2014 az internetes adatvédelemről szól majd

2013. december 18. 11:16 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET összeállította a káros fenyegetésekkel foglalkozó éves előrejelzését. Az összefoglaló szerint 2011-ben a botnetek és rosszindulatú programok okoztak fejtörést, 2012-ben a fenyegetések többsége már a mobil platformokat érte. Egy évvel később a mobileszközöket érő támadások szédítő sebességgel történő növekedése volt a fő téma. 2014-ben a szokásos fenyegetések mellett - Edward Snowden nyomán - a felhasználók online adatvédelme lesz az elsődleges fókusztéma.

Az összeállítás három fő területet ölel fel: az adatvédelem hiánya és a hatékonyabb védelem az interneten, az androidos felületeket érő támadások, és az egyéb fenyegetések.

Az adatvédelem hiánya és a védelem növekedése
Az elmúlt években a cloud tárolási technika jelentősen megnövekedett a magán- és a vállalati felhasználók körében is. A Gartner felmérése szerint 2011-ben 7%-ot tett ki a felhő alapú szolgáltatások felhasználóinak száma, míg azt jósolják, hogy 2016-ra ez a szám eléri a 36%-ot. A Cisco "Global Cloud Index"  felmérése kimutatta, hogy globális felhőalapú adatforgalom 2017-re négy és félszeresére, 1.2 zettabájtról, 5.3 zettabájtra nő. A "mindenki a cloudba" tendencia számos biztonsági következménnyel járt, viszont az adatvédelem is hasonló változásokon ment keresztül a helyes és helytelen használatnak köszönhetően. Az internetes adatvédelem kihívása nem csupán annyi, hogy csökkentjük az embereket érintő számítógépes fenyegetéseket. Jó kiindulási pontot jelenthet, ha a felhasználói oldalon megjelenik a személyes adatok védelmére való igény, de emellett elengedhetetlen, hogy az emberek tisztában legyenek az információbiztonság minden aspektusával. Ellenkező esetben lehetetlen megvédeni őket a növekvő számítógépes támadások ellen.

Az Android operációs rendszert érő támadások
Az ESET már a tavalyi jelentésben is megjósolta az Android operációs rendszert érő rosszindulatú támadások jelentős növekedését. 2012-ről 2013-ra 60%-kal nőtt az észlelt támadások száma, amely 2014-re még tovább fog emelkedni. A 2013-as trendriportból az is nyilvánvalóvá vált, hogy az Android lett a legelterjedtebb mobiltelefon operációs rendszer. Az Android platformot támadó rosszindulatú programok száma gyorsan növekszik.

A 2012-es adatokhoz képest 2013-ben 63%-kal nőtt a felismert támadások száma (fontos megemlíteni, hogy az adatok csak 2013 októberéig kerültek feldolgozásra). Az androidos platformokat ért rosszindulatú támadások növekedésével párhuzamosan a malware családok számának szaporodását is megfigyelhetjük. Míg 2012 első tíz hónapjában 55, addig 2013 októberéig összesen 79 különféle malware család felbukkanását észlelték.

Veszélyben az okostévénk is - további várható trendek
A fent említett fókuszterületek mellett a következő témákra lesz érdemes fokozottan figyelni jövőre: ransomware vírusok (ilyen például a Cryptolocker nevű kódoló), Java sérülékenységek, a mindig jelenlévő és egyre bonyolultabb botnetek, a 64 bites fenyegetések, illetve olyan kódok, amelyek a virtuális fizetőeszközök ellopását célozzák meg. Emellett nagy figyelmet kell szentelnünk az olyan eszközökre, mint az okostévék, okosautók és játékkonzolok, amelyek óriási lehetőséget jelentenek az internetes bűnözők számára, így rövid időn belül számítanunk kell az okoseszközöket támadó programok megjelenésére.

A teljes Trends 2014 - The Challenge of Internet Privacy jelentés a WeLiveSecurity.com oldalon érhető el. Szintén itt olvasható az ESET bloggerei által írt A buffet of 2014 security and privacy predictions bejegyzés.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása