Lekapcsolják a Facebookot - már megint ;-)

2013. április 29. 12:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az alaposabb megértés miatt muszáj egy viccel kezdeni. "Jó lenni újra nyerni a lottón. Miért, hát régebben nyertél? Nem, de egyszer korábban már szintén jó lett volna." Ahogy rendszeresen előjön a "fizetős lesz a Facebook" álhír, vagy a "hogyan akadályozzuk meg, hogy a Facebook hozzáférjen személyes adatainkhoz" - jóságos tervezőm!, de a "legyen lila vagy bármilyen más színű a közösségi oldalad" is egy visszatérő törzsvendég az átverések színes kis világában.

"Facebook has gotten out of control... and the stress of managing this company has ruined my life," the statement read. "I need to put an end to all the madness. I personally don’t think it’s a big deal... And to be honest, I think it’s for the better. Without Facebook, people will have to go outside and make real friends. That’s always a good thing."
A kéretlen üzenet azt állítja, hogy Zuckerberg bácsi most május 15-én leállítja a közösségi oldalt, mert a vezetéssel járó hatalmas stressz állítólag alaposan megviselte őt, és tönkretette az életét. Ha esetleg netalán tán mindez még így is lenne, biztosan jobban lesz, ha időközönként vet egy gyógypillantást a bankszámla egyenlegére ;-) De nem, nem állítja le, az üzenet sokkal inkább látszik valamilyen rejtélyes okból megkésett áprilisi tréfának. Ha belegondolunk, ez az egyik leghatalmasabb IT üzleti vállalkozás, a tőzsdén is jegyzett cég, melynek folyamatossága alapvető üzleti érdek, és amelyet viszont éppen az ilyen álhírek is kellemetlen helyzetbe hozhatnak a pillanatnyi bizonytalanság miatti áreséssel.

Ha valaki veszi a fáradságot, és bepötyögi a "facebook shutdown hoax" szavakat a keresőjébe, meglepődve tapasztalhatja, hogy hűséges pulikutyaként szinte minden egyes korábbi évben előjön ez, ezért azt sem elhinni, sem lájlkolni, sem megosztani, sem továbbítani nem igazán érdemes. A már említett álhír egyébként nem csak a hétköznapi felhasználókat riogatja ok nélkül, de amint említettük, komoly hullámvasútra ültetheti a részvényárfolyamokat is. Persze ennek ellenére időnként tényleg le lehet kapcsolni a számítógépet, és kimenni a szabadba.

Emlékezetes, hogy amíg ugyan súlyos beteg (hasnyálmirigyrák) volt, de még élt és aktívan dolgozott Steve Jobs, egy ismeretlen hamis halálhírét keltette egy bejegyzésben, és ettől az Apple cég papírjai órák alatt jelentős mértékben estek. Az már csak egy morbid mellékkörülmény, hogy vele kapcsolatban többször is láttak hasonló hoaxok napvilágot, például emlékezetes, hogy 2008-ban egy "johntw" nevű illető Jobs állítólagos infarktusát posztolta a CNN-nek, amit a piacok az almás papírok azonnali 100 dolláros szint alá esésével reagáltak le. Később ugyan törölték a nyilvánvalóan hamis hírt, de az ízetlen tréfával operáló bejelentő miatt addigra fejre állt az árfolyam, ami esetleg azt is sugallhatja, az elkövető szándékosan manipulálhatott egy részvénycsomag adásvétel miatt.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása