2012. az Android és a Macintosh ostromának éve

2012. december 05. 13:18 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sok mindent lehetne keresni, minek az éve is volt ez a 2012-es esztendő, egy biztos: erőteljesen megmutatkozott a kártevőkészítők érdeklődése az Android és a Macintosh platformok irányába, jól érzékelhetően megnyitották a frontvonalat. Amikor az AV cégek 2013 évre szóló jóslatai így az év vége felé közeledvén megjelennek, ezek a rendszerek biztosan szerepelnek majd bennük.

Ha csak a saját blogunk címkefelhőjét (kivéve a havi, statisztika, és egyeb szavakat) nézzük, látszik, hogy a spam, facebook, adathalászat mellett mi is sokszor foglalkoztunk ezekkel az incidensekkel. Hogy csak a két legfontosabb esetet említsük, itt van mindjárt a Flashback trójai, amely több, mint 600 ezer Macintosh gépet tudott botnetes kártevővel megfertőzni. Ebben a jelentős szám mellett az is újdonság volt, hogy egyes variánsok már nem igényeltek felhasználói interakciót, magyarán nem kellett a naiv juzer kattintása sem mindehhez.


A másik nem kevésbé izgalmas akció az Androidos telefonokkal volt kapcsolatos. Idén októberben derült ki egy olyan hiba, amely lehetővé tette a kiber-bűnözőknek, hogy távolról töröljenek adatokat az Androidos telefonkészülékekről, például úgy, hogy a felhasználót egy URL címre irányítják, akár közvetlenül, akár egy egyszerű szöveges üzenettel vagy QR kód használatával. 


Android esetében egyébként statisztikailag az a leggyakoribb csalási forma, ha emelt díjas SMS-eket küldözget az app a tulajdonos tudta nélkül. A Sophos is úgy értékeli, az idén nagy ugrást látni ezen a két területen, beszámolójuk szerint manapság egy átlagos héten 4900 új OS X-re írt kártevő érkezik a laborjukba.


Egyik év végi posztunkban ismét végignézzük majd az év eleji, 2012-re szóló jóslatokat, mi vált valóra ezekből, jó szögben tartották-e a szakemberek az üveggömbjüket ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása