Végre kiesett a Conficker féreg

2014. október 20. 10:56 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2014. szeptemberében a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban.

Az előző havi eredményekhez képest talán a legnagyobb szenzáció, hogy végre kiesett a Conficker féreg. Ez egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjedt, és igazából már 2008 óta létezett rá javítás. Sajnos azonban a frissítést valószínűleg sokan nem végezték el azóta sem, így emiatt az eltűnés helyett már nyolcadik éve szerepelt a toplistánkon.

A másik "időutazó" egyébként a szintén jó régi Autorun vírus, amely cserélhető adathordozókon keresztül terjed, és az első ilyen jellegű kártevő még 2007. júniusában bukkant fel. Naprakész vírusvédelemmel, illetve kikapcsolt Autorun funkciókkal már eddig is biztonságban lehettünk, később pedig szerencsére a Microsoft is letiltotta az automatikus indulási kényelmi lehetőséget egy 2011. februárjában megjelent biztonsági frissítésben. Remélhetőleg ez a nyolc éves kártevő is hamarosan lekerülhet a toplistáról, ebben a hónapban azonban egyelőre még őrzi a 10-ik helyet.

Nézzük akkor az újoncokat, a HTML/Refresh ezúttal egyből listavezetőként bukkant fel. Ez egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú web címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található. Második helyre csúszott vissza ezúttal a mentéseket törlő Win32/Bundpil féreg. Ennek kapcsán rendszeresen kihangsúlyozzuk a saját munkáink külső adathordozóra történő rendszeres mentésének fontosságát, hiszen a legjobb stratégia mindig a megelőzés.

Kilencedik helyen találjuk a másik új szereplőnket, a Win32/Danger.DoubleExtension trójait. Ez az összevont gyűjtőneve azoknak a kártevőknek, amelyek kettős vagy többes fájlkiterjesztéssel rendelkeznek, például "AnnaKournikova.jpg.vbs". Jellemzően az első álcázó kiterjesztés valamilyen közismert dokumentum formátumé - például *.DOC, *.JPG, *.PDF - míg a tényleges fájlkiterjesztés pedig valamilyen futtatható - például EXE. Emiatt ha be van kapcsolva a Windows alatt az "Ismert fájltípusok elrejtése" opció (sajnos ez az alapértelmezett állás), akkor az óvatlan kattintással az áldozatok sajnos egyből le is futtatják az eredetileg képnek vagy más dokumentumnak gondolt kártevőt.

A hatékony védekezéshez a naprakész vírusirtó mellett javasolt az "Ismert fájltípusok elrejtése" beállítási lehetőséget is kikapcsolni.

Az ESET Radar Report e havi kiadásában ezúttal az úgynevezett support csalásokról esett szó, és nem is először, hiszen az ilyen típusú támadások sajnos már évek óta zajlanak világszerte. A módszer lényege, hogy elsősorban az angol nyelvterületen élő gyanútlan áldozat kap egy kéretlen e-mailt vagy telefonhívást, melyben nem létező technikai hibára figyelmeztetik - néha arcátlanul akár a Microsoft nevében jelentkeznek - majd borsos számlát nyújtanak be a "segítségért", illetve emellett kártékony kódokat, vagy távoli hozzáférést biztosító weboldalakra próbálják meg elirányítani a naiv felhasználókat.

A védekezés itt természetesen az, hogy nem hisszük el az ilyen mondvacsinált hibajelzéseket, sosem adunk ki ismeretleneknek információkat, és semmiképpen nem kattintunk általuk javasolt ismeretlen linkekre.

Szeptemberi fontosabb blogposztjaink között beszámoltunk arról, hogy a CryptoLocker és a CryptoWall zsaroló kártevők tavalyi megjelenésük óta ezidáig már több, mint 1 millió dollár védelmi pénzt kasszíroztak be az áldozatoktól. Érdemes tehát a szívünkön viselni a külső adathordozóra és gyakran végzett rendszeres mentéseket, mert itt valóban a megelőzés a legfontosabb teendő.

Szóba került a LinkedIn biztonsága is, annak kapcsán, hogy a korábbi incidensek miatt most három új elemet is bevezettek a felhasználók nagyobb biztonsága érdekében. Megjelent a bejelentkezéssel kapcsolatos kontroll, ami mostantól könnyen ellenőrizhető, ha a settings beállítások közül a "click on See where you are logged in" menüpontra kattintunk.

Emellett a jelszóváltoztatásról külön e-mailes emlékeztető értesítést lehet kérni, továbbá lehetőségünk lett a saját LinkedIn adataink mentésére is.

Az Apple iCloud incidens kapcsán eltűnődtünk, miért nem működött a brute force elleni védelem a Find My iPhone esetében is. A hírességek kiszivárgó meztelen fényképei miatt ugyan az Apple úgy nyilatkozott, nem felelősek a történtekért, utólag azonban végre bekapcsolták ezt.

Emellett kétlépcsős azonosítást kaptak az iCloud backupok is, valamint e-mail értesítést is bevezettek, melyben a felhasználóknak azonnal jelzik, ha valaki megpróbálja megváltoztatni az Apple ID jelszavukat, vagy valaki vissza akarja állítani az iCloud adataikat.

Emellett készítettünk egy olyan összefoglalót is, amelyben azokat a teendőket vesszük sorba, hogy mit tehetünk, ha egy éppen feltört webáruház, vagy valamilyen szolgáltatás felhasználói voltunk, ahol a támadók megszerezték a rendszerből a személyes és pénzügyi adatokat.

Végül arról is posztoltunk, hogy fény derült a széles körben előforduló ShellShock hibára, amely a Bash parancsnyelvvel kapcsolatos. Útmutatónkban részletesen leírjuk, hogy milyen teendőnk lehet, ha Windowsos, Mac-es vagy éppen Linuxos rendszert használunk.

Összegyűjtöttük ezzel kapcsolatosan minden olyan konkrét információt, amelyek egy hétköznapi felhasználót érinthetnek, érdekelhetnek.

Vírustoplista
Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2014. szeptemberében a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 18.27%-áért.

Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve az antivirusblog.hu oldalán.


01. HTML/Refresh trójai
Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 3.89%
Működés: A HTML/Refresh egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú web címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/HTML_Refresh/detail


02. Win32/Bundpil féreg
Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 2.29%
Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description


03. JS/Kryptik trójai
Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 2.03%
Működés: A JS/Kryptik egy általános összesítő elnevezése azoknak a különféle kártékony és olvashatatlanná összezavart JavaScript kódoknak, amely a különféle HTML oldalakba rejtetten beágyazódva észrevétlenül sebezhetőségeket kihasználó kártékony weboldalakra irányítja át a felhasználó böngészőprogramját.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/JS_Kryptik/detail


04. Win32/Adware.MultiPlug adware
Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.88%
Működés: A Win32/Adware.MultiPlug egy olyan úgynevezett nemkívánatos alkalmazás (Potential Unwanted Program, PUP), amely a felhasználó rendszerébe bekerülve különféle felugró ablakokban kéretlen reklámokat jelenít meg az internetes böngészés közben.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Adware.MultiPlug.H/description


05. Win32/RiskWare.NetFilter riskware
Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.52%
Működés: A Win32/RiskWare.NetFilter egy olyan alkalmazás, amely magában hordoz olyan rosszindulatú kódokat, amelyek segítségével megfertőzhetik a számítógépünket, illetve a kompromittált rendszert később távolról is irányíthatóvá teszik. A távoli támadás során tipikusan adatokat lopnak el így a megfertőzött gépről, illetve távoli utasítások segítségével további kártékony kódokat telepítenek fel rá.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_RiskWare.NetFilter.A/description


06. LNK/Agent trójai
Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.46%
Működés: A LNK/Agent trójai fő feladata, hogy a háttérben különféle létező és legitim - alaphelyzetben egyébként ártalmatlan - Windows parancsokból kártékony célú utasítássorozatokat fűzzön össze, majd futtassa is le azokat. Ez a technika legelőször a Stuxnet elemzésénél tűnt fel a szakembereknek, a sebezhetőség lefuttatásának négy lehetséges módja közül ez volt ugyanis az egyik. Víruselemzők véleménye szerint ez a módszer lehet a jövő Autorun.inf szerű kártevője, ami valószínűleg szintén széles körben és hosszú ideig lehet képes terjedni.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AK/description


07. Win32/Sality vírus
Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.36%
Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description


08. HTML/IFrame vírus
Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.34%
Működés: A HTML/Iframe egy gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott kártékony URL helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Fertőzött weboldalakon keresztül terjed.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/HTML_Iframe.B.Gen/description


09. Win32/Danger.DoubleExtension trójai  
Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.26%
Működés: Win32/Danger.DoubleExtension az összevont gyűjtőneve azoknak a kártevőknek, amelyek kettős vagy többes fájlkiterjesztéssel rendelkeznek, például "AnnaKournikova.jpg.vbs". Jellemzően az első álcázó kiterjesztés valamilyen közismert dokumentum formátumé - például *.DOC, *.JPG, *.PDF - míg a tényleges fájlkiterjesztés pedig valamilyen futtatható - például *.EXE. Emiatt ha be van kapcsolva a Windows alatt az "Ismert fájltípusok elrejtése" opció (sajnos ez az alapértelmezett állás), akkor az óvatlan kattintással az áldozatok sajnos egyből le is futtatják az eredetileg képnek vagy más dokumentumnak gondolt kártevőt.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Danger.DoubleExtension/detail


10. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége a szeptemberi fertőzések között: 1.24%
Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.


Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása