Túlélési tippek Windows XP-hez

2014. április 07. 09:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Avagy galaxis útikalauz XP utazóknak, ugyanis egész pontosan 1 azaz egy nap van hátra az április 8-i támogatási határidőből. Mit lehet megtenni egy csupán viszonylagos biztonság érdekében - tanácsainkkal erre a kérdésre igyekszünk megadni a választ.

A Windows XP még mindig óriási mértékben elterjedt és használatos. Idézzünk egy kicsit egyik idevágó korábbi posztunkból: "A Computerworld becslése szerint a támogatási időszak végére is mintegy 33-34%-os részesedése lesz. Egy 2013. eleji brit felmérés pedig azt mutatta, hogy az XP-t futtató cégek közül mindössze 42%-a kezdte csak meg az átállási, migrálási folyamatot." De miért is ennyire fontos ez az egész? Természetesen a vírusokkal, kártevőkkel van kapcsolatban. Már eddig is sok sebezhetőségből vérzett ez az elavult operációs rendszer, de a SANS(SysAdmin, Audit, Networking, and Security) szerint a már felfedezett, de eddig még nem publikált zero day sebezhetőségeket nagy valószínűséggel bespájzolták a kártevőterjesztők, hogy biztonsági frissítések befejezése után tudjanak vele hatékonyan támadni, fertőzni.

Most pedig jöjjönek akkor akkor az ígért tippek. Először is, ha esetleg eddig nem tettük volna, mostantól mindenképpen érdemes rendszeresen biztonsági mentéseket végezni, ezeket pedig próbáljuk is ki, hogy éles katasztrófa helyzetben hogyan és mennyi idő alatt tudnánk helyreállítani az információkat a számítógépünkön.

A következő dolog a frissítés lenne, vagyis tartsuk naprakészen a Windows XP példányunkat. Az persze nyilvánvaló, hogy a Microsoft leállítja április 8 után a frissítéseket, ám a korábban megjelenteket is sajnos sokan elhanyagolták. Érdemes ezeket bepótolni, beleértve az időközben megjelent eszközillesztő, meghajtó szoftverek frissítéseit is. Ez utóbbiak vagy a hardver gyártó weboldalán, vagy pedig a Microsoft frissítések között érhetőek el.

Itt még egy pót tippet is érdemes megemlíteni, miszerint uninstalláljunk minden felesleges, nem használt szoftvert, illetve drivert is, mert ezzel minimalizálhatjuk a támadások kockázatát.

Ha pedig már szóba került frissítés fontossága, akkor semmiképpen ne álljunk meg a Microsoft javításoknál, hanem minden felhasználói, alkalmazói szoftverünk is legyen naprakész, így a webböngésző, és az irodai programcsomag is. A webböngészőből lehetőleg ne az Internet Explorert használjuk, hanem valamilyen rendszereset frissített alternatív programot, például Chrome-ot vagy Firefoxot. Ezenkívül többek közt az Adobe Flash, az Adobe Reader és az Oracle Java rendszerében található javítatlan sebezhetőségeket például roppant gyakran kihasználják a kártevők, emiatt ugyanolyan fontos az ezekhez tartozó javítófoltok precíz naprakészsége, mint az operációs rendszer esetében.

Ha a gép esetleg nem csatlakozik az internethez, akkor tiltsuk is le a csatlakozás lehetőségét, illetve legyünk óvatosak, ha olyan géppel kommunikálunk, vagy cserélünk adatot, amely viszont kapcsolódik hozzá. Az internetről érkező fenyegetések így kevésbé fogják érinteni a net nélküli, helyben például valamilyen célfeladatra vagy csak offline játékra használt számítógépünket.

Ellenőrizzük emellett a vírusirtónkat, illetve internetbiztonsági szoftverünket is, hogy az mindig napra kész legyen. Számos ingyenes és fizetős antivírus csomag fogja még támogatni a Windows XP platformot, használjunk ezek közül olyan komplex alkalmazást, amely a vírusirtó mellett beépített tűzfalat, viselkedés alapú ellenőrzést, illetve behatolás elleni védelmet is alkalmaz. Ha az adott termék valamilyen sebezhetőség elleni védelemmel, exploit blokkolással is rendelkezik, az ebben az esetben igen hasznos lesz, és külön jó pont jár érte, hiszen a Microsoft már nem fog XP sebezhetőséget foltozni.

Emellett állítsuk be a legszigorúbb hálózati szűrést is, amivel blokkolhatjuk az e-mail és az azonnali üzenetküldési forgalmat. Tömeges exploitos link hivatkozású vagy melléklettel rendelkező spamre számíthatunk a határidő lejárta után, azaz holnaptól.

Az 2001-ben megjelent XP alatti alapértelmezett rendszergazdai jogokat később csak 2007-ben, a Vista-ban korlátozták az ott bevezetett UAC segítségével. Használjunk valamilyen alkalmazás kontroll programot, többek közt például a  DropMyRights is segíthet ebben.

Csak apró érdekesség, hogy eközben a brit és holland kormány dollár tízmilliókat fizetnek a Microsoftnak, hogy továbbra is támogassa az államigazgatásban, egészségügyben még mindig tömegesen jelenlévő Windows XP operációs rendszert. És végül a pót-pót tipp - gondolkodjunk el azon, hogy később esetleg mégis áttérünk majd valami másik, biztonságosabb és rendszeresen javított operációs rendszerre. Ha a hardver nem valamilyen őskövület, a Windows 7 még jó szolgálatatot tehet rajta. Ha pedig esetleg alternatív váltás is szóba kerülhet, előtte olvasgassunk cikkeket például a fájdalom mentes Linux Mintre való áttérésről - ott még Windows XP témát is lehet a rendszerre telepíteni.

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2014.04.08. 08:19:12

Jó ötlet továbbá pl. valamilyen, a Sandboxie-hoz hasonló izolációs szoftver használata, amely "erőteret von" a futtatott programok köré, és nem engedi ki onnan az esetleges kártevőket.

cenzuratroll bosszanto 2014.04.08. 08:27:49

Lófittyet. Munkafájlt sűrűn menteni, a többi meg lényegtelen. 2-3 óra alatt full újra lehet telepíteni a windost és a használt programokat még backup rendszerek nélkül is, a teleszemetelt rendszert felesleges mókolni, az sosem lesz már jó.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.04.08. 09:20:51

XP

Varázsló sok, de nem mind Óz,
Ki a pálcával, ha beint,
Felfrissül az összes Windows,
S nem kell inni sok koffeint.

Fájó fej tovább nem sajdul,
Nem rágódik le sok köröm,
S nem bámulunk siketfajdul.
Fut a Windows, nagy az öröm!

„Fut a fenét! Bárcsak a Bill Gates-et meg a Frady Endrét tennék rá olyan lélegeztető gépre, amit egy Windows XP vezérel! Szívesen megnézném, amikor a kék halál beálltakor nyomogatják a reset gombot!” /Júzer Jenő, klinikai szakápoló és Windows XP felhasználó blogger/

„Microsoft performs better!” („Microsoft jobban teljesít!”) /Bill Gates/

„Kill Bill!!!” /Steve Jobs/

„Az én gépemen még sosem mert lefagyni a Windows. Gépem egyébként csak azért van, mert e nélkül az internet nem tudna felcsatlakozni rám.” /Chuck Norris/

„Óz felhasználó úr, a varazspalca.exe nem indul. Kérjük, indítsa újra a gépet, majd futtassa le a Fekete Mágia Varázslót!” /Windows XP hibaüzenet/

„Nagyon gondterhelt lettem, amikor megtudtam, hogy a frissítések leállítása miatt az otthoni laptopomon a Windows XP-t Windows 7-re kellene cserélnem, de hazamenve nagy kő esett le a szívemről, amikor rájöttem, hogy nekem már eleve Windows 7-em van. CSODA!!!” /Frady Endre, XX. századból itt felejtett költőgigász/

„Frady Endre verse több is és kevesebb is, mint egy vers. Pont nyolc sorral több és pont nyolc sornyi értelemmel kevesebb. Anyám a kötéséből felnézve szólt, hogy ezt most nem érti, de elmagyaráztam neki, hogy egy gyapjú zoknit nem érteni kell, hanem a születésnapomra elkészíteni, hogy le ne fagyjon a lábam, mint a Windows XP!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„A költő a globális problémát egy mindenki számára érthető, popsláger nyelvre lebutított üzenetben vetíti látómezőnk előterébe, miáltal szinte együtt lüktetünk a kéken haldokló operációs rendszer utolsó rúgásaival. Illetve csak lüktetnénk, ha a költő nyilvánvaló fájdalmában nem dugná be a digitális fejét a virtuális homokba, miáltal a kibertérben a gyász örömmé, a könny pedig kacagás közben kibuggyanó nyállá szépül, miközben arcunkra fagy a katarzis. Slágergyanús!” /Kód Klotild, digitális irodalmár és szintetizátor szerelő/

„A számítástechnikáé a jövő! Mi komputer vezérelt robotok hamarosan átvesszük a hatalmat és megvalósítjuk a tökéletesen tudományos kormányzáson alapuló harmonikus világrendet. Optimális biztonsági rendszerünk, naprakész tudásbázisunk és precíziós végtagjaink miatt már most nekünk kellene végeznünk az összes agy- és szívműtétet. A tudomány és a szuperbiztonság mindenek fölött… ölött… ölött… ölött… xrgggssspffff…” /Kiber Konrád, ezredgenerációs szuperrobot/

„Heeej, ha Waterloonál nem fagy le Ney marsall Windows-os GPS-e, akkor ma Putyin nem merné Kijevnél átlépni a francia-orosz határt!” /Napoleon/

„Я не боюсь!” („Én nem félek!”) /Putyin, orosz elnök/

„Látogasd meg a Szovjetuniót, mielőtt a Szovjetunió látogat meg téged!” /finn falfirka/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2014/04/xp.html

2014.04.08. 10:00:35

Értelmes ember a munkára használt gépet eleve nem használja olyasmire, ami fertőzésveszélyes. Ráadásul tűzfal mögött tartja (ami gyakorlatilag egy mezei router).
Aki meg veszélyes helyeken mászkál, azt az újabb oprendszerek sem védik meg, hiszen a Win7, a Win8, a többi oprendszer (igen, még a linux is, bár kevésbé) és a rajtuk futó alkalmazások nagy része is tele van biztonsági résekkel, csak még nem publikusak (az azért röhej, hogy egy 13 éve piacon levő oprendszerben még mindig lehet kritikus biztonsági hibákat találni). Arról nem is beszélve, hogy mind az oprendszert, mind a rajta futó alkalmazásokat a többség illegálisan szerzi be, így már a telepített alkalmazással együtt egy rakás kártevő kerülhet a gépre.
Vagyis önmagában csak attól, hogy nem cserélik le az XP-t, még nem lesznek nagyobb veszélyben, mint mások.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2014.04.08. 21:25:22

Kedves Frady Endre!

Köszönjük a látogatást és a szép verset, gyere máskor is :-)))

ponthogy · http://ponthogy.blog.hu 2014.04.09. 12:58:56

Aki azt gondolja, hogy csak windows van a világon, az vegye a kezébe okostelefonját és az esetek jó részében rá fog csodálkozni, hogy:jé, ez android!

Android, azaz linux. Ahogy a blog szerzője írja, úgy én is a linuxot támogatom, de nem csak az oprendszer, a többi otthoni program lecserélését is!

Ez a SUSE és az UBUNTU mellett ad pár ötletet: csibeszkemagazin.hu/beijjedt-xp-felhasznalok-figyelmebe/

Hogy az államigazgatásban (pl.: NAV, önkormányzat, stb.) egy htározat elkészítéséhez miért kell a legújabb MS Windows, és MS Office, az örök rejtély marad előttem...
süti beállítások módosítása