YouTube Player update, mert megérdemled

2012. október 08. 10:26 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Győztes csapaton ne változtass - gondolhatják a kártevőterjesztők, akik ismét előhúzták a kalapjukból azt a korábbi módszert, amivel hamis FlashPlayer kiegészítő letöltésre próbálják rávenni a felhasználókat. Persze tudják ezt ők lovon és trapézon is, jobban mondva nem csak Facebookozás közben, hanem akár Twitteren is találkozhatunk ezzel a csalási formával.

"Look what this girl wore at the beach in front of thousands of people!" avagy Nézd meg, mit viselt ez a leányzó a tengerparton többezer ember szeme láttára - milyen tökéletesebb csali kellhet ahhoz, hogy aztán kattintás kövesse az ilyen érdekfeszítő felvezetést. Van ahol az előre lájk miatt az összes ismerősünk is megkapja mindezt, emlékezzünk csak "Az emberek 98 százaléka nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" fürdőruhás sztorira.


Ám aki túl kíváncsi - vagy éppen bikini rajongó ;-) - az beígért videó megtekintése előtt/helyett ezúttal egy olyan oldalra jut, ahol a YouTube Playerhez ajánlanak fel FlashPlayer frissítést, egy "[Video] You Will Never BELIEVE What You're About to See..." izgalmakat tovább fokozó szöveg kíséretében. Ennek a frissítésnek az elfogadása, letöltése és futtatása azonban trójait rejt, sőt újabban már egy kártékony böngészőkiegészítőt tölthetnek le így az óvatlanabbak.


Persze ez a Youtube-os frissítési mese sem vadiúj, sőt éppenséggel már tavaly sem volt az, de szemlátomást érdemes rendre leporolni, újra elővenni, és bedobni, mert valószínűleg mindig akad, aki nem figyel oda, vagy még nem ismeri. Ahogy említettük, nem csak Facebook-on, hanem Twitteren is küldözgetnek ilyeneket, ám tulajdonképpen mindegy is, min jön: ha az érdemi tartalmat csak az állítólagosan szükséges frissítés után és segítségével tekinthetjük meg, akkor inkább ne telepítsük, és persze jusson eszünkbe a jó öreg kodekletöltögetős átverés.


Az esettől függetlenül ha jót akarunk magunknak, minden ilyen tipikusan csali tartalmakat ígérő - 18+ képek, videók, gyors meggazdagodás, híresség halálhíre, ingyen pénz, ingyen 1000 USD ajándék kupon, otthonról végezhető jól fizető munka, Facebook Timeline hatástalanítás, örökélet, ingyen sör, stb. - kéretlen üzenetnél mindig gondolkodjunk el egy röpke pillanatra azon, vajon mennyire hihető mindez a mai válsággal teletűzdelt és pénzről szóló anyagias érdekvilágban, és véletlenül nem egy tökéletes léprecsalással állunk-e éppen szemközt - majd ezután gyorsan és csendben könyököljünk a Delete gombra ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása