Twitter hiba okozott torrentes letöltést

2013. szeptember 27. 11:19 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Szeptember 22-én kaptunk először jelzést arról, hogy néhány felhasználó gépén a Chrome böngésző futtatásakor különböző weboldalak meglátogatásakor váratlanul torrent letöltések próbálnak meg számítógépen elindulni. "Repült a bálna".

Később aztán erről a bugról már több helyen is lehetett olvasni. A különféle beszámolók szerint szeptember 22-én hajnalban kezdődhetett mindez, amikor is böngészés közben egyes weboldalaknál - TechCrunch, BusinessInsider, stb. - váratlanul egy "widgets_tweet_button.html.torrent" vagy "widgets-tweet_button.html.torrent" nevű fájl ajánlkozott fel letöltésre a meglepett netezőknek. Néhányan kizárólag csak a Chrome kliensnél észlelték mindezt, de voltak akik ugyancsak Windows alapú gépen, de Firefox böngésző esetén is ugyanezt tapasztalták. Nehezítette a nyomozást, hogy a jelenség nem mindig, hanem időlegesen csak néha bukkant elő.

Sokan a különféle Wordpress alapú oldalakon tapasztalták ugyanezeket a jelenségeket. Időközben aztán kiderült, a Twitter gomb HTML kódjába kerülhetett ez az anomália, a hiba "az ő készülékükben volt", a Twitter webszerverénél. Azok az oldalak voltak érintettek, ahol a híreknél lehetőség volt twitteres megosztásra. Átmeneti workaroundként természetesen a NoScript nevét foglalhattuk imáinkba, de az üzemeltetők időközben elhárították már a hibát, így már nem okoz a tweet megosztási gomb semmilyen galibát. A dolog szerencsére inkább csak váratlan volt, de egyáltalán nem veszélyes.

És ha már Twitter, akkor érdemes azt is megemlíteni, hogy a mára szinte közösségi oldalnak számító hírközlő oldalon is nagyban zajlik az az igen zavaró jelenség, amikor a friss posztok küldőinek írnak a kártevő terjesztők, spammerek és egyéb állatfajták. Legutóbb éppen a ma reggeli bejegyzéseinket színesítette Lida Ruble megkeresése, aki ezúttal "hornygirl89" nevében ajánlgatott nyilván érdekfeszítő és izgalmas egészalakos fotókat magáról, de pénzkereseti lehetőségekkel is gyakran bombázzák így a twitterezőket.

Évekkel ezelőtt dívott egyébként az a csúf szokás, hogy egyesek a saját önző linkterítési és linképítési SEO céljaik miatt pedánsan témakörtől függetlenül minden egyes Index címlapos bloghoz hozzászóltak olyan nagyívű, magvas gondolatokkal teli félmondattal, mint például "Igen, ez így van", "Tényleg, hűha", vagy egy üres smile, stb. Természetesen az aláírásukból eközben gondosan nem felejtették ki a saját weboldalukra mutató linkjeiket, ám aztán a blogközösség erre a jelenségre egy emberként reagálva, az érdemi mondanivaló nélküli, de közben saját weboldalakat népszerűsítő hozzászólásokat nemes egyszerűséggel törölte, blokkolta. 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása