Nem kívánt hirdetések mobilon

2013. október 10. 15:00 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Azt persze nem tudjuk, létezik-e ebből egyáltalán kívánt fajtájú is, mi eddig még sosem futottunk össze olyan emberrel, aki szerette volna, de ez biztosan csakis a kevés számú találkozás miatt lehet így ;-) Ezúttal Androidon futottunk bele egy tökéletes magyarsággal írt három az egyben: hamis vírusriasztás/hirdetés/átverés kombóba. Tanulságos történet következik.

Az átlag ingyenes programok is igyekeznek valahogy megélni, cserébe reklámokat jelenítenek meg, amelyek időnként több adatforgalmat generálhatnak, mint összes hasznos netes tevékenységünk, vagy költségoldalon akár több forgalmi díjat fizethetünk, mintha ha pár dollárért megvettük volna a fizetős változatot. De emellett vannak félreérthető, ijesztő reklámokkal operáló módszerek is, egy ilyenről lesz most szó. Átlagos esetben persze annak is van egyfajta bája és varázsa, ha mondjuk pókeroldalakat vagy sportfogadást ajánlgatnak, de a hamis riasztás, a vírusokkal kapcsolatos felugrók szerintünk nem etikusak, már egyáltalán nem tartoznak a "még belefér" kategóriába.

Vicces módon ez a mostani egyenesen magyarul beszél, és lassan mondja, hogy mindenki megérthesse: "(1) Új vírust észleltünk". Hogy hol észlelték és kik ezek a "mi", az nem derül ki egyértelműen, és ugye akkor ahhoz, hogy többet tudjunk, kattintani kellene. Itt utána azért már visszavesz kicsit: vírusos LEHET, és az alábbi, szintén magyar szöveggel találkozhatunk: "Androidja vírusos lehet. Az antivírus frissítésére lehet szükség. Javasolt lépések: 1. Adja meg mobilszámát a visszaigazoláshoz 2. Távolítsa el az összes vírust és védje meg a készülékét. Futtasson egy keresést és távolítsa el a vírusokat azonnal". Telefonszámot megadni, kattintani azonban nem érdemes.

Ami a lényeg, nem arról van szó, hogy valaki vagy valami e percben vírusosnak látja a gépünket, hanem ez egy reklám képernyő, egy ajánlat, ami azért valljuk be, igyekszik megijeszteni, megtéveszteni a felhasználókat. Akiknek ugyanazokat a kérdéseket kellene feltenniük, mint a hagyományos PC esetében a felugró ablakban jelentkező hamis antivírusok esetében. Hogyan választunk antivírust: a felugró ablakost negligáljuk, inkább mi keressük a megfelelő alkalmazást, utánanézünk a tudásának, teszteredményeinek, a fejlesztők weblapjának, supportnak, fórumokat olvasunk, letöltünk ingyenes próbaváltozatot, és aztán az információk birtokában, sürgetés mentesen eldöntjük, hogy bizalmunkat és pénzünket hova helyezzük.

Itt viszont más a helyzet, és ha valaki veszi a fáradságot, és utánanéz, a neten számtalan, különböző nyelven - például finnül - megtörtént esetről olvashatunk elrettentő beszámolókat. A lényeg, ha valaki ilyenkor megadja a mobilszámát és kattint, azzal állítólag szerződést fogad el, és figyelmetlenül egy igencsak húzós árú fizetős szolgáltatásra iratkozik fel. Már az is nagy meglepetés lehet, hogy számos dologról, amiről korábban azt gondoltuk, 2013-ban már nem lesz ilyen, ennek ellenére mégis tény, hogy még ma is lehet SMS-sel vehető csengőhangot kapni, sőt ezeket reklámozni a tévében. Ez a mostani ajánlat ehhez hasonló, annak aki elfogadja és nem olvassa el alaposan az apróbetűst, 15 EUR-ba - kb. 4400 HUF - fog kerülni az illetőnek rendszeresen HETENTE. Nagyjából a valódi, a Google Play piacterén kapható fizetős legális antivírusok teljes éves díjánál is magasabb összeg. Nos ez körülbelül az az átverési kategória, mikor ismeretlen idegenek megjelennek az egyedül álló idősek otthonánál, mintha általuk felkért és kihívott szakemberek lennének, kéretlenül nekiállnak szöszmötölni, kalapálni, "megjavítani" az ereszcsatornát, majd utána hirtelen fenyegetően benyújtják a szemtelenül magas számlát a semmiért, és a pénzt akár erőszakosan is kikövetelik a szerencsétlen áldozattól.

Vagyis leszögezhetjük, hogy bármilyen program bármilyen eszközre való telepítése előtt gondolkozni, tájékozódni kell. A böngészés közbeni kéretlen reklámok távol tartásában segíthet az Adblock Plus Androidos verziója is. Viszont az ésszel kattintás még mindig egy olyan sportág, amit mindenkinek érdemes továbbfolytatnia, vagy éppen elkezdenie. Tudomásul kell venni, nincs ez másként az okostelefonok esetében sem, lassan átáramlik ide is a sok kétes, pénzünkre leselkedő PC-n már megismert trükk, az átverések széles tárháza. Kíváncsian várjuk például, hogy az okostelefont zároló, és azt csak váltságdíjért feloldó, a Magyar Rendőrség nevével és emblémájával visszaélő kártevő mikor fog egyszer csak megjelenni majd Androidra is.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása