Ki miben bízik?

2013. február 11. 15:43 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az írországi ESET végzett egy felmérést a felhasználók körében, ki milyen védelmi megoldásra bízza a rendszerét. A rossz válaszok között szerepelt a semmire vagy a feltört antivírusprogramra is, és hitünk szerint mindennek tanulsága nem csak az írek számára lehet.

Pár héttel ezelőtt körbejártuk már azt a véleményt, amely szerintünk tévesen azt sugalmazta, ha az antivírus nem fogja meg a támadások 100%-át, akkor egyáltalán nem is érdemes használni. Ilyen alapon ha valaki meghal egy olyan autóban, amiben biztonsági öv és légzsák is volt, akkor a jövőben talán senkinek nem kéne becsatolni magát többé, és szereljük ki a légzsákokat is?


Az persze igaz, hogy a klasszikus, semmilyen más kiegészítővel nem rendelkező puszta szignatúra alapú antivírus nem elegendő az internet veszélyei ellen, jelenlétüket többnyire az indokolja, hogy aki integrált internetbiztonsági csomag helyett maga akarja egyesével kiválasztani vírusirtóját, tűzfalát, IDS-ét, az megtehesse ezt. Az viszont nyilvánvaló, a védekezéshez a vírusirtó önmagában egyre kevésbé mondható teljesnek, kipipálva még nem dőlhetünk hátra megnyugodva


Ahogy a bevezetőben is néztük, sokak - 5% - szerint egyáltalán nem is kell vírusirtó, de nem elhanyagolható az a 3% sem, akik úgy gondolják, hogy a feltört antivírus is ugyanolyan jó, mint az igazi. Pedig számos esetben olyan manipulált telepítőcsomagról van szó, amelyikben már eleve egy olyan trójai kártevőt telepítenek, amit a rendszer nem vesz majd észre. Az írek 45%-a gondolkodik úgy, elegendő neki az ingyenes antivírus, míg 36% vélekedik aszerint, hogy a vásárolt, licencelt internetbiztonsági csomag ad annyi pluszt (anyanyelven igénybe vehető support, komplexebb védelem, beépített tűzfal, anti-spam, social media scanner, adathalászat elleni védelem, a szignatúra alapú védelmet kiegészítő proaktív és viselkedés alapú heurisztika, stb.), amiért neki megéri ezt választani. 


A komplex védelem szükségességével szemlátomást azok is tisztában vannak, akik nem egy komplett internet security csomagot választanak, ők azok akik modulszerűen összeválogatják a nekik tetsző komponenseket, ez adja ki a torta nem kicsi, 21%-át. És végül egyetlen adat még, a válaszadók 6%-a egyáltalán nem tudja, mit használ, ez biztosan nem fest jól a biztonságtudatossági térképeken


Azt természetesen a különféle védelmekkel rendelkezőknek sem szabad elfelejteniük, hogy egyetlen biztonsági szoftver sem védheti meg a felhasználókat, ha nem foglalkoznak annak riasztásaival, vagy ha ők maguk kapcsolják ki azt, hogy meg tudjanak nyitni egy fertőzött fájlt.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása