Csaláselhárítás fordított képkereséssel

2014. október 17. 11:43 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Úgy tűnik a csodás fogyókúra témakörben terjedő átverések sosem tűnnek el, sőt egyre gyakrabban jelennek meg a korábbi spamek mellett a közösségi oldalakon, például a Facebookon. Az úgynevezett "reverse image search" segítségével azonban könnyen leleplezhetők a csalások, átverések, hamis beszámolók. Megmutatjuk hogyan lett Roberta Saumból Hertelendy Ildikó, vagy Sheile Kibe miként változott át egy csapásra Némethiné Nagy Tímeává -  a módszert látva Lohengrin csak lehajtott fejjel szégyenkezhet ;-)

Ráhangolódó idézetnek jöjjön egy halhatatlan mondat az Egy bolond száz bajt csinál című könyvből: "Egy magándetektív költözött a mellettem lévő szobába, és hülyének tetteti magát. De ahogy kinéz, azt hiszem felesleges szimulálnia." Először is érdemes azt tisztázni, hogy a kifinomult social engineering technikák manapság óriási szerepet játszanak nem csak az áldozatok pénztárcájának megkönnyítésében, de sokszor a bizalmas adatok ellopásában, és a vírusok terjesztésében is.

Egy cslili-villi honlap még nem garancia semmire, és ahogy azt már az 1000 dolláros Victoria Secret's ajándék kuponos átverésnél is megírtuk, hogy a gyanakvás és gondolkodás lehet a segítségünk az ilyenek leleplezésében. Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz. Ahogy ezt nagyjából egy éve a zöld kávés spamek esetén is körbejártuk.

Jöjjön akkor a mostani eset, amibe a Facebook oldalain lehet belefutni, amely pár ezer forintért az "extra titkos zsírégetés" varázslatos receptjét ígéri a hiszékeny balekoknak. A módszer hatékonyságát a hirdetők azzal igyekeznek bizonyítani, hogy állítólagos konkrét hazai vásárlók kedvező tapasztalatait is feltüntetik a weblapjukon.

Ám az "internet nem felejt" szabályt ők viszont szemmel láthatóan elfelejtették, ennek bizonyítására mindössze a TinEye nevezetű böngészőkiegészítőre lesz csak szükségünk. A böngésző plugin nem csak Mozilla Firefox, hanem Google Chrome, Safari, Internet Explorer és Opera alá is elérhető. Nézzük akkor mit mutat például Némethiné Nagy Tímea esetében, ha a jobb egér gombbal elindítjuk a keresést a fényképére kattintva!

Hoppácska, ezek vagy egypetéjű ikrek lehetnek, vagy pedig a világtörténelem legnagyobb rejtélyébe botlottunk, hiszen a debreceni illetőségű Némethiné Nagy Tímea és a pennsylvaniai Sheile Kibe úgy hasonlít egymásra mint két tojás :-O.

Egyébként a képek számítógépes ellenőrzési technikája az évek folyamán komoly fejlődésen esett át, elég csak arra gondolni, hogy az árverési portálokra feltöltött katalógus képekre szinte azonnal, percek alatt megkapjuk az üzemeltetőktől a figyelmeztető e-mailt, hogy csak saját készítésű fotót használjunk, ha netes keresésből származó fotóval próbálkozunk.

Ha már itt vagyunk, nézzük meg, Hertelendy Ildikó kecskeméti lakos fényképe mennyire híres, hátha szerepel ez a fotó is az internet valamelyik zugában. No nézd csak, hát itt még Czeizel Endre is beájulna, mert ennyi egypetéjű iker egy rakáson - ez már feszegeti a statisztikai hibahatárt ;-)

De az is lehet, hogy csak magyarosította a nevét, mert kaliforniai lévén esetleg nem tetszett neki a korábbi Roberta Saum. Érdekes módon ott is egy fogyókúrás terméket népszerűsít, de hát ez is biztos csak merő fatális véletlen ;-)

Összegezve a látottakat, érdemes picit elgondolkodni a ránk zúduló kéretlen híreken, ajánlatokon, spameken, és a józan eszünket is használni, mielőtt valaki csak egyetlen fillért is áldoz az ilyen "hiteles beszámolók" és "valódi eredmények" olvasása után varázsszerekre. Ebben a biztonságtudatos gondolkodás mellett egy jobb egérgombos fénykép ellenőrzés is egyszerűen segíthet, érdemes lehet élni a lehetőséggel.

A spamek, hoaxok, miszerint Bill Gates elajándékozza a vagyonát, de az e-mail lottó nyeremény is vagy akár az afrikai milliomos ingyen nekünk adja a pénzét történetek fényében nem túlzás, ha azt írjuk le záró tanulságnak: "Az vagy, amit elhiszel..."

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

load error 2014.10.20. 19:30:24

Ennél már csak az ilyen oldalak alján található kamu Facebook hozzászólási lehetőség a jobb.
Amelyek előre megírtak, de azt az illúziót keltik, hogy bárki hozzászólhat. Az egyik ilyen oldal például IP cím alapján tárolta el a hozzászólásunkat, így akármelyik böngészőből megnyitva úgy látszott, mintha mi is hozzászóltunk volna. Pedig nem, bármely más címről csak a kamu hozzászólások voltak láthatóak.
süti beállítások módosítása