Ezek voltak a legjobb hacker mozik

2015. február 04. 10:53 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Blackhat kapcsán a múltkor arról elmélkedtünk, vajon mennyire élethűen mutatta be az informatikai incidenseket, veszélyeket, eseményeket, kockázatokat, miközben a film kapott hideget és meleget is a kritikusoktól. Tekintsünk most vissza az időben, és vegyük sorba a GoExplore.Net weboldal által összeállított toplistát, amely az eddig készült legjobb hacker témájú számítógépekről szóló mozifilmeket rangsorolja.

A Blackhat-re utalva - amely 70 millió dolláros befektetésből a nyitóhétvégén mindössze 4.4 millió USD bevételt tudott csak felmutatni, érdemes felidézni, hogy készültek már korábban is ilyen témájú, olcsóbb-drágább alkotások, és akik a bitek-bájtok bűvöletében nőttek fel, azoknak ezek az alkotások még évek múlva is kedvencnek számítanak, például a blogíró a 1992-es Sneakers filmet különösen szerette.

Nos visszafelé haladva a helyezésekkel, a lista készítői szerint az ötödik helyen az 1999-ben készül "Existenz - Az élet játék" áll. Ebben a David Cronenberg által jegyzett kanadai-angol sci-fiben az akkoriban elképzelt félelmetes virtuális valóságot mutatták be, ahol sisak és és monitor helyett bizarr módon már az emberi testbe ültetik be a játékhoz szükséges csatlakozást.

Negyedik helyezett a már emlegetett Sneakers lett, amely nálunk Kompjúterkémek címmel debütált. Az akkori neves sztárok - Robert Redford, Dan Aykroyd, Sidney Poitier, stb. - szereplésével jó kis sztorit sikerült összeütni, benne banki betörésekről, a börtön árnyékában élő hackercsapatról, ahol ráadásul a jó minden nehézség, és a CIA ellenére mégis csak győzedelmeskedni tudott a végére.

Harmadik helyen a már szinte őskövületnek számító 1982-es Tront találjuk, ahol a virtuális valóság elnyelheti, beszippanthatja az embereket. A kultikus filmben - amelyben Jeff Bridges volt a főhős - szereplő látványos motorversenyek azért örök időkre beégtek az emlékezetünkbe, sőt a filmnek annak idején az összes jelentősebb otthoni házi számítógép típusra - Commodore64, Spectrum, stb. - jelent meg játék átirata.

Második lett az 1983-ban készült WarGames című alkotás, amely szintén egy régi, és ma már megmosolyogtató darab. Olyan eseményekkel, mint a játszadozó tinédzser által véletlenül elindított ballisztikus rakéták, a történetben mindenki azon igyekszik, hogy elkerülje a nukleáris csapást, vagy éppen a III. világháborút.

Az akkori vicces kinézetű floppys masinák ellenére arra mindenesetre már nagyszerűen rávilágított - amit azóta a mai helyzetben is vizsgálni kell - hogy mi történhet, ha hibák, sebezhetőségek vannak egy kritikus rendszerben.

Azért mindenki megnyugodhat, mert a végére igazi csemege került, az első helyre ugyanis az 1999-es felejthetetlen Mátrix került. A hacker Neot játszó Keanu Reeves, és a Morpheust alakító Laurence Fishburne is örökre emlékezetes lehet mindenkinek. A lehulló karakteres képernyővédő ma is megtalálható minden jelentős Linux disztribúció alapkészletében, sőt a "Blue pill vs Red pill" is sok mémen felbukkan azóta is.

A körbejárhatóan sok nézőpontból felvett látványos akció jelenetek - mint például karate harc a Smith ügynök hasonmásokkal, vagy éppen a megállított fegyvergolyók - forradalmiak voltak a maguk idejében, és a történetszövésre sem lehetett semmi panasz. Sőt később el is készült aztán a trilógia többi (Újratöltve, és a Forradalmak) darabja.

12 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcbrian 2015.02.05. 10:49:22

Szerintem minden idők legjobb hackelős filmje a Sneakers volt, örülök, hogy fent van a listán. Szerintem még most is megállja a helyét. Ugyan a sztori középpontjában egy "szupercsip" volt, de mégis a hangsúly a filmben nem a "vadul gépelek, és egyszercsak feltöröm a CIA szerverét" típusú "hackelésen" volt, hanem a "social hacking" volt a téma, hogyan szednek ki jelszavakat, hogyan jutnak be védett helyekre emberi hibákat, hiszékenységet kihasználva. És ráadásul jó színészekkel, vicces jelenetekkel.

A Tront meg a Wargamest tinédzserként imádtam, de mostani szemmel nevetségesek. Az Existenze meg a Mátrix nagyon rendben van, mint film, de hát vagy ilyen lesz a hackelés 20-100 év múlva, vagy nem.

halaszlo 2015.02.05. 11:02:09

Én a Kardhal-at hiányolom még. Igaz, hogy az a vadul gépelős egy perc alatt feltörős film volt, de nagyon stílusos, karakteres, jó szinészekkel.

Leone_510 2015.02.05. 13:10:44

"hacker témájú számítógépekről szóló mozifilmek" ? Ha számítógép akkor oké, de miért lennének ezek hacker témájúak? A Mátrix a Tron és a Existenz - Az élet játék" pont nem ilyen filmek.

Sneaker alapmű de állítom, ha magyar futtatott filmkritikus blog csinálja a listát akkor nincs rajta mert nem is hallottak felőle.

paráznabillegető 2015.02.05. 13:55:23

aztakurva. :o
hacker filmek, és akkor az 1995ös HACKERS meg nincs benne sehol, de a tron meg igen? hát akkor a tron2 miért nem?
tovább: ANTITRUST 2001ből (bízd a hackerre! - csodásmagyar cím...)???
lófasz lista, szánalom.

J. McClane 2015.02.05. 14:17:20

Johnny Mnemonic? Na az tényleg hackelés volt, meg virtuaális tér meg minden. Kár, hogy olyan lett, amilyen, de az Excistenc-et szerintem verte

Rhitana 2015.02.05. 14:27:13

"karate harc" a Matrix-ban?! Te jóég...KUNG FU!!

paráznabillegető 2015.02.05. 14:41:17

@J. McClane: +1!!!
phej, télleg, hogy hagyhattam ki! hackerfilm alapmű! ráadásul ice-t és dolph!

McKinney 2015.02.05. 21:51:36

vadul gépelek éééés.... benn van a kommentem!

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2015.02.06. 08:11:06

ha már számítógép, és valójában nem is annyira hacker, akkor hiányolom a 13. emelet című filmet.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.02.06. 09:54:26

Faszomba,magyarul nem lehetne a címeket?
Fingom nem volt erről a sneakers-ről,aztán kezdtem gyanakodni,végül beírtam a keresőbe.
Akkoriban tényleg jópofa volt,talán még a mozibamenést is megérte.
Hogy mennyire a legjobbak közé való a "műfajban",azt nem tudom eldönteni.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2015.02.06. 10:20:02

Szia Magna cum... :)

Ott volt ám szépen a magyar cím is: "amely nálunk Kompjúterkémek címmel debütált".

Bár a listát nem én álítottam össze, nekem ez volt a nagy kedvencem :)

További szép napot!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.02.10. 09:02:55

@Csizmazia Darab István [Rambo]: Szerintem ezt biztos utána írtad bele!:))

De tényleg ott van.
Köszi,bocsi.
De az első hozzászóló írta róla talán a legjobbat.
süti beállítások módosítása