Hálaadás itt, iTunes ajándékutalvány ott

2011. november 25. 13:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

November negyedik csütörtöke idén sem kerülhette el sorsát, és élelmes csalók felhasználták az alkalmat, hogy hamis iTunes Store ajándékutalványokkal trükközzenek.

A kéretlen e-mailben érkező "iTunes Gift Certificate" tárgyú üzenet egy fájlmelléklettel érkezik, amiben állítólag az egyedi azonosító kód van. Ez okos gondolat a kártevőterjesztők részéről, ezért már sokan kattinthatnak az 50 dolláros ajándékot ígérő EXE-ben érkező kártevőre, nehogy a hálaadás ünnepet követő vásárolgatási világnapot - az úgynevezett Black Fridayt - a végén még véletlenül lekéssék.

Ezzel a szokásos beárazást is követik, a mai árfolyamon számolt, nagyjából 11,809.- forintnak megfelelő összeg nem túl nagy ahhoz, hogy elriasszon és gyanúsan hihetetlen legyen, de a jelek szerint elég nagy ahhoz, hogy már vásárlásra csábítson.

Ha bár a feladó látszólag hivatalos, ez még a nevében is ott fityeg: "official@itunes.apple.com", mégsem lesz belőle kedvezményes árfekvésű vásárlás, csak fekete péntek, esetleg fekete szombat vagy vasárnap - kinek mikor fertőzi meg a backdoor a számítógépét. Nem ez az első iTunesos csalás, és nyilvánvalóan nem is ez az utolsó. A vonzó termékek tökéletesen lettek kiválasztva, hiszen a felmérések szerint az amerikai gyerekek 44%-a pontosan Apple-cuccokat szeretne kapni karácsonyra.

Sok víznek kell még a Missourin lefolyni ahhoz, hogy a kéretlen ZIP, EXE mellékletes "pénzt kapok ajándékba ingyen" e-mail módszer kevésbé homályosítsa el a felhasználói tisztánlátást a kuponok országban. Azt viszont földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül mindenesetre érdemes kiemelni, hogy a közelgő karácsonyi ünnepek miatt még rengeteg hasonló "akció", és megannyi tündibündi elektronikus üdvözlőlap várható, ezért nem árt résen lenni.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása