"Szósölmédia" és nyaralás

2013. július 17. 12:12 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Hogy ez a kettő összefügg, és a kapcsolat nem éppen felhőtlen, azt már egy 2010-es posztunkban kibeszéltük. A korábban jelzett tendenciák azóta is hasonlóak, vagyis biztonsága érdekében érdemes lenne mindenkinek megszívlelni az akkori Pleaserobme.com honlap kapcsán említett tanulságokat, és nem realtime közvetítésként osztani meg az élet minden egyes apró mozzanatát. Statisztikával kezdjük, infografikával folytatjuk és jó tanácsokkal zárunk.

Az a bizonyos "Kulcs a lábtörlő alatt" című poszt beszélt arról, hogy egyfelől milyen veszélyeket rejt, ha valaki előre nagy nyilvánosság előtt bejelenti, éppen több hetes külföldi vakációra indul. A mai világban, mikor az óvatlan felhasználók fotóiból akár a ház belső részéről is képet kaphatunk, a naivabbja lakcímének feltöltésével adja a magas labdát a betörőknek, hogy előbb körülnézhessenek a Google Maps-szel, vagy saját feltöltött fotóiból el nem távolított Exif metainformációból kinyerhető GPS adatokkal segíti a rosszindulatú idegeneket. De az is gyenge-pont lehet, ha valaki túl részletes FourSquare beszámolóival túl könnyen feltérképezhetővé teszi saját szokásait: mikor hol kávézik, ebédel, vásárol, stb.

2012-ben aztán egyenesen kimutatható tényként jelent meg, hogy az elítélt betörők 80 százaléka aktívan használja a Twitter, Facebook és Google StreetView adatait a bűncselekményeinél. És nincs ez másként 2013-ban sem, amiről a mellékelt részletes infografika is árulkodik. Nézzünk meg ebből néhány érdekességet, aztán utána majd igyekszünk valamilyen jó tanács csokrot is összeállítani. A bűnözők változatlanul döntő többsége támaszkodik a könnyen megszerezhető Twitter, Facebook és FourSquare adatokra, 75%-nak írják, vagyis háromnegyedük. Kiemelten szólnak az olyan típushibákról, mint például megosztani azt az infót, ha éppen becsekkoltunk a reptérre

Mivel a GraphSearch ijesztően sokat tud rólunk, és hamarosan mindenki számára elérhetővé válik, érdemes ezzel kapcsolatban is pár ellenőrzést végezni a Facebook beállításaink között. Csak apró érdekesség, hogy a kimutatások szerint 13 millió juzer soha nem nyúlt a biztonságát is érintő beállításokhoz.

Azonban, lényeg a lényeg, érdemes összefoglalni pár hasznos dolgot is. Az ugye alap a korábbiakból, hogy NEM jelentjük be előre a nyaralást, és fizikailag ajtóra ragasztott cetlin se tegyük ugyanezt. Ne adjuk meg a közösségi oldalon publikusan (meg sehogy sem) a lakcímünket - ez különösen MI6 főnök feleségként nem ajánlatos, de egyébként sem célravezető. Mindig ragasszuk le a webkameránkat, ne azzal térképezzék fel a lakásunk belsejét.

Készítsünk előre mentéseket és az utazás alatt is gondoskodjunk kütyüink fizikai védelméről. Ne frissítsünk public wifin hotelben, legalábbis nem odafigyelés nélkül és nem akárhol. Vigyázunk közösségi oldalainkon használt erős és egyedi jelszavainkra :-)

Ne tudósítsunk reptéri és egyéb utazással kapcsolatos becsekkolásainkról valós időben, és ha barátainkkal mégis közlünk valamit, akkor a "with friends" elég hozzá, ne a sokkal bővebb és átláthatatlan összetételű "ismerőseink ismerősei" legyenek a címzettek. Érdemes lehet néha megnézni a lakhelyünket a Google Street View segítségével, mit láthatnak belőle az idegenek, rácsokat, riasztót, ablakokat, környéket, stbZárásképp aztán vannak az infógrafikán egyéb univerzális módszerek is: legyen riasztó a házon, kapcsolgassa időzítős automatika este a villanyokat, legyen kutya, ne teljen látványosan degeszre a postaláda, hanem kérjük meg a szomszédokat rendszeres ürítésre, stb.

Aki pedig további ehhez hasonló, a számítógéptől független fizikai biztonsági tanácsokat is szívesen olvasgatna, ebben a blogban érdemes szétnéznie a milyen riasztót vegyek, kitől vegyem, hogyan viselkedjem okosan turistaként külföldön és hasonló, szintén fontos biztonsági kérdésekre találhat érdekes és hasznos információkat.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szárszó szépe 2013.07.18. 12:41:56

Bízzuk szakemberre a lejkolást, megosztást.

Egyébként ki a faszt érdekel, mikor csekkolt be valamelyik "jóhaver" a reptérre, már a gonoszokon kívül?

A faszbúk merénylet az emberiség ellen, egyike az eddigi legnagyobbaknak.
süti beállítások módosítása