Kártékony kommentek járják be a Wordpress-t

2015. április 29. 14:04 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy friss beszámoló szerint tömegesen érkeznek zeroday támadások a Wordpress weboldalak kommentjeiben. A cél mi más is lehetne, mint hogy kártékony JavaScripteket beszúrva ezek segítségével meg lehessen fertőzni az oldalt. A PHP alapú ingyenes tartalomkezelő rendszerekkel készült weboldalak emiatt intenzív támadásokra számíthatnak.

A kommentekben elhelyezett kártékony kód akkor fut le, amikor a weboldal gazdája belép az admin felületre. A finn biztonsági szakember, Klikki Oy mostani felfedezése weboldalak millióinak biztonságát érintheti, hiszen a Wordpress keretrendszer nagyon népszerű és elterjedt világszerte.

A kommentek szűrésére egy hatékony lehetőség lehet például a spamszűrésre alkalmas Akismet, amely igaz hogy fizetős, de a havi 10, illetve cégek esetében havi 50 dollárért még így is sokaknak megérheti a használatot. Nyilván aztán előbb-utóbb érkezik frissítés a sebezhetőségekre is, ez most a 4.2.1-es, április 27-én kiadott verziót jelenti, ám emellett a szakértő javasolja a kommentezési lehetőség kikapcsolását is, amivel megelőzhető ez a fajta támadás.

Nem ez volt az első kártékony Wordpress pluginnel kapcsolatos incidens, emlékezetes lehet például az a 2012-es eset, amelynél legalább 30 ezer weboldal esett áldozatul, a beszúrt kód segítségével pedig hamis antivírust terjesztettek. Ott a szakértők szerint a tömeges fertőzés nagy valószínűséggel egy bárki által szabadon letölthető, ám kártékonynak bizonyuló ToolsPack nevű plugin miatt indulhatott el.

Az elhanyagolt Wordpress oldalakra egyébként nem is olyan régen a németországi CERT is felhívta a figyelmet, hiszen az áldozatok rendre gyanútlan átlagfelhasználók. Gyakori forgatókönyv ugyanis, hogy a különféle sebezhető pluginek segítségével automatikusan keresnek sérülékeny oldalakat, amelyek még a korábbi modult használják, ezzel pedig tulajdonképpen felhasználói közreműködés - kattintás - nélkül kompromittálhatók az oldalak.

Ha valaki esetleg érintett egy ilyen történetben, akkor érdemes figyelni arra is, hogy a frissítéseken felül az ilyenkor kötelező admin jelszócserékről se feledkezzen meg.

Tulajdonképpen nem is a Wordpress az ami itt igazából a fő gyenge láncszem, hanem maga a frissítéseket tartósan elhanyagoló felhasználó. Ez pedig - legyen szó akár Windowsról, akár Adobe Reader-ről, Java-ról vagy nevezetesen Wordpress-ről, pluginekről - sajnos nem hagyható el fájdalmas következmények nélkül. Visszatérve a tartalomkezelő rendszerre, vagy mindenki megtanulja és megcsinálja maga - ehhez mindössze pár óvodás szintű kattintásra van szükség, ami a Wordpress esetében magából az Admin menüből könnyedén elintézhető, ha ez még sem járható, akkor kérjen meg erre valakit - vagy ellenkező esetben fertőzésnek teszi ki a weboldalát, ami később kártevőket terjeszthet a látogatók felé is.

Itt is érvényes tehát az elv, miszerint "A gravitáció nemismerete nem mentesít a zuhanás alól", vagy ugyanez Zen köntösben: "Minden szenvedés végső oka a nemtudás".

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.29. 14:12:47

Mi a helyzet a wordpress.com-on felejtett, elhanyagolt blogokkal?

Gerilgfx 2015.04.30. 16:58:58

portálépítő sqlvérpistik rulz

nemetkr · http://linuxtudor.hu 2015.05.04. 21:22:29

A WP frissítések legtöbb esetben azért maradnak el, mert felraknak vagy 20 plugint, amiből már a következő verzióval minimum 3 nem működik. Ilyenkor lehet próbálgatni melyik az a 3. Emiatt hagyják a frissítést a picsába!
süti beállítások módosítása