A brit felnőttek hatoda volt már kiberáldozat

2014. november 26. 19:31 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy friss felmérés eredménye szerint a briteknél a felnőtt lakosságból minden hatodik felhasználó szenvedett már el valamilyen kibertámadást. Az incidensek közül az adathalászat, a személyes adatok eltulajdonítása illetve banki adatok kifürkészése, manipulálása a leggyakoribb.

Az ITV beszámolójából többek közt az is kiderül, hogy bár valóban 16% az áldozatok aránya, mégis sok esetben egyáltalán nem is védik az eszközeiket biztonsági alkalmazásokkal. Jellemzően az iPad és az okostelefon az, amire sokan úgy gondolják, nem szükséges védelmi eszközt telepíteniük rá.

A megkérdezettek 60%-a nyilatkozott úgy, hogy okostelefonján semmilyen védelem nem fut, és az iPad tulajdonosok 48%-a is hasonlóképpen válaszolt erre a kérdésre.

Ezzel együtt azonban a felhasználók majdnem fele bankol hordozható okoseszközéről, egy harmaduk pedig rendszeren elektronikusan vásárol is a segítségével, pedig a mobiltelefonos adathalászat mértéke 80 százalékkal emelkedett az előző évekhez képest.

Összességében 83%-ukat csapták már be valamilyen módon asztali PC vagy laptop használat közben, egy ötödük (21%) szenvedett el valamilyen támadást az okostelefonján, míg 17 százalék volt azoknak az aránya, akik a tablethasználat közben futottak bele ilyenbe.

A tudatlanság talán az egyik legnagyobb probléma, amire a felmérés is rámutat, hiszen a felhasználók 59%-a tévesen úgy vélekedik, hogy szemben a klasszikus számítógéppel okostelefonon vagy tableten semmilyen vírus vagy biztonsági fenyegetés nem érheti.

Ha viszont ezzel szembe állítjuk a korábban emlegetett 80%-os emelkedést a mobileszközös adathalászatban, akkor jól látható, hogy tények egyáltalán nem támasztják alá az átlag vélekedést, amit az internetes bűnözők igencsak alaposan ki is használnak.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása