Webkamerás kukkolók IV. - 100 férfi ér egy nőt

2013. június 24. 10:32 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Néhány napja ismét reflektorfénybe került a webkamerával való illetéktelen megfigyelés, pedig már eddig is növekvő érdeklődés övezte a témát a kártevő terjesztők részéről. Nemrég a BBC írt meg egy ilyen esetet, ahol egy fiatal lány volt a kukkolás szenvedő áldozata. Emellett a folytatásban azt is megtudhatjuk, mire is használható még egy sebtapasz.

Mi is már 4-es sorszámmal folytatjuk a kis sorozatunkat a tárgykörben, amelyben a "halott indián a jó indián" mondás analógiájára a "csak a letakart webkamera a jó webkamera" okosságot tarthatjuk aktuális axiómánknak. A legfrissebb incidensnél Rachel Hyndman 20 éves glasgowi lány korábbi kedvenc szokása volt, hogy miközben a kádban fürdött, vitte magával a laptopját, és DVD-t nézett rajta. Egy ilyen fürdőzés közbeni filmezés közben egyszer csak azt észlelte, váratlanul bekapcsolt a webkamera. "Szörnyű érzés volt a privát szféra ilyen fokú megsértése" - mondta el később. 

Érdekes momentum, hogy a lopott bankkártya azonosítókhoz hasonlóan itt is különböző árfolyamok léteznek a feketepiacon, ahogy a PIN kód ellenőrzött USA-beli accountok drágábbak, mint a lopott kelet-európai accontok, itt is a női felhasználók webkameráihoz tartozó hozzáférés áráért - ami mindössze 1 amerikai USD - száz férfi használóhoz való webkamerát lehet kapni. Az elkövetők gyakran fiatalkorúak, akik kíváncsiságból, és persze a pénzkereset miatt is csomagonként - 100 vagy 500 webkamera hozzáférést egyben - értékesítik a kémprogrammal fertőzött gépekhez való rejtett távoli hozzáférést.

Legutóbbi epizódunkban már írtunk a kamera takarásról, amihez a korábbi megboldogult autópálya matrica szabatos felragasztása volt a kiinduló alap: 4-5 előragasztás a pólónkra vagy a farmerünkre, és csak utána a helyére - ez biztosítja, hogy ne ragasztózza össze csúnyán a felületet és később könnyen fel-le lehessen szedni. A mostani eset után azonban Mikko Hypponennek adjuk a legjobb ötletet megvalósító megoldásért járó elismerést, a nyertes kép alant :-)

Mit tehetünk mi felhasználók az éppen használaton kívüli kamera kihúzásán, illetve letakarásán felül? A sebezhetőségeket kihasználó kémprogramok miatt feltétlenül fontos rendszerünk javítófoltokkal való frissen tartása, valamint a naprakész vírusirtó, és tűzfal. Ne kattintsunk ismeretlenektől jövő kéretlen üzenetek mellékleteire, ez a leggyakoribb forrása a trójai kártevőknek, kémprogramoknak. Emellett érdemes alaposan meggondolni, mielőtt ismeretlenekkel chatelés közben megosztanánk saját webkameránk képét. Sose vigyünk webkamerás gépet intim helyekre: fürdőszoba, WC, öltöző, a fiataloknak, gyerekeknek pedig tanítsuk meg, mire vigyázzanak, mik lehetnek a kockázatok. Ha pedig esetleg azt tapasztaljuk, hogy támadás áldozatává váltunk, haladéktalanul jelentsük azt a hatóságoknak.

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.06.24. 21:02:34

Ha BIOS-ból letiltom a kamerát, az nem elég? :)

különvélemény 2013.06.24. 21:02:58

"rendszerünk javítófoltokkal való frissen tartása"
= patch/peccs - update/ápdét - frissítés - javítás/javítócsomag

Mindegyik ismertebb kifejezés, bár a magyar rovásíráshoz nem értek.

Letakaráshoz meg a legegyszerűbb a mindenhol elérhető post-it egy kis ragasztós darabja, az garantáltan nem hagy ragasztónyomot maga után.

különvélemény 2013.06.24. 21:05:12

@álfirkász: BIOS függő, de majdnem mindig elég.
Láttam már BIOS-ban letiltott eszközt Windowsban felismerve, de ez nagyon ritka.
süti beállítások módosítása