Nyerjünk 250 ezer eurót. Vagy mégsem?

2014. február 20. 13:04 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Itt az ideje, hogy folytassuk egyik korábbi kedvenc posztunkat, jöjjön hát "A social engineering 1000 arca II.", amihez természetesen az is nagyban hozzájárul, hogy a megtévesztések egyre újabb és újabb furmányokat mutatnak be. A csalók fantáziája láthatóan kiapadhatatlan, de emellett azért szeretnek korábbi bevált trükköket is leporolni.

Ha már a közelmúltban amúgy is napirenden és címlapon volt a Microsoft az új vezérigazgató választása miatt, akkor jöhet is a "Bill Gate Lottó", amely minden hónapban 250 ezer eurót ad, vagy nem. Sok korábbi hoax, átverés közül érdemes visszatekinteni például arra, amikor állítólag Bill Gates elosztja a vagyonát, újra ;-) "Bill Gates most osztja szét a jövedelmét. Ha most nem reagáltok rá, később megbánhatjátok." Nagyjából hasonlóképpen vehető készpénznek ez az újabb próbálkozás is, miszerint Bill Gate (sic! nem is Gates-nek van írva, már ez is egy intő jel lehet) Nemzetközi Lottó Alapítványa kéri a részletes személyes adatainkat, hogy megnyerhessük az ehavi 250 ezer eurót. Ha valaki idáig mindent elhinne, annak is el lehetne gondolkodni azon, hogy vajon egy amerikai cég miért is nem dollárban, hanem euróban ad nyereményt egy francia nyelvű kéretlen üzenetben.

Az is jól jöhet, ha valaki ismeri annyira a valóságot, hogy megértse, egyfelől nem egy tipikus és ésszerű kapitalista milliárdosi viselkedés, ha a tőkés ingyen elosztogatja korábban nehezen szerzett vagyonát - egy valódi szerencsejáték szisztéma persze, ami viszont a nyeremény reményében a játékosoktól befizetést szedne, már bőven lehetne nyereséges megkopasztó konstrukció. Másfelől az sem mellékes, hogy a Microsoft volt vezérigazgatója alapítványának neve félperces googlizással megtalálható, ennek valódi neve: "Bill and Melinda Gates Foundation".

Aki nagyon ráér, játszhat még ilyen Füles rejtvényújságba illő nyomozgatósat, és könnyen rájöhet, hogy a valódi Bill és Melinda Gates Alapítvány címe (500 Fifth Avenue North, Seattle, WA 98109), míg az itt megjelölt "215 Park Avenue South New York, NY 10003" cím nem azonos, sőt Google Maps segítségével még a kamu címen üzemelő gyógyszertár képét is meg tudjuk nézni.

A teljesség igénye nélkül találhatunk még helyesírási hibákat is szelvényünkön, például "Sponzored by Microsoft" helyett "Sponzord by Microsoft" áll, ugye azt már mindenki álmából felébresztve fújja, hogy sok nyelvtani hiba az egyik fő árulkodó jele a hasonló csalásoknak. De ugyancsak érdekes részlet az is, hogy akkor miért egy izraeli sportbolt e-mail címéről kapjuk az üzenetet, ráadásul a mellékelt telefonszám előtt nem is az Egyesült Államok körzetszáma, hanem a (223) az éppen a nyugat-afrikai Mali Köztársaságé, korábbi nevén Francia Szudán. És ugye az már tényleg csak hab a tortán, hogy egy 419-es csalás szálai ebben az esetben ha nem is pont Nigériába, de valóban az  afrikai kontinensre vezettek.

Röviden, ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, nagy valószínűséggel nem is igaz. Ha valaki a szerencsejáték eltántoríthatatlan megszállottja, és eddig még esetleg komolyabban reménykedett a fenti nagy összegű nyereményben, jobb ha hamar lehűti magát valamivel. Ennél ugyanis már egy hétköznapi Totó szelvény is jobb esélyekkel kecsegtet, csak ki kell állni a Nyugati pályaudvar mellé, és nézni a szélső sávban szembejövő kocsikat. Ha csak férfi ül benne, a meccs eredménye legyen 1-es, ha csak nő ül benne úgy 2-es, ha pedig férfi és nő is ül az autóban, akkor legyen X - ezzel valószínűleg többet lehet nyerni, mint a "Bill Gate" lottóval ;-)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.02.21. 09:48:58

Jó cikk, de aki ezeket beszopja, nem tudom sajnálni:)
süti beállítások módosítása