Színezd újra, színezd újra!

2012. szeptember 24. 13:17 - Csizmazia Darab István [Rambo]

"A Facebookod ha megfakulna, ne menekülj, csak színezd újra!" - szólhatna akár így is a nóta. Mi ugyan sajnos nem végeztünk semelyik felsőoktatási műintézményben sem Summa cum laude minősítéssel, sőt a Magna Cum Laude is inkább csak a háttér rádiózás okán ismerős, ám ezzel szemben a Facebook átszínezős csalás már szinte családtag, hiszen negyedévente, sőt lassan most már havonta jelentkezik, kopogtat.

Nyilván mindig akad, akit éppen rá lehet venni a kattintásra, az "unalmas kék" ellenében ismeretlen alkalmazás telepítésére, hiába közlik rendszeresen a különféle biztonsági oldalak a figyelmeztetéseketi, az átszínezés olyan izgalmasan édibédi, sőt cool, hogy muszáj kipróbálni.


Ezúttal akár nyolc lehetséges választható színnel kecsegtet az aktuális átverési ajánlat a Facebook Developer Team nevében, így már nem csak a korábban "szokásos" pink, hanem a feketén át a mályvaliláig van itt minden annak, aki úgy gondolja, jó ötlet mindezt elhinni és a "Click LIKE then Continue" feliratra való kattintás.


A telepítés folyamán persze kérni a fogja az alapadatainkhoz való hozzáférést (Access my basic information), a nevünkben való posztolást (Post on my behalf), valamint személyes adatainkhoz a jövőre nézve folyamatos hozzáférést is szeretne kapni (Access my data any time) - persze Pisti porcukor;-) A folytatás már mindenki előtt jól ismert a "Tudd meg indián neved", és hasonló kampányok forgatókönyveiből: a nevünkben tudtunk nélkül üzenetet kapnak az ismerőseink, hogy ők is kedveljék, ők is kattintsanak, hogy aztán majd az ő ismerőseik is üzenetet kaphassanak, stb. és ez így megy.

A végállomás is szinte borítékolható, vagyis "jó, csak előtte egy kis ungabunga" - átszínezett ikonok helyett nyereményekkel kecsegtető webes kérdőívekhez érkezünk, bár még mindig "nem mi vagyunk az öreg survey kitöltögető legkisebb fia".


A "színes Facebookot csak őstermelőtől" típusú tanácsok helyett inkább azzal zárunk, hogy minden lájk, minden alkalmazás telepítését feltétlenül előzze meg a tájékozódás. A véleményünk, lájkunk, megadott bizalmunk érték, bánjunk vele ennek megfelelően, ezért mindig csak annak adjuk, aki azt valóban meg is érdemli.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koszegiandras 2012.09.25. 17:08:35

Az a jó, hogy Chromenál az, hogy kiegészítőket csak a Chrome store-ból lehet letölteni. A facebookon használt Ponyhoof skint is onnan töltöttem le úgyhogy nem hiszem, hogy csalás főleg, hogy gyakran frissül és a facebookon már biztos írnának róla, ha bármi gond lenne vele.
süti beállítások módosítása