Megtalálták az eltűnt maláj repülőt! Ismét ;-)

2014. július 11. 12:35 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az előző, 2014. márciusi posztunkra utalva, újra érkeznek a Facebookon azok a hamis posztok, amelyek az eltűnt maláj utasszállító repülőgép állítólagos megtalálásáról szólnak. Egy igazi izgalmas téma, izgatja az emberek fantáziáját, és jól láthatóan akárhányszor, ismétlődő ciklusokban is át lehet vele verni az embereket.

Kezdjük azzal, hogy a múltkori márciusi hamis hírnél az volt a lényeg, hogy az akkori ígért mozi helyett egy hibaüzenet jelent meg állítólagos korhatáros YouTube videóra hivatkozva - ilyen egyébként nincs is - és előtte/helyette ezért egy mellékelt tesztet kellett volna elvégezni, mellyel még állítólag iPhone 5S okostelefont is nyerhettünk. Természetesen csak a kattintásainkra vadásztak az elkövetők, az adott oldal látogatóinak, illetve a tesztet kitöltők után ugyanis pénzt fizetnek nekik.

Ezúttal ismét felélesztették a sztorit - ebben felfedezhető valamiféle rendszeres ciklikusság is, némi pihentetés után minden elő lehet venni, csak egy újabb csavarást kell illeszteni a történetbe. Ez pedig jelen esetben nem más, mint hogy egyrészt már eltelt 4 hónap a rejtélyes eltűnés óta, másrészt az a matróz, aki megtalálta, azonnal kapott 5 millió dollárt. "Malaysian Air Flight MH370 Found By Sailor Moments Ago: Mystery Solved - Sailor Awarded $5 Million on spot." Na ugye, hogy máris érdekesebb lett!

A képen viszont nem a maláj járat, hanem egy még 2009-ben a New York-i Hudson folyóba zuhant US Airways Flight 1549 látszik (Trau barátom, erősíts meg! :-)

A mostani "Breaking News" típusú átverés célja teljesen hasonló a korábbi, szokásos esetekkel. Felmérések, kérdőívek várnak ránk végül a videó helyett, némelyik még a mobil telefonszámunkra is kíváncsi, illetve nem ritkán még valamilyen emelt díjas szolgáltatásra is megpróbálják felíratni az embert valamilyen trükkel - például SMS-ben kell jelentkezni az állítólagos nyereményért.

Mindenki, aki az ilyet nem csak elhiszi, hanem sajnálatos módon a Facebookon még tovább is osztja az ismerőseinek, az növeli a potenciális áldozatok lehetséges számát.

Befejezésül megismételjük a múltkor már frappánsan összefoglalt, védekezéshez illetve megelőzéshez szükséges tudnivalókat. Hasznos lehet ezzel kapcsolatosan feleleveníteni néhány ezzel kapcsolatos korábbi biztonsági tippünket. Eszerint sose higgyük el, ha egy kéretlen link valami meghökkentőt ígér! Ne dőljünk be, bármit is ígérnek egy lájkért, és látatlanban előre ne lájkoljunk, ne osszunk meg semmit! Ha bármit telepítenünk kellene ahhoz, hogy megnézzünk egy videót (video kodekes átverés), ne tegyük! Ha valóban megtalálták a gépet, azt a CNN vagy a BBC híroldal mindenféle kattintási, lájkolási, vagy megosztási kötelezettség nélkül szabadon olvasható módon amúgy is megírja.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása