Otthoni munka - céges adatokkal, kérdőjelekkel

2013. szeptember 16. 15:41 - Csizmazia Darab István [Rambo]

"A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg számítástechnikai osztályvezetőjét, illetve rendszergazdáját" - fogalmazhatnánk így is. Egy friss felmérés mindenesetre valóban megkérdezett számos felhasználót erről. Az Iron Mountain által az otthonról végzett távmunka biztonságát vizsgáló kutatás eredményeibe nézünk most bele.

Az otthoni munkavégzés egyre népszerűbb Európában - a megkérdezett dolgozók 2/3-a teljesen vagy legalább részidőben dolgozik így - ám mindössze csak 18 százalék mondta azt, hogy munkaadója adott számára valamilyen útmutatást, konkrét előírást, mit tartson be, hogyan dolgozhat távolról biztonságosan. Az eredmények szerint mintegy kétezer megkérdezett közül 67% nem biztonságos módon éri el otthonról a vállalati intranetet, és egynegyedük semmilyen biztonsági intézkedést nem tesz, ha a saját számítástechnikai eszközét beviszi a munkahelyére.

A BYOD-dal kapcsolatosan az sem hangzik túl biztatóan, hogy a munkavállalók tizede az érzékeny vállalati adatokat is tartalmazó saját tulajdonú hordozható eszközeit bevallottan csatakoztatja időnként nyitott wifi hálózatokra is, és 7% még azt is elismerte, hogy vállalati adatokat küldött vagy fogadott az ilyen nem megbízható publikus hálózaton keresztül.

Az ESET 2012-ben készített egy felmérést az amerikai munkavállalók körében, ám ebből az derült ki, hogy a megkérdezettek 90%-a az utóbbi egy év folyamán nem részesült a számítógéppel, illetve a személyes adatok védelmével kapcsolatos biztonsági tréningben. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy 68%-uk sajnálatos módon semmilyen biztonsági tanfolyamon, oktatásban nem részesült még soha életében. Hogy javuljon a személyes és vállalati adatok védelme, úgy minden egyes szereplőnek el kell végeznie ehhez a maga a feladatát, így kiemelten fontos, hogy a munkáltatóknak is rendszeres tanfolyamokat kell biztosítania.

Szintén tavalyi felmérés járta körül ugyancsak az amerikai munkavállalók körében a BYOD kérdéskört. Eszerint a dolgozók mintegy 80%-a használ így különféle eszközöket, laptoptól kezdve a tableteken át az iPhone, Windows Mobile és Androidig. Ugyancsak érdekes az az adat, amely szerint vállalati adatokat, fájlokat az okostelefonok 24%-án tárolnak a dolgozók, míg laptopok és PC számítógépek esetén ez már 41% és 47%. Eközben viszont a vállalati adatok titkosítása már csak a készülékek egyharmadán történik meg. Szóval akár a tavalyi, akár az idei friss felméréseket nézzük, láthatóan sok feladat vár még megoldásra a cégeknél az információs folyamatok biztonságával kapcsolatosan.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása