Küldj pénzt! - Az elveszett poggyász sztori

2013. július 11. 14:01 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Pár éve írtunk már részletesebben arról a jellegzetes csalásról, amelynél a feltört, vagy kitalált Facebook jelszó birtokában a nevünkben kapnak az ismerőseink egy hamis üzenetet, miszerint ellopták volna a poggyászunkat Londonban, ezért állítólag sürgősen szeretnénk tőlük pénzt kölcsönkérni. Ez főként angol nyelvterületen divatos, de magyarra nyers fordított változattal is lehet időnként találkozni.

Nem a Hamleti "Don't borrow money and don't lend it" jegyében születnek ezek a klasszikus csalások, amelyeknek egyik fő jellegzetessége, hogy frappánsan rácáfol arra a hiedelemre, hogy minek vigyázzak erős és egyedi jelszóval, jó biztonsági beállításokkal a közösségi oldalakon, mikor én csak egy egyszerű hétköznapi ember vagyok, ugyan mi bajom eshetne, ki akarhatna nekem rosszat.

Az ellopott, feltört Facebook-fiókoknál egy jó ideje már zajlik ez a forgatókönyv, amelyben mindig olyasmi szerepel, hogy az illető külföldön van, ellopták a pénztárcáját és pénzt kér, stb. Ebből aztán 2010. júliusában már megérkezett a magyar verzió is, bár annak elolvasása után valószínűleg senki nem igazán keresgélte heves izgalmi állapotban a pénztárcáját vagy a bankkártyáját, ordított róla a csalásszag.
„Sajnálom ezt a furcsa kérés, mert lehet, hogy neked is sürgős, de azért, mert a helyzete a dolgok most, Beragadtam London, Egyesült Királyság most. Azért jöttem Itt a vakáció, azt kirabolták, rosszabb az is, hogy a táska, készpénz és kártyák és a mobilom Ellopták a GUN PONT, ez egy ilyen őrült élmény volt számomra, szükségem van segítségre véghezvinni a szállodai számlák, a hatóságok nem 100%-ban támogatják, de az jó dolog van még mindig az útlevelem, de nincs elég pénze a szállodai számlák, és gyere haza, kérlek Azt akarom, hogy kölcsön egy kis pénzt, akkor visszatéríti, amint én vagyok otthon, ígérem. Köszönet”

Ezúttal az írországi ESET számolt be arról, hogy nem szűntek meg az ilyen jellegű "Küldj pénzt!" átverések. Technikailag annak sincs különösebb akadálya, hogy valakiről egyszerűen kiderítsék, gyakran szokott-e utazni, mert azok nevében sokkal hitelesebb egy ilyen trükk. A friss verziók szerint Ciprusban történt esetekről értesítenek, ahol állítólag ellopták a poggyászt, a pénzünket, bankkártyánkat és a mobilunkat is, ezúttal Limassolba kérik a pénzt. Technikailag általában Western Union vagy Moneygram szokott lenni a csalók kedvenc átatutalási helyszíne lenni. Az FBI az utazókat minden évben figyelmezteti az aktuális trükkökre, amibe az is beletartozik, hogy egy új közösségi oldali fiókkal mindössze leutánozzák, lemásolják valakinek a profilját, és úgy történik az átverés.

Kezelje mindenki fenntartásokkal ezeket a "Send money" típusú próbálkozásokat, a szerteágazó tematikájú 419-es csalásokból pedig egy érdekes és tanulságos csokrot olvashatunk ehelyütt.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anima_trix 2013.07.11. 14:36:17

nekem egyszer tévedt el a bőröndöm, de nem kívánom senkinek azt az érzést
süti beállítások módosítása