Újra itt a rejtve lájkoló kártevő

2014. április 11. 09:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2014. márciusában a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban.

A mezőny első része változatlan, továbbra is a mentéseket törlő Win32/Bundpil féreg vezet, őt követi az LNK/Agent trójai, amely különféle utasítássorozatokat fűz össze kártékony szkriptekké. Mindig megemlítjük a Conficker férget is, amely ezúttal a hetedik helyen végzett. A Microsoft Windows MS08-067 biztonsági hibáját kihasználó Win32/Conficker hálózati féreg már majdnem hat esztendeje szerepel a víruslistákon. Egy régi-új szereplő bukkant csak fel újra, a januári listán szereplő JS/FBook trójai, melynek kártékony JavaScript programkódja általában weboldalak HTML részében található rejtett formában. A dolog amiatt érdekes, mert egy láthatatlan Facebook lájk gombot tartalmaz, és click-eltérítést, azaz click jacking végez, melynek segítségével a felhasználó egérkattintásával tudtán és akaratán kívül lájkol különféle oldalakat.

Az ESET Radar Report e havi kiadásában a különféle e-mailben és évek óta már a közösségi oldalak üzeneteiben is terjedő hoaxokról írnak. Sokan tudják már, hogy a "Bill Gates elosztja vagyonát, küldd tovább", vagy a "CNN szerint egy megállíthatatlan számítógépes vírus terjed, küldd tovább" típusú levelek szimpla átverések. Ha bármilyen másik hihetetlennek hangzó hír mellett azt kérik tőlünk, hogy kattintsunk a melléklet linkre, illetve küldjük tovább minél több ismerősünknek, ne tegyük. A hoaxok, azaz üzenetekkel terjedő átverések ugyanis a hiszékeny felhasználók naivitására épít, sokszor akár évekig is keringenek, és okoznak felesleges riadalmat, valamint terhelik kéretlenül a levélforgalmat. Például az állítólag a McAfee által felfedezett "szuper vírus" története már 2001 óta terjed, mivel mindig van olyan, aki bedől neki és továbbítja.

Sajnos a Facebookon is gyakran felbukkannak ilyen hamis üzenetek, például az aranykártyás Facebook tagságról, vagy ami rosszabb, azt állítják, hogy egy rákos gyermek megosztásonként 3 euró centet kap a műtétjéhez a Facebooktól, amiről fontos tudni, hogy ez egyáltalán nem igaz. Talán az lehet a legjobb tanács ezekkel kapcsolatban, hogy ilyesmire egyáltalán ne kattintsunk, és ne lájkoljuk, valamint kétség esetén előtte mindig keressünk rá az interneten a gyanús történetekre.

Márciusi fontosabb blogposztjaink között írtunk arról, hogy a Twitter tévedésből küldött értesítést a felhasználóinak, és nullázta ki jelszavukat. Később azonban kiderült, hogy a jelzett biztonsági probléma nem külső támadás, hanem egy műszaki hiba volt, és elnézést kértek a tévesen kiküldött jelszótörlések miatt.

A 419-es típusú átveréseket nagy valószínűség szerint nem kell bemutatni senkinek, ezúttal Ugandából érkezett egy újabb próbálkozás. A mostani spamben olyan állítólag gazdag személyek akarnak onnan elmenekülni, és vagyonukat kimenteni, akiket az ottani hatóságok szexuális beállítottságuk miatt üldöznek. Természetesen csalás az egész, hiszen kisebb-nagyobb összegeket kérnek ilyenkor előre "költségekre".

Az adathalászatra egyetlen rendszer sem immúnis, fontos tehát mindenféle számítástechnikai - asztali, hordozható és mobil - eszközünknél is résen lenni. Sőt a phishing mértéke folyamatosan növekszik a statisztikák tanúsága szerint, így különösen a kis képernyős, biztonsági alkalmazásokkal esetleg nem védett mobilkészülékeinknél érdemes óvatosnak lenni.

Ugyancsak átverésről szólt az a hír, amely az eltűnt maláj utasszállító repülőgép állítólagos megtalálásáról szólt. Fontos észben tartani, hogy a szenzációk, napi aktualitások mindig jó táptalajt, apropót szolgáltatnak a kártevőterjesztőknek, akik minden számíthatnak rá, hogy a felhasználók egy része kíváncsian mégis kattintani fog.

És végül arról is írtunk, hogy miért érdemes vigyázni az "xxx.yyy@gmail.com követni szeretné Önt" kezdetű levelekkel, amelyek már évek óta keringenek. Óvatlan kattintás után ugyanis valóságos spam áradatot szabadítunk magunkra, emellett a nevünkben is küldődnek ilyen levelek a gépünkről kinyerhető e-mail címekre, valamint nem kívánt böngésző kiegészítőt (add-on) is telepítenek a böngésző kliensünkbe, amivel aztán fürkészik illetve manipulálják is az internetes kereséseinket.

Vírustoplista
Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2014. márciusában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 15.42%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve emellett az antivirusblog rövid híreire a Twitter oldalunkon.

01. Win32/Bundpil féreg
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 2.88%
Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

02. LNK/Agent trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.87%
Működés: A LNK/Agent trójai fő feladata, hogy a háttérben különféle létező és legitim - alaphelyzetben egyébként ártalmatlan - Windows parancsokból kártékony célú utasítássorozatokat fűzzön össze, majd futtassa is le azokat. Ez a technika legelőször a Stuxnet elemzésénél tűnt fel a szakembereknek, a sebezhetőség lefuttatásának négy lehetséges módja közül ez volt ugyanis az egyik. Víruselemzők véleménye szerint ez a módszer lehet a jövő Autorun.inf szerű kártevője, ami valószínűleg szintén széles körben és hosszú ideig lehet képes terjedni.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AK/description

03. Win32/Sality vírus
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.66%
Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

04. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.57%
Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.


Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

05. Win32/Qhost trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.51%
Működés: A Win32/Qhost trójai hátsó ajtót nyit a gépen, kiszolgáltatja annak adatait a bűnözőknek. Futása során először bemásolja magát a Windows %system32% alkönyvtárába, majd kapcsolatba lép távoli vezérlő szerverével, ahonnan átvehető a teljes irányítás a megtámadott számítógép felett. A Win32/Qhost általában fertőzött e-mail üzenetek mellékleteiben terjed.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Qhost.PEV/description

06. HTML/ScrInject trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.36%
Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.


Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

07. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.28%
Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a hosts fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen. Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.


Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

08. Win32/Ramnit vírus  
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.27%
Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

09. Win32/Dorkbot féreg
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.07%
Működés: A Win32/Dorkbot féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed. A féreg tartalmaz egy hátsóajtó komponenst is, melynek segítségével távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett. Maga a futtatható állomány UPX segítségével tömörített EXE, futtatása során pedig összegyűjti az adott gépről a weboldalakhoz tartozó felhasználói neveket és jelszavakat, majd ezeket megkísérli egy távoli gépre elküldeni.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Dorkbot.B/description

10. JS/FBook trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 0.95%
Működés: A JS/FBook trójai kártékony JavaScript programkódja általában weboldalak HTML részében rejtett formában beágyazva található és egy láthatatlan Facebook lájk gombot tartalmaz. Bár a trójai alváltozatai egymástól kis mértékben eltérnek, van köztük, amely kéretlen pop-up reklámokat jelenít meg a számítógépen. A legnagyobb számban észlelt verziók (JS/FBook.NAX, JS/FBook.NAP és JS/FBook.NAZ) azonban főként click-eltérítést, azaz click jacking-et végeznek. A manipuláció révén a rejtett szkript segítségével a felhasználó tudtán és akaratán kívül lájkol különféle oldalakat egérkattintásaival.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/JS_FBook.NAP/description

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása