700%-os Android malware növekedés

2012. szeptember 06. 09:42 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A különböző vírusvédelmi cégek időszakos jelentései sorra erősítik meg azt a tényt, hogy a Mac és az Android egyre inkább felkeltette a kártevőkészítők és terjesztők figyelmét.

Júniusban írtunk arról, hogy már akkor 25 ezer fajta Androidos kártevő volt, most egy másik negyedéves gyorsjelentésből látszik ugyanez, a McAfee adatai szerint az előző negyedévben 700%-os emelkedést lehetett ezen a területen megfigyelni. Hogy a Bouncer - az alkalmazásokat pásztázó Google Play biztonsági alkalmazás - sem csodaszer, azt is bebizonyították már, de ahogy az IT biztonság területén mindenhol, persze ez is egy folyamatos küzdelem a folyamatosan változó támadások ellenében. Ugyancsak kedvezőtlenül alakult a Macintosh-okat támadó kártevők statisztikája - gondoljunk csak a 600 ezer gépet megfertőző Flashback-re - vagy úgy általában a minden platformot támadni képes böngésző kiegészítők, vagy éppen az említett Flashback témában szereplő Java sebezhetőségeket kihasználó exploitok alkalmazása is.


Összefoglalva semmilyen csoda nem történt, tulajdonképpen folytatódik az a várhatónak mondott trend, amelyet már az első negyedév adatainak összegzése is mutatott: gyakorlatilag minden internetelérésre képes eszköz támadás áldozatává válhat, és ezen belül is a mobileszközök legnépszerűbb operációs rendszere, valamint a korábban vírusmentesnek kikiáltott OS X is szenved el időnként incidenseket, még ha nem is a régi klasszikus definíciónak megfelelő hozzáfűződik, megfertőzi, terjed recept szerint. Az Androidhoz hasonlóan egyre inkább gondolhatjuk úgy, hogy jó, persze ez nem Windows, de azért állítsunk őrt az ajtóhoz, használjunk vírus- és kártevővédelmi alkalmazást. Természetesem azt is hozzá kell tenni, az Apple is igyekszik a maga módján felvenni a kesztyűt, és napi automatikus frissítésekkel próbál lépést tartani a támadható sebezhetőségek gyors gyógyításával.


A korábbi szokásos év eleji jóslatok közül érdemes kiemelni David Harley néhány mondatát 2012 januárjából. Akkori kijelentése alapján bár a korábbi PDF és SWF sebezhetőségeit sokszor és sokat támadták már, ám a jövőben ugyanez a sors várhat a Java-ra is. Szerinte a Javás sebezhetőségek ráadásul könnyebben kihasználhatóak a PDF és SWF exploitokhoz képest, valamint a támadáshoz való kártékony kódok is rövidebbek, kisebb méretűek, továbbá az is bonyolítja a helyzetet, hogy a Java környezetek naprakészen tartása, patch menedzsmentje sem egy kiforrott terület még - szinte a próféta szól belőle.

Idén is tervezünk persze szokásos év végi jóslat beválási posztot, ahol majd pezsgős poharak társaságában a különféle antivírus cégek év eleji pesszimistának tűnő kijelentéseit nézzük át, és nagy valószínűséggel ismét megállapíthatjuk majd, sajnos nem sokat tévedtek, és a vírusírók érdeklődés és elfoglaltság hiányában most sem hagytak fel a korábbi tevékenységükkel, és sajnos továbbra sem kezdtek el helyette képeslapok és díszműáruk terjesztésével foglalkozni.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gma 2012.09.07. 12:18:22

Hadd javasoljak egy egészen jó kis antivirus appot Androidra, imádom a design-t és tényleg jól működik, fogott már pár dolgot nálam.

play.google.com/store/apps/details?id=com.estsoft.alyac
süti beállítások módosítása