogy jelszó elvesztéskor ez milyen hasznos lehet, mert küldenek SMS-ben újat, mikor éppen a Facebook esetében szinte bevett gyakorlat a személyes adatok hirdetők felé történő eladogatása.

7 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.László 2012.06.21. 20:33:23

Ez a cikk talán az ESET-nek akar reklámot csinálni. A rendszergazdánk a cégnél feltett két esztendővel ezelőtt egy ESET "vírusirtót". Azért az idézőjel, mert nekem úgy tűnik, inkább az ESET maga a vírus. A program nem lett megvásárolva, csak demo változat "fut". Elképesztően agresszív. 5 percenként feldob a tálcán egy üzenetet, amit le kell okézni. Eltérő megjelenésű üzenetekkel operál, talán azért, hogy ne rögzüljön az emberben egy ESET-re jellemző külső. Képtelenség megszabadulni tőle. A rendszerleíró adatbázisban nem lehet rátalálni, nekünk legalábbis nem sikerült. Két éve öt percenként megjelenik előttem az ESET. Legszívesebben lelőném, aki kitalálta ezt a szemetet.

Tetves Dög 2012.06.21. 21:12:06

@J.László:
Tudok olcsó címfestőt, nem érdekelne egy szépen kivitelezett 'Hülye vagyok, üssetek!" tábla?

Magam_a_Mondomét! 2012.06.21. 21:23:28

J.László - kedves!
Olyan vagy, mint egy rossz STANDUP-os, csak te hozzáértők előtt égeted szándékosan magadat, vagy ennyire nem tudod felmérni a szavaid súlyát?
Mindegy is, egyik válasz rosszabb, mint a másik :)

Torzonborz Torkosborz (törölt) 2012.06.21. 21:35:13

@J.László:

Ne hallgass rájuk!
Én 15.000 forintos órabérért, röpke 4 hónap alatt megkeresem azt a három sort a registryben - nem a regiszterben, az más -, és megszabadítom a cégedet:

1: az ESET vírusirtó üzeneteitől,
2: Az olyan "szakértőktől", mint a rendszergazdátok.

Ez egy kihagyhatatlan ajánlat!
Csak itt, csak most.

Bakker...

J.László 2012.06.21. 21:39:10

@Torzonborz Torkosborz:
Rendszerleíró adatbázis. Nem "regiszter". Nagy szürkeállományok vagytok, ahogy elnézem.

gothmog 2012.06.23. 11:56:09

@J.László: Hát tudod, vannak azok az esetek (esetek, éééhéérteeed:))), amikor jobb lett volna ha kussolsz. A baj ezekkel csak csak az, hogy mindig utólag derül ki, hogy az most éppen az az eset :) volt. De van még ennél is nagyobb baj, amikor utólag sem veszed észre.

Gekas 2012.06.25. 13:11:28

@J.László
Egy rövid kiegészítés a többi hozzászóláshoz, lehet hogy egyszerűbb lett volna a magyar terméktámogató csapathoz fordulni és segítséget kérni tőlük, még mielőtt eljutsz erre a szintre a programmal, hogy felidegesít. :)
Igazság szerint nem tudom, hogy milyen üzeneteket dobálhatott fel, tudsz esetleg mondani, valamilyen konkrétumot is?
süti beállítások módosítása