12 tipp a biztonságosabb netes vásárláshoz

2012. november 19. 12:24 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Küszöbön az ünnepek, ahol a miénknél gazdagabb országokban úgynevezett ajándékokat is adnak egymásnak az emberek ;-) Csokorba foglaltunk pár hasznos dolgot, amivel elkerülhetjük, hogy az internetes rendelés, webáruházas vásárlás csalódással végződjön.

Legyen szó számítógépes kütyükről, vagy egyáltalán bármilyen árucikkről, azt ma már nem vitatja senki, hogy a legtöbb esetben megéri a császkálás előtt vagy helyett körbenézni az interneten, mert jelentős különbségeket lehet tapasztalni az árban, a szállítási feltételekben, de időnként a hozzájutás gyorsaságában is. A vásárlásoknál az egyik kiemelkedően sűrű és aktuális időszak éppen Karácsony előtt jelentkezik, így még idejében jelentkezünk ezzel az írással, amelyet az ESET biztonsági szakértői állítottak össze. Megfogadásuk biztosan kifizetődő, és semmilyen formában nem korlátozódik csak az ünnepi szezonra, bátran alkalmazzuk a trükköket egész évben.

1. Szeretgessük meg először is számítógépünket ;-), magyarul ha eddig nem tettük volna, adjunk neki pár jutalomfalatot: naprakész vírusirtót, az operációs rendszer és a használt alkalmazói programok frissítő javításait, hibajavító foltjait, és csak ezek elvégzése után kezdjünk bele a vásárlásba. A rendszeresen frissített rendszer a tapasztalatok szerint minimalizálja az esélyét a kártevős támadásoknak, és egyéb incidenseknek.


2. Csak megbízható portálokon, webshopokban rendeljünk, vásároljunk. A megbízható hátterű, saját vagy ismerőseink által korábbi kedvező visszajelzésekkel rendelkező, pontos szállítási határidőt kínáló ismertebb helyeken mindig nagyobb az esélye a zökkenőmentes bevásárlásnak, de akár a minőségi reklamációnak is, mint egy névtelen, arctalan, postafiók jellegű oldalnak, kínáljanak akár elképesztően kedvező áron portékákat.

3. Ugyancsak gyanúra adhat okot, ha valamilyen ajánlat túl szép, túl kedvező ahhoz, hogy igaz legyen. A gyanúsan olcsó ajánlat mögött sokféle csapda állhat: lopott áru, hamis esetleg nem is létező termék, előreutalt pénzünknek pedig a legtöbb esetben bottal üthetjük a nyomát. Ha egy termék árfekvésével kapcsolatban szeretnénk tisztán látni, új áruk esetén az olcsobbat.hu vagy az argep.hu adhat támpontot, míg a használt cikkek piacán a vatera.hu oldalon kereshetünk jellemző árakat.


4. Amelyik webáruházban nincs biztonságos SSL belépési, sőt inkább a teljes kommunikáció idejére állandó ilyen https kapcsolat, ott ne vásároljunk. Emlékezzünk, ezek nélkül a teljes internetes adatforgalom olvasható szöveg formában közlekedik, ez pedig távolról sem biztonságos az ügyfeleknek, illetve a bolt egyfajta igénytelenségét is mutatja az ilyen alap dolgok hiánya.

5. A blogon is sokat foglalkoztunk már a különféle csalásokkal, de az ingyen akármik ajánlgatása, és az emellé társuló sürgetés (pl. csak gyorsan, mert elfogy, csak az első x ember kaphat) tipikus jellemzője az átveréseknek, hogy ne maradjon idő az ellenőrzése, a józan végiggondolásra. Ne hagyjuk magunkat sürgetni, és a kéretlen e-mailes, közösségi oldalas "kihagyhatatlan ajánlat"-okat kezeljünk mindig fenntartással, és bátran tájékozódjunk előre.


6. Lehetőség szerint nyilvános, ingyenes wifiről ne rendeljünk árukat, ne gépeljük be személyes és banki adatainkat. Emlékezzünk csak a Firesheep nevű kiegészítőre, ami már a képzetlen támadóknak is az ölébe pottyantja mások jelszavait. Akinek nincs és nem is tudja, mi az ördög az a VPN, az egyszerűen ne használjon nyitott publikus hotspotokat a vásárláshoz.

7. Itt az eredeti szöveg nyilván a külföldi gyakorlatnak megfelelően azt ajánlja, hogy a webes tranzakcióinkat inkább a hitelkártyáról (credit) intézzük, mert ennél a betéti (debit) kártyákhoz képest zökkenőmentesebb a csalás esetén történő pénzvisszaszerzési procedúra. Bár egy Mastercardon látszatra nem eldönthető, milyen fajta is pontosan, a magyarországi bankok által kibocsátott bankkártyák döntő többsége jellemzően debit, azaz betéti kártya, magyarán az ügyfél a saját pénzét költi. Mi inkább azt tanácsolnánk, hogy ma már minden banknál létezik külön internetes vásárlásokhoz való elektronikus (unembossed card) kártya, amelynek a számát bátran megadhatjuk akár még a három jegyű ellenőrző kóddal együtt is, ám erre az alszámlára csak a vásárlás előtt közvetlenül netbankunkon vezetjük át a vásárláshoz szükséges pontos összeget, ami csak pár percig lesz rajta, egyébként a számla üres. Ezzel nem tudnak tőlünk lopni, és megadni sosem az igazi bankkártyánk adatait kell.


8. Ha egy webáruházi regisztrációnál úgy érezzük, hogy túlságosan sok, és a vásárlás szempontjából nem releváns adatot is kérnek tőlünk - például kutyatáp rendelésnél születési hely, idő, az anyánk neve és a TAJ számunk - akkor azonnal fogjunk gyanút, és hagyjuk el az oldalt. Sok esetben adathalászat, vagy a személyes adatok kereskedelme, harmadik félnek való átjátszása is felmerülhet ilyenkor, ezért érdemes lehet egy teljes vírus és kémprogram ellenőrzést is lefuttatni a gépünkön.

9. Higgyünk az "ingyenebédet még soha senki nem evett" igazságában, és ha egy weboldal adatok, űrlapok kitöltögetése fejében értékes ajándékot, iPhone-t, iPad-et, "ingyen pénzt" vagy egyebeket ajánl, távozzunk.


10. A számítógép vírusvédelme és a körültekintő internetezési szokásokon felül a számlaegyenlegünk, részletes tranzakcióink figyelemmel követése még az a hasznos szokás, amely megakadályozhatja, illetve a legrövidebb időn belül leleplezheti az esetleges banki csalásokat. Ha például váratlanul feltűnik egy akármilyen kis összegű terhelés Oroszországból, ám mi biztosak vagyunk, hogy ilyet nem kezdeményeztünk, haladéktalanul keressük fel bankunkat és kérjük, vizsgálják ki, mi történt, tegyünk bejelentést. Minél előbb vesszük észre, annál nagyobb az esély a szabálytalan ügyletek felderítésére, és ezzel együtt pénzünk esetleges visszaszerzésére.

11. A vásárlás végeztével ne csak a böngészőablakot zárjuk be, hanem szabályosan lépjünk ki az oldalról. Shoppingolás előtt és után a cache, cookie egyéb átmeneti állományok törlése sem butaság. És a számítógépünk fizikai védelméről is gondoskodjunk, legyenek az eszközeink jelszó védettek, állományaink, partícióink titkosítottak, hogy az esetleges idegen tolvajnak, vagy betolakodónak nehezítsük a dolgát, kevesebb ideje maradjon. Igaz, ez is külföld, de az elhagyott noteszgépek - például taxiban való - elvesztése évről évre emelkedő tendenciát mutat.


12. És végül, de semmiképpen nem utolsó sorban: mentsük rendszeresen adatainkat külső adathordozóra. Egy okostelefonon a mentést már percek alatt elvégezhetjük a benne levő microSD kártyára, amit később a számítógépünkre menthetünk. Számítógépes mentéseinket - amit szintén ajánlott titkosítva tárolni - fizikai tárolóra CD/DVD/USB kulcs/külső HDD és/vagy valamilyen online felhős tárhelyre is érdemes lehet elspájzolni, így bár elvesztés esetén az adatok esetleges illetéktelen kezekbe való kerülése okozhat gondot, de egy új telefon, vagy PC birtokbavétele, gyors visszatöltése viszont nagyban elősegíti majd a napi munkába való mielőbbi visszatérésünket.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szakipeet 2012.11.20. 15:37:33

Hoppá, a legtöbb pontnál leírtakkal már találkoztam. Volt olyan, hogy a tabletemhez dokkolót kerestem, és találtam is - de gyanakodva elvetettem, mert összesen három találat volt holland weblapokon. Később olvastam, hogy lenyúlós "webshop" volt. Itthoni olcsóbb cuccoknál meg gyakori a Szlovákiában bejegyzett cég szürkeimportos cuccokkal, ahol az adott termék "világgaranciával" vehető meg - amit a jó büdös életben nem fogadnak el itthon. Megér ennyit - 2000Ft? Eh..
Legjobban az olyan webshopokban bízok, amit itthon működő cégháttérrel üzemeltetnek, mint pl. ez: ly.my/kavewebshop
nemcsak úgy gombamód kinőtt a neten egy üzlet..

petkep 2012.11.20. 18:40:54

Az utolsó internetes vásárlásom csupa pozitív élményt hozott. Nem a hagyományos webshop, inkább egy szakmai oldal, ahol olcsón, és stresszmentesen lehet vásárolni profi vízkezelő eszközöket:
viztisztitos.lapunk.hu

A megrendelés története:
Kitöltöm az oldalon a megrendelőlapot, elküldöm. Másnap egy telefont kaptam a szakembertől, hogy tisztázza a választásom helyességét. Végül kiderült, hogy közel 200.000 Ft-al (!!!) olcsóbban is teljesülnek az igényeim . Csak pislogtam... Nagyon korrekt! És nagyon profi, minden elvárást meghaladó szakmai hozzáértés megnyilvánulása a legcsekélyebb mértékben is ébredő kétség nélkül. Hihetetlen, hogy nem a drága gép megrendelését erőlteti.
Persze volt hátulütő is, az olcsóbb gép már kifogyott, 2 hetet kellett várni, mire megkaptam. De ezt előre tudtam, és természetesen ezért az árelőnyért vállaltam. Ahogy bejött az országba a szállítmányt, kaptam megint egy telefont, most már a szállítótól, hogy miképp kérem a szállítást és a fizetést. Utánvéttel, előre utalással, vagy felutazok Budapestre, és személyesen veszem át, egy általam kedvezőnek megjelölt helyszínen. A gépet postán kaptam, számlával, garancialevéllel, és Magyar gépkönyvvel. A beépítéssel ugyan elszöszöltem vagy 2 órát, de ez inkább az asszony bűne, mert ugye jött a "ne oda rakd, oda a zacskókat szoktam..." féle utasítások. Egyébként fele idő alatt meglett volna. Mindenesetre kis időre igazi Európai állampolgárnak éreztem magam!
süti beállítások módosítása