Napi 160 ezer Facebook account esik el

2015. március 11. 21:58 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egyik 2013-as posztunkban már egyszer összegyűjtöttük, hogy mennyi minden zajlik manapság az online térben mindössze egyetlen egy perc leforgása alatt. 204 millió e-mail üzenetet küldenek világszerte, 278 Twitter bejegyzés születik, de új weblapok is keletkeznek, szám szerint 571 darab. Az egy perc időtartam alatt 70 új domén bejegyzése is megtörténik, de Google keresésből is 2 milliót indítanak a netezők.

Már ekkor elgondolkodtunk azon, hogy vajon a 204 millió akkori e-mail üzenetből mennyi volt a spam, hány kártevőre mutató link juthatott a percenkénti 2 millió Google keresésre, vagy vajon hány átverős poszt íródott minden egyes percben a Facebookon megjelenő 41 ezerből? Mindennek az ad most apropót, hogy Marc Goodman biztonsági szakértő könyvet írt az informatika robbanásszerű fejlődésének hatásairól, jelentősebb biztonsági incidenseiről.

Ebben nem csak a címben emlegetett napi 160 ezer Facebook account feltörése szerepel, de az utóbbi évek nagy adatvesztései is, például a 2011-es Sony hack, ahol 77 millió PlayStation account adatát lopták el, és három hónapig le is állt a rendszer. Az informatika annyira átszövi mindennapi életünket, és annyira összetett probléma a biztonság megőrzése, fenntartása, hogy ez minden résztvevőtől folyamatos figyelmet és élethosszig tanulást igényel.

Lehetne sorolni a naponta kiderülő, és a felhasználókat veszélyeztető egyéb biztonsági réseket is, hogy csak a legutóbbi Java, vagy Heartbleed, BEAST, ShellShock, Poodle és Freak sebezhetőségeket említsük. A könyv kiemeli, hogy a technikai részek gyengeségei mellett a biztonságtudatos hozzáállás tömeges hiányának is óriási szerepe van az incidensekben. Ehhez elég például az évenkénti Worst password összeállításokra gondolni, ahol gyakoriságban a "password", "123456" és hasonló jelszavak vezetnek.

De nem csak az átlagemberek, hanem a profik is tudnak időnként brutális hibákat véteni. Ez utóbbira jó példa, amikor még 2007-ben a felkelők azért tudtak négy új Apache helikoptert elpusztítani Irakban, mert az amerikai katonák képeket posztoltak ezekről a Facebookon, és ezekből a fotókból kiolvasott geotagból a támadók ki tudták nyerni a járművek GPS helyzetét.

Mi maradjunk viszont még a Facebooknál, hiszen nemrég magyar adatok is megjelentek a legkedveltebb közösségi portál statisztikai adatairól. A magyar felhasználók kétharmada csak mobilról facebookozik, egy átlagos júzernek pedig 245 barátja van és 50 oldalt kedvel. A több mint 2 millió hazai felhasználó minden nap facebookozik és átlagosan napi 14-20 alkalommal nézi meg, hogy mi zajlik a közösségi oldalon. Jelentős mennyiségű bejegyzés keletkezik nap mint nap, összesen félmillió posztot írnak naponta a magyarok.

Végül a napi 160 ezer kompromittált belépési adat mellett említsünk meg pár könnyen megfogadható tippet is, ami segíthet megőrizni Facebook fiókunk biztonságát.

- Mindig használjunk erős, egyedi biztonságos jelszót, amit ne engedjünk elmenteni a böngészőben!

- A belépéshez használjuk ki a kétfaktoros azonosítási lehetőséget!

- Mindig jelentkezzünk ki a Facebook használata után, különösen akkor, ha másokkal közösen használjuk a számítógépet!

- Ne kattintsunk gyanús tartalmakra, linkekre, kéretlen üzenetek mellékleteire!

- Védjük a közösségi oldalaink biztonságát az ingyenes ESET Social Media Scanner segítségével!

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.03.13. 07:48:25

2007 ota hasznalom a facebookot. Vannak screenshotjaim a regi arculatrol, amikor meg sok szaz applikaciot belelehetett agyazni a profil oldalba. Tavaly feltettem egy kepet roluk miutan ujbol valtoztattak valamit a designon es kommentaltam, hogy nekem a regi jobban tetszett. Erre letiltottak az oldalam. 3000 foto tobb tucat video, es kb 7 ev story ment karba. Figyelmeztetes sem volt. Fasisztak.
süti beállítások módosítása