Iskolai zaklatás - tanárok is a célkeresztben

2015. április 13. 12:53 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sokszor és sokat beszéltünk már gyermekeink védelméről, a biztonságos internethasználat oktatásáról az iskolákban, amire legutóbb Péterfalvi Attila is ígéretet tett (szívesen beszámolunk majd ennek a megvalósulásról is :). Az ilyen előadások, Safer Internet képzések, rendkívüli osztályfőnöki órák csak részben szólnak szigorúan vett számítástechnikai ismeretekről, a másik mondanivaló az bennük, hogy a mai modern eszközök világában - pl. a szinte mindenkinél jelenlévő okostelefonos diktafon, fényképező, filmfelvevő birtokában, vagy a pillanatok alatt milliókhoz eljutó hírek és képek a közösségi hálózatok világában - hogyan lehet etikusan, emberségesen, biztonságosan megóvni a naiv és veszélyeztetett kiskorúakat megalázástól, pedofiloktól, zaklatóktól, kiközösítéstől, erőszakos tartalmaktól.

Ma viszont egy kicsit más szemszögből nézzük ugyanezt a kérdéskört, ugyanis zaklatás, lejáratás áldozatává nem csak a gyerekek, hanem maguk a tanárok is könnyen válhatnak. Megváltozott világunkban az oktatás is gyökeresen más körülmények között zajlik.

Az igaz, hogy kötelező olvasmánynak még mindig a Légy jó mindhalálig-ot kell olvasni, és nem a Harry Pottert, de az iskolai körülmények a már emlegetett technikai fejlődés következtében gyökeresen átalakult.

A már óvodás koruk óta a szülők tabletjét, okostelefonját, játékkonzolt és számítógépet használó gyerekek szinte mindegyikének van már saját okostelefonja. Ebben a környezetben a tanárok helyzete is teljesen megváltozott a még szigorú tekintélyelvet tükröző 90-es évekhez képest.

A diákok ma már nem csendben ülnek, hanem előadás közben folyamatosan neteznek, csetelnek, messengereznek, facebookoznak, sőt igazából valós időben ellenőrzik a tanár mondandóját a Google-val és azonnal beszólnak, ha szerintük esetleg téved valamiben.

Mai történetünk szereplője egy brit, West Sussexi illetőségű középiskolai tanár, Philip Stack, aki egy Photoshopos durva támadás áldozata lett. Az elkövetők (talán ottani tanulók?) a középiskola Twitter fiókjának feltörése után belemontírozták az iskola igazgató fejét egy alsónadrágos férfit ábrázoló fényképbe, és az alábbi üzenetet posztolták a nevében: "Round of applause for our magnificent head! Been working hard in the gym and got himself a contract with Brazzers!". Vagyis "Tapsoljuk meg a mi csodálatos főnökünket. Kemény edzőtermi gyúrás után szerződést ajánlottak neki a Brazzers-nél." (A Brazzers egy pornográf weboldalt üzemeltető montreali cég).

Az incidens egy vasárnapi napon történt, és azt csak később vették észre, amikor is aztán leállították az iskolai Twitter oldalt. Az igazgató az eset után a rendőrséghez fordult, hogy találják meg az elkövetőket.

Nem új keletű ez a probléma, hiszen 2011-ben például egy nevadai iskolában, Carson Cityben az egyik 12 éves tanuló szervezett a tanáraik ellen ilyen elektronikus támadást, aminek még nevet is adott: "Attack A Teacher Day". Barátaihoz és osztálytársaihoz intézett felhívást - mintegy száz tanulóhoz - hogy csatlakozzanak és együtt hajtsák végre azt.

Tizennyolcan ezt jó bulinak tartották - egyikük még azt is írta, hogy halál rájuk - és válaszukban támogatásukról biztosították a középiskolás lányt. Hatukat azonban a tervezett nap előtt felkeresték a hatóságok és letartóztatták őket. A lányok akkor azzal védekeztek, hogy mindez csak ártatlan tréfa volt, és a rendőrség szükségtelenül túl komolyan vette azt.

Egy angliai iskolai szervezet, az ATL felmérése szerint pedig már 2009-ben is a tanárok mintegy 15 százaléka szenvedett el valamilyen számítógépes zaklatást tanulóiktól vagy azok szüleitől, negyedüket pedig vádolták már meg hamisan.

Az nyilvánvaló, hogy az interneten bárkinek a fotóival vissza lehet élni, hamis profilt, vagy az illetőt rossz színben feltüntető álhíreket lehet létrehozni - ebből a tanárok irányába a hamis pedofil-vád a legdurvább -, vagy üzenetekben fenyegetni is könnyű őket, és ezeket pusztán csak technikailag megakadályozni sajnos gyakorlatilag lehetetlen.

Egy korábbi posztunkból származó, de ma is aktuális idézettel zárjuk a gondolatkört: "Azt mindenki döntse el maga, hogy ezek a változások mennyiben jók, mennyiben újak, mások mint régen: a Facebookos lejáratások csupán átvették a székre tett rajzszög helyét, vagy egy egészen új irányt vett a tanár-diák viszony, amit valamilyen szinten muszáj kordában, egészséges határok és törvényes keretek között tartani." A témánál maradva pedig az előző évekhez hasonlóan idén is május 30-31-én lesz a Gyermeknap a Városligetben, ahol Biztonságos Internet Sátor is lesz felállítva a Safer Internet szervezésében. A sátor 10-19h között várja majd a látogatókat, érdeklődőket.

Ha pedig valaki ismer tanárzaklatással kapcsolatos magyar adatokat, statisztikákat, vagy esetleg ismer az iskolájukban megtörtént konkrét eseteket, kommentelni ér.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.04.14. 10:10:09

Pedagógus

Tanár ír a fatáblára
Krétával. Mindkettő ára
S vérnyomása is nő. Bére
Csökken csak az évvégére.

Osztályharcol s fáj a háta:
Nagy a gerinckopás ráta.
Ritkán pihenhet meg teste,
Dolgozatot javít este.

Éhbér mellett jövőt épít,
Néha mereng, miért épp itt.
S vonzza bár a Temze partja,
Túró Rudi itthon tartja.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/04/pedagogus.html

HajniFulop 2015.05.24. 08:07:40

nagyon jó kis cikk, köszönet! Vajon Magyarországon mi a helyzet? Milyen támadások vannak-voltak, és mit tudnak a pedagógusok? ez érdekelne..
süti beállítások módosítása